Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - gaz ziemny czy pompa ciepła

Pawel .

Recommended Posts

moje zapotrzebowanie 9,3 kW. 5 Lat temu najniższa wycena przekraczała znacznie 80 tyś zł. Powiedz mi gdzie teraz mi ktoś zainstaluje pompę gruntową 9kW z odwiertami i oczywiście dokumentacją za 40tyś zł. Tylko proszę nie odsyłaj mnie na chińskie strony.

Po dofinansowaniu cała instalacja wyniosła mnie 13000 zł. Jak policzyłem nawet kupno za 20 000 zł gruntowej nie opłacałoby się. Życie to potwierdziło. Już 5 lat mija: rachunki za rok 1350-1800zł.

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

. Powiedz mi gdzie teraz mi ktoś zainstaluje pompę gruntową 9kW z odwiertami i oczywiście dokumentacją za 40tyś zł. Tylko proszę nie odsyłaj mnie na chińskie strony.

asaselllo - można bez problemu zrobić za tyle, tak jak Tomaszs131 napisał z PC polskiego producenta.A przy odrobinie wkładu własnego, nawet dużo taniej

zerknij np. tutaj

http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/domy-od-130-do-160m2.html

Długi czas zwrotu wynika z małej różnicy w cenie kWh w taryfie W-3.6 a ceną prądu w tańszej strefie nawet podzielonej przez 3.

Akurat II taryfę mam po 23gr (brutto z wszystkimi opłatami. Promocja na 3 lata w dawnym Duon). Podziej w takim razie przez trzy.

Gaz, jak ktoś patrzy na rachunki z lata albo ma tylko kuchenkę gazową, wychodzi drogo. Jak patrzy na rachunki z ogrzewanego domu z zimy - całkiem fajnie. Jak zsumujesz sumę faktur rocznych i podzielisz przez ilość zużytych kWh to powinno być kilka groszy drożej, niż przy PC grzejącej w 100% w tańszej strefie z uwzględnieniem COP.

Kompletna bzdura. Nawet droga II taryfa (nie wiem gdzie jest najdrożej) to i tak podzielona przez COP pompy wychodzi mniej niż połowę tego co za gaz.

Bo w przypadku PC większość jak nie całe korzyści z G12 zjada funkcjonowanie w droższej strefie.

Wiesz czy zgadujesz? Znajdź mi na tym czy na innym forum osobę, która przy taryfie G12W zapłaciła za prąd bytowy więcej niż w G11.

W moim wypadku (mam licznik dla PC) wychodzi tak

PC- około 30gr/kWh (nie wszystko w taniej)

Całość (PC+bytowy) około 40gr

A sam bytowy (po odliczeniu PC tak jakbym jej nie miał) wychodzi około 50gr.

Dziwię się tym upartym na na G11. Ich sprawa.

I tak odnośnie przeglądów, to przez siedem lat nie zrobiłem ani jednego. Bo po co???

że co?? małej róznicy??

ostatnio ktoś pisał (fotohobby?!) że średnia cena 1kwh z gazu wychodzi mu 0,25zł - i to dla taryfy W-2.x

Elfir też podała swoje dane

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie&p=7376537&viewfull=1#post7376537

też wychodzi średnia cena 1kwh w okolicy 0,25.

U mnie Średnia cena 1kwh z faktur za prąd w sezonie grzewczym wynosi 0,33-0,34. Poza sezonem grzewczym max 0,41.(w trakcie roku zużycie w taniej taryfie waha się od 75-80%, G12w, bez żadnych rygorów i dyscypliny w tym zakresie!) ŚREDNIA!!

A gdyby nie uwzględniać opłat stałych - zakładając, że one nie wliczają się do kosztów, bo i tak są one ponoszone to wychodzi jeszcze mniej. To nie jest kilka groszy!

U mnie zakładając mało optymistyczny SCOP=3,5(g-w) to wychodzi cena 1kwh 0,094-0,117zł. W przypadku p-w i SCOP=3,0 wyjdzie 0,11-0,136zł.

Dalej będziesz twierdził, że to są małe róznice?? I jeszcze raz podkreślę - to nie jest 100% grzania w taniej taryfie, tylko cały dom 75-80% w taniej, dla PC też wychodzi 75-80% w taniej!

Niewiele wiesz, jeśli chodzi o funkcjonowanie w G12w, a zabierasz głos w tej kwestii...

Pełna zgoda.

asaselllo - można bez problemu zrobić za tyle, tak jak Tomaszs131 napisał z PC polskiego producenta.A przy odrobinie wkładu własnego, nawet dużo taniej

zerknij np. tutaj

http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/domy-od-130-do-160m2.html

Nadal nie widzę możliwości za 40 tyś zrobić pompy na ponad 9kW wraz z odwiertami.. Tomaszz131 ma mniejsze potrzeby 5,9 kW więc mniej odwiertów, tańszą pompę.

Nadal nie widzę możliwości za 40 tyś zrobić pompy na ponad 9kW wraz z odwiertami.. Tomaszz131 ma mniejsze potrzeby 5,9 kW więc mniej odwiertów, tańszą pompę.

Moc mojej pompy to10 KW, dwa odwierty po 100m kazda. Da sie, tylko trzeba troche poswiecic wolnego czasu na odszukanie odpowiedniej ekipy.

Nadal nie widzę możliwości za 40 tyś zrobić pompy na ponad 9kW wraz z odwiertami..

Pompa (z 8% Vat) 16500zł http://www.ppcpompy.eu/cennik/ . Odwierty dla takiej pompy to 170mb x 80zł (można taniej, poszukaj na znanym portalu aukcyjnym)= 13600zł

Razem 30100zł.

Pozostaje ci tylko zbiornik na CWU 1000-5000zł i zarobek dla instalatora.

Można?

Mnie cała instalacja gazowa wraz z ogrzewaniem podłogowym w całym domu wyniosła około 15 tys razem z pozwoleniem instalacją, piecem i zasobnikiem.

Ogrzewanie podłogowe z rozdzielaczem robiłem z bratem. Piec podłączał mi hydraulik. Dom niecałe 100 m2 po podłodze. Prosta instalacja więc koszty dużo mniejsze.

Piec, zasobnik, sonda - ok 6000 zł .

montaż pieca + części - 1600 zł

pozwolenie + opłata przyłączeniowa 2300 + 500 zł

Kominiarz - 150 zł

600 mb pex+rozdzielacz, folie, spinki ok 3000 zł

Instalacja od skrzynki do domu z materiałem 1100 zł

A projekty instalacji gratis? Geodeta i mapki ? Wkład kominowy, komin ? Podłączenie pieca to prawie za darmo ci ktoś zrobił jesli wliczyłeś części :)

Projek instalacji 350 zl, buduje dom wiec mapki mam, komin przez sciane, podlaczenie pieca kosztowalo 500 zl i zrobil to hydraulik. Wszystko mial pod nosem czyli wode + pex do rozdzielacza.

Pompa (z 8% Vat) 16500zł http://www.ppcpompy.eu/cennik/ . Odwierty dla takiej pompy to 170mb x 80zł (można taniej, poszukaj na znanym portalu aukcyjnym)= 13600zł

Razem 30100zł.

Pozostaje ci tylko zbiornik na CWU 1000-5000zł i zarobek dla instalatora.

Można?

Chcesz powiedzieć, że 170 mb odwiertu wystarczy na 9,3 kW zapotrzebowania? No to faktycznie chcieli mnie w takim razie oskubać. Dwóch niezależnych geodetów badając mój grunt podało bardzo przybliżone sugerowane wielkości odwiertów. 375-390 mb. Zresztą Tomasz ma 200mb przy zapotrzebowaniu 5,9kW....

Więc może i można ale nie w moim przypadku i na pewno nie 5 lat temu.

Edytowane przez asaselllo

Dwóch niezależnych geodetów badając mój grunt podało bardzo przybliżone sugerowane wielkości odwiertów. 375-390 mb.

Możesz opisać jak to badali? :)

Więc może i można ale nie w moim przypadku i na pewno nie 5 lat temu.

Siedem i pół roku temu zrobiłem u siebie instalację PC gruntowej 8kW i 120mb odwiertów, łącznie z całą instalacją i zbiornikami CWU (mam dwa) za 27tys. Także nie gadaj głupot, że nie można było. Zresztą instalator, który mi to składał mieszka bliżej ciebie niż mnie :yes:

Możesz opisać jak to badali? :)

Siedem i pół roku temu zrobiłem u siebie instalację PC gruntowej 8kW i 120mb odwiertów, łącznie z całą instalacją i zbiornikami CWU (mam dwa) za 27tys. Także nie gadaj głupot, że nie można było. Zresztą instalator, który mi to składał mieszka bliżej ciebie niż mnie :yes:

Badali bardzo prosto. Wokół mnie drążono dwie studnie (oczywiście nie dla mnie specjalnie): jedna 80, druga ponad 120 mb. Na podstawie próbek i map określono co jest pode mną.

Bardzo dobra cena te 27tyś. Co jakiś czas zgłaszają się do mnie osoby z pytaniem o instalatorów pomp gruntowych. Mam nadzieję, że będę mógł się dopytać na priv jak ktoś mocno będzie zainteresowany? Będę wdzięczny za pomoc.

Czy masz zapotrzebowanie budynku 8kW czy tylko pompę taką?

Jeśli pompa gruntowa byłaby droższa o ponad 5000 zł to i tak wybrałbym powietrzną. Mnie wyszła 13tyś zł a na rachunkach rocznych mógłbym oszczędzić maksymalnie kilka stówek.

Badali bardzo prosto. Wokół mnie drążono dwie studnie (oczywiście nie dla mnie specjalnie): jedna 80, druga ponad 120 mb. Na podstawie próbek i map określono co jest pode mną.

I co jest pod tobą?

Mam nadzieję, że będę mógł się dopytać na priv jak ktoś mocno będzie zainteresowany? Będę wdzięczny za pomoc.

Oczywiście, ale wolę dyskusję na otwartym forum.

Czy masz zapotrzebowanie budynku 8kW czy tylko pompę taką?

Mam taką pompę.

Witam,

Nawiązując do tematu na forum, jeżeli do budynku podłączona jest sieć gazowa, najbardziej korzystnym rozwiązaniem będzie zastosowanie gazowego kotła kondensacyjnego. Natomiast w przypadku braku podłączenia sieci gazowej do budynku polecam zastosowanie gruntowej lub powietrznej pompy ciepła. Zarówno kotły gazowe jak i pompy ciepła znakomicie współpracują z ogrzewaniem podłogowym. Kocioł kondensacyjny przy pracy w parametrach niskotemperaturowych uzyskuje dodatkowy odzysk ciepła z pary wodnej znajdującej się w spalinach, przez co osiągana jest wyższą sprawność pracy. Pompa ciepła natomiast będzie pobierać mniej energii elektrycznej do pracy sprężarki.

Obydwa rozwiązania zapewniają bezobsługową i ekologiczną pracę. O wszystkich wyżej wymienionych urządzeniach, jak i innych rozwiązaniach ogrzewania budynku, można przeczytać na stronie internetowej .

W razie pytań - chętnie odpowiem

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy

• 3 weeks później...
Mnie cała instalacja gazowa wraz z ogrzewaniem podłogowym w całym domu wyniosła około 15 tys razem z pozwoleniem instalacją, piecem i zasobnikiem.

Ogrzewanie podłogowe z rozdzielaczem robiłem z bratem. Piec podłączał mi hydraulik. Dom niecałe 100 m2 po podłodze. Prosta instalacja więc koszty dużo mniejsze.

Piec, zasobnik, sonda - ok 6000 zł .

montaż pieca + części - 1600 zł

pozwolenie + opłata przyłączeniowa 2300 + 500 zł

Kominiarz - 150 zł

600 mb pex+rozdzielacz, folie, spinki ok 3000 zł

Instalacja od skrzynki do domu z materiałem 1100 zł

Dostałem pierwsze wyceny i sytuacja wygląda podobnie jak u kolegi powyżej:

Gaz :

- przyłącze do działki 2200

- kocioł kondensacyjny 24kW z zasobnikiem na cwu 6000

- materiały, robocizna, komin przez scianę ok 3000

za całość z uruchomieniem wychodzi ok 12000

Dla porównania PC

PC z kolektorem gruntowym wymiennikiem poziomym 500mb rury:

- PC 7kW 18400

- zbiornik CWU 300L 3500

- zbiornik buforowy 200L 1200

- robocizna 9600

- kolektor poziomy 9800

całość 42500 + vat

Alternatywnie PC PW koszt za całość ok 20 tyś.

Budynek 130m użytkowej, na całości podłogówka, jak by nie liczyć gaz wychodzi najkorzystniej jeżeli chodzi o instalacje. Eksploatacja droższa ale nie wiem czy warto wydać 3x tyle na PC z gruntowym wymiennikiem.

Dostałem pierwsze wyceny i sytuacja wygląda podobnie jak u kolegi powyżej:

Gaz :

- przyłącze do działki 2200

- kocioł kondensacyjny 24kW z zasobnikiem na cwu 6000

- materiały, robocizna, komin przez scianę ok 3000

za całość z uruchomieniem wychodzi ok 12000

(...)

A od skrzynki w płocie do domu gaz wiadrem będzie noszony?

Dla porównania PC

PC z kolektorem gruntowym wymiennikiem poziomym 500mb rury:

- PC 7kW 18400

- zbiornik CWU 300L 3500

- zbiornik buforowy 200L 1200

- robocizna 9600

- kolektor poziomy 9800

całość 42500 + vat

Dla pompy 7kW powinno spokojnie wystarczyć 350mb kolektora. Samemu taki kolektor można zrobić (co jest proste) w okolicach 4tys. Do tego pompa za 13tys, zasobnik , kilka pierdół i zarobek dla instalatora i z gruntówką można się zmieścić w okolicach 25ty.