zamirus 18.09.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 WitamWiem, że milion podobnych tematów.Przejrzałem setki, lokalni instalatorzy zdaje się, że nie czują o co mi chodzi,,,,,,Proszę więc forumowych Kolegów o pomoc;) Dom wg projektu http://www.dobredomy.pl/projekt/julia/ Parterówka wg następującej technologi: fundament ocieplony 12 cm styrodurściany zewnętrze - bloczek H+H 24 cm styropian grafit 20 cm podłoga na gruncie - 20 cm styropianocieplenie stropu ok 30-50 cm wełnydużo okien ok - 35 m2 - 3 szybowe Ogrzewanie - całość podłogówka, w łazienkach dodatkowo drabinki, w sypialniach myślałem o ogrzewaniu ściennym. I teraz sedno problemu. Gdybym miał dostęp do sieci gazowej - byłoby po problemie. W grę wchodzi zatem albo gaz z butli, albo olej, albo powietrzna pompa ciepła. Co wybrać?Kto pomoże? Z góry dziękuję za pomoc i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 18.09.2016 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 I teraz sedno problemu. Gdybym miał dostęp do sieci gazowej - byłoby po problemie. W grę wchodzi zatem albo gaz z butli, albo olej, albo powietrzna pompa ciepła. Co wybrać? Kto pomoże? Z góry dziękuję za pomoc i sugestie. A może prąd ? Zrób OZC i sam sobie odpowiesz na pytanie. I dziękuj,że nie masz dostępu do gazu ziemnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.09.2016 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Tylko PC PW lub jak kolega podpowiada prąd .Mam dom o podobnych parametrach izolacyjnych ale 250 m2grzałaem przez rok klimatyzatorem . W mieszącu w którym temperatura spadła do -13 *C zapłaciłem za prąd 160 zł .A dom był wtedy w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2016 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Jak dla mnie to najbardziej odpowiednie było by ogrzewanie podłogowe na kablach grzewczych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.09.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Jak dla mnie to najbardziej odpowiednie było by ogrzewanie podłogowe na kablach grzewczych... Ale koledze zamirusowi będzie potrzebna klima ( chyba ) . Bo ma sporo okien . Jak ustawi domeczek do słoneczka to może być ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.09.2016 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Ale koledze zamirusowi będzie potrzebna klima ( chyba ) . Bo ma sporo okien . Jak ustawi domeczek do słoneczka to może być ciepło A gdzie napisałem że klima jest bee..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamirus 19.09.2016 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 No właśnie, OZC - mieszkam w Ostrowi Mazowieckiej (miasteczko w między Warszawą a Białymstokiem), i pytając się hydraulików o OZC - nie za bardzo wiedzą o co chodzi. Czy możecie polecić kogoś kto takie coś by wyliczył?? Co do klimy to oczywiście będzie, ponieważ masa okien jest od południa i w lato będzie ciepło;) Również skłaniałem się ku powietrznej pompie ciepła ale w moim miasteczku mówiąc kolokwialnie - nikt nie wie, i sugestie są takie, że to się nie sprawdzi, nie da się i ogólnie to wymyślam;) Może znacie więc jakiegoś instalatora od pompy z moich okolic?dodam jeszcze,że w przyszłości mają być na dachu kolektory słoneczne i panele fotowoltaiczne- i dobrze, żeby to wszystko ze sobą współgrało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 19.09.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Nie jestem fachowcem, ale czy pójdziesz w gaz czy pc to o solarach nie ma sensu już myśleć bo się zwyczajnie nie opłaca, gra nie warta świeczki, oszczędność niewielka a szpeci dach i problemy dodatkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaś tam ktosik 19.09.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 (edytowane) No właśnie, OZC - mieszkam w Ostrowi Mazowieckiej (miasteczko w między Warszawą a Białymstokiem), i pytając się hydraulików o OZC - nie za bardzo wiedzą o co chodzi. Czy możecie polecić kogoś kto takie coś by wyliczył?? Na pewno mieszkasz tam ? http://www.argox.com.pl/audyt_energetyczny_ostrow-mazowiecka.php http://cieplej.pl/index_polecamy.php5?dzial=2&kat=13&art=18 To nie hydrauliki mają wykonać OZC to Ty na podstawie OZC masz udać się do hydraulików z konkretnym zapytaniem. Co do klimy to oczywiście będzie, ponieważ masa okien jest od południa i w lato będzie ciepło;) Również skłaniałem się ku powietrznej pompie ciepła ale w moim miasteczku mówiąc kolokwialnie - nikt nie wie, i sugestie są takie, że to się nie sprawdzi, nie da się i ogólnie to wymyślam;) No cóż,kiedyś jak piorun trzasnął w drzewo i zapalił je to ludzie prymitywni uciekli do swoich jaskiń a dzisiaj potomkowie ich pakują węgiel do nowych domów i wierzą w zamach smoleński Solary są zbędne i jest to wyrzucenie kasy w błoto,PV moim zdaniem bardzo długo nie będą na porzadku dziennym. Edytowane 19 Września 2016 przez zaś tam ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 19.09.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Również skłaniałem się ku powietrznej pompie ciepła ale w moim miasteczku mówiąc kolokwialnie - nikt nie wie, i sugestie są takie, że to się nie sprawdzi, nie da się i ogólnie to wymyślam;) Jak w Zgorzelcu w trakcie największych mrozów po -20 PC powietrzna dała radę, to na Podlasiu nie da? Takie gadanie "nie mam, ale wiem lepiej" Możesz odezwać się na priv do użytkowniczki "Pusia&Kssawery", prowadzi dziennik na forum i ma właśnie powietrzną pompę. Zapytaj na przykład o rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.09.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Witam, Jak nie ma gazu, to polecam rozwiązanie oparte na powietrznej pompie ciepła + 100% ogrzewanie podłogowe. Przegląd modeli urządzeń firmy Viessmann znajdziecie TUTAJ. Polecam szczególnie ze względu na wydajność i możliwość chłodzenia w lecie Jak interesują Was konkretne urządzenia, ceny - jestem do dyspozycjiPozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts