Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z drenażu, kilka pytań

perduto

Recommended Posts

Witam.

Na wysokości fundamentów mam zasypany żwirem drenaż opaskowy. Nad nim znajdują się piwnice osadzone w ziemi na 1,2 - 1,5m - spadek działki.

Drenaż opaskowy wchodzi do studzienki, która póki co nie ma odprowadzenia - wodę na chwilę obecną wypompowuje.

W planie mam jednak wybudowanie odprowadzenia do przykopy.

Mam spadek rzędu 4% na całej długości działki, więc ze spadkiem nie ma problemu. Całość rurociągu to ok 80m. :(

Rurę będę skopywał na głębokości ok 2m przy domu, by zejść do ok 0,5-1m na końcu.

Do tegoż samego odprowadzenia mam zamiar wpuścić także wodę deszczową z dachu.

I teraz moje pytania:

1. Czy fi 160 odprowadzenia wystarczy - dla drenażu i deszczówki?

2. Z jakiej grubej rury skorzystać? Jedna osoba doradziła mi rurę grubości 4,7 i twierdzi że cieńszej by nie dawał na możliwe odkształcenia pod naporem ziemi, pęknięcia, w rezultacie uszkodzenie. Jednak cena takiej 4,7 a np 3,0 spora, a mnie czeka odprowadzenie na długości ok 80m, więc różnica kosztów rur spora.

3. Czy mogę do studzienki zbiorczej przy domu wprowadzić i drenaż i deszczówkę - rura odpływowa będzie usytuowana poniżej wejść z drenów, czy lepiej trochę dalej zrobić drugą studzienkę i tam dopiero wprowadzić deszczówkę?

4. W piwnicy będę miał garaż, niestety będę musiał do niego zjechać ok 1m od poziomu gruntu. Chcę więc zamontować kanalik odprowadzający wodę równolegle do bramy garażowej. Czy wodę z niego odprowadzić do studzienki? czy może wprowadzić pionowo w dół do drenażu opaskowego? Jeżeli do studzienki to jakie fi rury wyprowadzić do studzienki z kanalika? Studzienkę mam ok 3m od bramy garażowej, więc odcinek długi nie będzie.

Dziękuję za odpowiedzi i mam nadzieję że jakieś się pojawią ;)

Pozdrawiam

/perduto

Pierwsze - spadek nie może być duży 1% to już jest dość.

Drugie - wodę z rynien trzeba odprowadzić rurą pełną i nie wkładać do drenażu tej wody. (woda rurą nie popłynie, a dnem wykopu)

Trzecie - geowłóknina jest ? jeśli jej nie ma, to drenaż szybko się zamuli błotem.

Koniecznie zatem woda z rynien pełną rurą i daleko od drenażu. Duży strumień wody będzie powodował erozję- potrzeba Ci pękających fundamentów ?

To że spadek zachęca do ekstra spadków, to właśnie trzeba zachować umiar.