Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup, darowizna czy coś innego?

wojteks69

Recommended Posts

Witam wszystkich Forumowiczów.

I zwracam się z prośbą o odpowiedź na następujący problem:

Rodzice postanowili przekazac mi działkę (ok. 1240 m2, wartość ok 10-15 USD/m2). Zastanawiamy się jednak jaka forma jej przekazania (zakup od rodziców, darowizna,... ) będzie najkorzystniejsza (najtańsza :wink: ). Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie.

Będę bardzo wdzięczny za rady.

Pozdrawiam

Z tego co się orientuję to w przypadku darowizny zapłacisz mniejszy podatek i opłatę notarialną niż gdybyś miał kupić tę działkę. Najlepiej zadzwoń do notariusza i zapytaj jakie są opłaty przy zakupie a jakie przy darowiznie. Takie samo pytanie zadaj w Urzędzie Skarbowym.

hej

ja właśnie załatwiam taką sprawę tylko że mam działkę z domem

wybrałem darowiznę bo wychodzi najtaniej

można to załatwić na klika sposobów:

kupno od rodziców

darowizna

zostać współwłaścicielem a potem rodzice znoszą współwłasnośc

na forum" dom" gazety wyborczej jest taka pani Bebiak skieruj do niej prośbę ona jest niezła w te klocki

" ja skorzystałem z jej rady"

Najlepszym , bo najtańszym, a przeciez w końcu o oto chodzi jest rozwiązanie twojego problemu w następujący sposób. Najpierw rodzice Ci odsprzedają jakąś częśc może byc to np. 1/50 gruntu, a nastepnie następnym aktem notarialnym znoszona jest współwlasnośc. Było w którymś muratorze o tym, jest t o forma najtańsza mało popularna, w zasadzie nie wiem dlaczego.

pozdrawiam

Najlepszym , bo najtańszym, a przeciez w końcu o oto chodzi jest rozwiązanie twojego problemu w następujący sposób. Najpierw rodzice Ci odsprzedają jakąś częśc może byc to np. 1/50 gruntu, a nastepnie następnym aktem notarialnym znoszona jest współwlasnośc. Było w którymś muratorze o tym, jest t o forma najtańsza mało popularna, w zasadzie nie wiem dlaczego.

pozdrawiam

Rozwiązanie, o którym pisze agu jest IMO najlepsze. Kupić małą część, a potem znieść współwłasność. Przy tej ostatniej operacji jest zwolnienie od podatku w I grupie podatkowej (np. rodzice - dzieci).

Wtedy oszczędzamy na podatku, ale notariusz i tak skasuje swoją marżę :(