wojteks69 04.08.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Witam wszystkich Forumowiczów. I zwracam się z prośbą o odpowiedź na następujący problem: Rodzice postanowili przekazac mi działkę (ok. 1240 m2, wartość ok 10-15 USD/m2). Zastanawiamy się jednak jaka forma jej przekazania (zakup od rodziców, darowizna,... ) będzie najkorzystniejsza (najtańsza ). Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie. Będę bardzo wdzięczny za rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 04.08.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Z tego co się orientuję to w przypadku darowizny zapłacisz mniejszy podatek i opłatę notarialną niż gdybyś miał kupić tę działkę. Najlepiej zadzwoń do notariusza i zapytaj jakie są opłaty przy zakupie a jakie przy darowiznie. Takie samo pytanie zadaj w Urzędzie Skarbowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 04.08.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 mam podobny problem.Z tego co kalkulowałem kupno jest tańsze - odchodzi podatek od darowizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 04.08.2004 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 To zalezy, jaka wartosc ma dzialka i z ktorej grupy jest darczynca. Mi wyszlo, ze tansza bedzie darowizna od tesciow. Sa okreslone warunki jaka kwota jest wolna od podatku a od jakiej trzeba juz zaplacic. No a taksa notarialna to juz inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojteks69 05.08.2004 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Witam, dziękuję za odpowiedzi. Odnosząc się do odowiedzi AGNIESI co to znaczy "... z ktorej grupy jest darczynca"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.08.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 ale taksę notarialną trzeba w to wliczać bo czy darowizna czy zakup to trzeba to notarialnie zrobić a to zawsze są dodatkowe koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.08.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Nie zapominajcie, że darowiznę mozna COFNĄĆ ja preferowałbym jednak umowe K-S, koszta niewiele większe a masz pewność, że to co kupisz będzie na pewno Twoje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 05.08.2004 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Jak chcecie po najniższych kosztach skarbowych to darowizna z wpisaną służebnością jeżeli jest to możliwe. Prawnicy znają takie myki więc każdy notariusz powinien coś o tym wiedzieć.Ale należy pamiętać, że każdą darowiznę można cofnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 05.08.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 hej ja właśnie załatwiam taką sprawę tylko że mam działkę z domemwybrałem darowiznę bo wychodzi najtaniej można to załatwić na klika sposobów:kupno od rodzicówdarowiznazostać współwłaścicielem a potem rodzice znoszą współwłasnośc na forum" dom" gazety wyborczej jest taka pani Bebiak skieruj do niej prośbę ona jest niezła w te klocki" ja skorzystałem z jej rady" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agu 05.08.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Najlepszym , bo najtańszym, a przeciez w końcu o oto chodzi jest rozwiązanie twojego problemu w następujący sposób. Najpierw rodzice Ci odsprzedają jakąś częśc może byc to np. 1/50 gruntu, a nastepnie następnym aktem notarialnym znoszona jest współwlasnośc. Było w którymś muratorze o tym, jest t o forma najtańsza mało popularna, w zasadzie nie wiem dlaczego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agu 05.08.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 Najlepszym , bo najtańszym, a przeciez w końcu o oto chodzi jest rozwiązanie twojego problemu w następujący sposób. Najpierw rodzice Ci odsprzedają jakąś częśc może byc to np. 1/50 gruntu, a nastepnie następnym aktem notarialnym znoszona jest współwlasnośc. Było w którymś muratorze o tym, jest t o forma najtańsza mało popularna, w zasadzie nie wiem dlaczego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miho 06.08.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Rozwiązanie, o którym pisze agu jest IMO najlepsze. Kupić małą część, a potem znieść współwłasność. Przy tej ostatniej operacji jest zwolnienie od podatku w I grupie podatkowej (np. rodzice - dzieci). Wtedy oszczędzamy na podatku, ale notariusz i tak skasuje swoją marżę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojteks69 06.08.2004 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 A jak długo trzeba czekać na zniesienie współwłasności? Czy nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miho 06.08.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Nie jestem prawnikiem i nie wiem dokładnie, ale wydaje mi się że wystarczy poczekać na wpis do księgi po darowiznie i można dalej załatwiać zniesienie współwłasności. U mnie odstep pomiędzy tymi operacjami to około 9 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agu 06.08.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 O ogóle nie trzeba czekac, wpis do księgi nie ma żadnego znaczenia, w końcu wpis do księgi nie jest obowiązkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojteks69 06.08.2004 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 I takie rozwjązanie by mnie urządzało - chciałbym załatwić przeniesienie praw jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts