Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam do ogrodzenia sporą działkę z ogrodem (68 ar, 300 mb do ogrodzenia).

Ogrodzenie ma zapewnić prywatność oraz uniemożliwić wejście zwierzętom (bobry, sarny, dziki, lisy

bo wszystko to u nas jest i niestety niszczy drzewa, krzewy, trawnik) przy tym powinno być trwałe wytrzymać min 20 lat.

Chciałem całość ogrodzić panelem o wysokości 150cm z podmurówką 20cm.

A dodam jeszcze ze interesuje mnie oczko 50x200 grubość pręta 4mm . Zastanawiam się jak każdy co wybrać

by mieć najlepszy stosunek cena jakość (tj nie przepłacić ani nie kupić badziewia parę groszy taniej).

Zacząłem orientować się w tym o jest dostępne na rynku więc sprawdziłem następujące produkty:

Betafence Nylofor 3d (4mm), Wiśniowski Vega B Light (4mm), Colorex, Plast-met, + lokalni producenci

W teorii ocynku potrzeba 70-150 um/mkw na to powłoka malarska proszkowa najlepiej poliestrowa (rzędu 80-100 um) ale

każdy podaje to inaczej lub część podaje a część nie wiec robi się zamieszanie... (np Betafence podaje że słupki pokrywa 275g/mkw cynku

- co wg informacji w sieci to ok 20um z kolei na panel piszą że idzie 40g/mkw - wiec albo bardzo mało jeśli liczyć powierzchnie samego metalu albo

być może ok jeśli licząc mkw powierzchni panela - gdzie pręty stanowią niewielki % powierzchni).

Może za bardzo wdaje się w szczegóły wystarczy jak jest ocynk ogniowy i wymalowana proszkowo?

Wiec chciałbym zapytać posiadaczy ogrodzeń z jakiej firmy / typu ogrodzenia posiadają i jak spisują się na przestrzeni lat.

https://forum.murator.pl/topic/214292-ogodzenie-panelowe-betafence-wisniowski-colorex-prosba-o-opinie/

Z ogrodzen panelowych bardzo dobra jakosc ma jednak betafence. Ale niestety ogrodzenia panelowe dobrze wygladaja tylko w warunkach laboratoryjnych, lub w miejscu gdzie nie ma ruchu. Po kilku latach rażą powyginane druty i odkształcone płaszczyzny. Bardzo słabej jakosci sa tez słupki.

Niestety najlepszym (choc nie najladniejszym) rozwiazaniem jest powlekana siatka z grubego drutu. Wyglada niestety archaicznie.

Jesli ogrodzenie ma sluzyc na lata, warto zastosowac niesystemowe slupki, tylko slupki z profili o grubszych sciankach nawet lakierowane recznie sa lepszym rozwiazaniem niz systemowe dziadostwo, ktore wyglada dobrze tylko po montazu.

Pozdrawiam

Panele ogrodzeniowe cieszą się dużym powodzeniem i są montowane na wielu posesjach. Posiadamy w ofercie premium panele ogrodzeniowe, na które obowiązuje gwarancja do 20 lat. Dbamy o jakość stosowanych powłok i praktykujemy nowoczesne techniki powlekania, które gwarantują długoletnie użytkowanie.
Po kilku latach rażą powyginane druty i odkształcone płaszczyzny

Z tych paneli, które ja widuję i są dobrej jakości tzn drut 4mm i szerokość oczka 5cm, to musi ktoś na nim stanąć (tzn przełazić przez płot) aby się odkształcił.

Można zainwestowac i w tki o węższym oczku, żeby jeszcze zwiększyć sztywność tylko pytanie czy jest taka potrzeba.