Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proźba o poradę odnośnie ocieplenia domu

Kamis23kx

Recommended Posts

Witam wszystkich. Często zaglądam na forum ale ze względu na moją znikomą widzę na temat budowlanki do tej pory się nie wypowiadałem.Niestety sam potrzebuje pomocy.Mieszkam w domu parterowym typowa kostka z żużlem na dachu.W tym roku zdecydowałem się o dobudowę piętra z dachem dwuspadowym.Nadeszła pora ocieplenia domu.Parter paręnaście lat temu został ocieplony styropianem 5 i na to położony baranek. Przy dobudowie góry wszystkie ściany zostały wciągnięte o 7 cm do środka o grubość ocieplenia dołu.Planowałem górę ocieplić styropianem białym 15 a na dół dołożyć 8 cm żeby elewacja się wyrównała.Niestety największy dylemat czy dać na górze białą 15 a na dole 8.Czy zamiast białego dać grafit o lambdzie 0,31 ? Drugie pytanie czy grafitowa 12 0,31 będzie odpowiadać białem 15 o współ. 0,40 ?? Wykonawca mój dobry kolega twierdzi że grafitowy styropian klei się na ten sam klej co biały.Gdzie wielokrotnie wyczytałem na tym forum że tak nie jest.Może ktoś podpowie będę wdzięczny.Przepraszam za chaotyczność tego postu ale nie wiem jak do końca wytłumaczyć o co mi chodzi :)

Myślę że nie ma co w paranoje wpadać

w excelu wrzuciłem kilka wersji ocieplenia dla domu o powierzchni ścian zew 220 m2 z maxa 19 i wychodzi tak:

5cm wmk 0,38 2363 zl

8 wmk 0,38 1800 zl

10 wmk 0,38 1562 zl

15 wmk 0,38 1232 zl

20 wmk 0,38 1035 zl

30 wmk 0,31 746 zl

Pierwsza kolumna grubość styropianu , 2 kolumna izolacyjność W/m2K tego styropianu, 3 kolumna: koszty gazu jakie musimy ponieść za sezon grzewczy aby uzyskać tyle ciepła ile ucieknie przez ściany o danej grubości izolacji.

Na ostatniej pozycji jest opcja dla świrów :) 30cm najlepszego grafitowego o lambdzie 0.31.

Wnioski nasuwają się same do 10 cm ocieplenie jest ok, powyżej tej grubości zyski finansowe są niewielkie.

Podsumowując: co byś nie dał będzie dobrze:)

• 2 weeks później...