maroo_wakowski 19.09.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Witam. Nie wiem czy ten dział będzie najlepszy ale nie ma bezpośrednio konkretnego. Mam problem z balkonami, opiszę od początku o co kaman. Gołą płytę balkonową potraktowałem wpierw wylewką samopoziomującą, potem izolacją mineralną (pisze że nawet do basenów), na połączeniu ze ścianą (wyciałem kilka cm ocieplenia bo domek już był ocieplony i zatarty klejem z siatką - taki zakupiłem) władowałem taśmę do izolacji zasmarowaną niebieską folią w płynie. Przyszli panowie od tynkowania domku, obiecali zrobić balkony - izolację termiczną i wylewkę, i tak zrobili. 5sm styropianu i zazbrojona siatką i włóknami wylewka. Było to praktycznie rok temu. Aktualnie chciałbym wykonać okładzinę z płytek i mam problem: * mam spadek na tej wylewce około 0,5cm* czoło balkonu mam okute ozdobną blachą, od góry zachodzi na balkon ~10cm i jest przytwierdzona kołkami rozporowymi i na silikonie uniwersalnym - całość tworzy ~0,5cm uskoku, niestety na kolejną niekorzyść spadku* od wyskokości wylewki do odwodnienia w drzwiach balkonowych mam 3cm* po opadach jeśli deszcz zacina, zalega mi kałuża około 1mx0,5m - praktycznie przy samuch drzwiach. Zatem, gdyby chcieć wyrównać całość samopoziomem to jest 1cm, bez właściwego spadku, klej + płytki to około 1,2-1,5cm. Pozostanie ~1,5sm do otworków w drzwiach Pytania mam następujące - czy to jest do ogarnięcia? Czy niestety nie da się tego naprawić inaczej jak robiąc od nowa wylewkę z właściwym spadem? * czy mogę podjechać z płytkami na styk w otworkami w drzwiach balkonowych? Wtedy te 0,5cm spadku może wyjdzie...* czy mogę wyrównać całość wylewką samopoziomującą i dopiero hydroizolacja, a jakikolwiek spadek samymi płytkami?* czy spadek 0,5cm na balkonie o głębokości 1m będzie wystarczający?* czy może da radę skuć warstewkę takiego betonu tak by uzyskać spadek?* czy okucie czołowe nie powinno mieć niejako obniżonego pozomu zamocowania - coś jak zeszlofowany o kilka milimetrów pas, gdzie po przytwierdzeniu okucia, okucie tworzyło by z całą płytą jeden poziom? Może odczepić to okucie i przykleić maksymalnie na płasko czymś co to przyklei tak by podnosiło to poziom o 2-3mm a nie 5-8mm? Czy może powinienem reklamować balkony u wykonawcy, bo coś czuję że ciężko będzie uzyskać właściwe podłoże tak by płytki na nim utrzymały się przez wiele lat? Wykonawca niestety troszeczkę po znajomości wiec sytuacja taka hmmm, nie lubię ale z drugiej strony nie chcę problemu wiecznego z balkonami, boję się też iż zalegająca woda może znaleźć drogę i podciekać pod ocieplenie podłogi na poddaszu, wszak płyta jest ciągła ze stropem. Bardzo bym prosił o konkret, i pomoc bo już panikuję jak czytam o tych sprawach - jeśli się da to poprawić to jakimi sposobami, na co uważać, jeśli nie to też konkretnie - nie da się bo... i nie ma szans powodzenia. Co byście zrobili? Jak mam reklamować tą wylewkę - wystarczy kwestia braku spadku? Dodam iż na płycie surowej wykonałem wylewkę samopoziomującą do 3/4 szerokości, potem sfazowałem łączenie i zaszpachlowałem resztę, i wtedy już uzyskałem niejako spadek około 8-12mm na całości we właściwą stronę. Pozdrawiam i dziękuję z góry za konkretne, spójne opinie. Bardzo proszę by tacy jak ja, czyli coś czytający, mający wiedzę w stylu "dzwony dzwonią tylko w którym kościele" by nie prowadzili tutaj domysłów, oczywiście rozmowa na argumenty jak najbardziej za. Chciałbym by mój problem był też małym kompedium na ten temat - ktokolwiek będzie miał podobny problem, skorzysta. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 19.09.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Niestety- musisz zrobić właściwy spadek- to minimum 2 cm ,Nie wolno zapomnieć o wykonaniu dylatacji między ścianą budynku a tarasem.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?296925-%C5%BCywica-epoksydowa-kamienny-dywan-na-balkon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroo_wakowski 20.09.2016 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 2cm to bardzo duży spadek - nie zmieszczę się z tym na pewno. Jak to zrobić? Skuwać beton, łuszczyć jakoś czy trzeba rozbić i od nowa? I jak wykonać okucie później, wpuszczać te kilka mm w płytę (sfrezowana od góry) tak by nie powstał zbytnio uskok czy przy spadku 2cm nie trzeba i wystarczy solidnie zakleić, przykryć pasem? Jak reklamować ten balkon - jest to wada dyskwalifikująca i wykonawca musi podjąć się naprawy? Przyznam że nie mam talentu i nie mam tak zwanego "gadanego", owszem przy bezwzględnych argumentach albo jak się na czymś dobrze znam to luzik, ale nie chciał bym tutaj reklamując, przegrać na jakieś argumenty itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 21.09.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 (edytowane) Do wykonawcy należy wykonanie właściwych spadków i powinien to poprawić,a brzeg balkonu powinien być zakończony kapinosem. Edytowane 21 Września 2016 przez jnow1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroo_wakowski 28.09.2016 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) Witam. Jaka jest metoda naprawy tak wykonanej wylewki na balkonach? Jeśli wykonawca będzie naprawiał balkony - na co mam zwrócić uwagę, na co pozwolić a na co się nie zgodzić? Odnośnie kapinosa - mam czołowe ozdobne okucie z blachy ocynkowanej i malowanej, na całą wysokość czołową, od góry zachodzi pasem na poziomą część balkonu (tutaj miałem pytanie, czy to ma być wpuszczone we wgłębienie w betonie czy naklejone na i przykołkowane - tworzy wtedy jednak uskok na kilka milimetrów), zaś od dołu blacha wygięta jest pod ostrym kątem do góry, tworząc krawędź do oderwania się wody, więc myślę że spełni to swoją rolę. Wysokość krawędzi to około 2cm. Wygląda to mnie więcej tak ___===|===| --- \| Edytowane 30 Września 2016 przez maroo_wakowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 30.09.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Naprawa balkonu to taki stały element typowych napraw błedów wykonawczych. Niestety najczęściej zakres prac jest duży tzn. w tym przypadku - skucie wylewki, dodanie warstwy izolacyjnej (z obu stron). nowa wylewka i zakończenie brzegu balkonu minimum blachą (lub podanym wyżej elementem systemowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroo_wakowski 03.11.2016 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Naprawa balkonu to taki stały element typowych napraw błedów wykonawczych. Niestety najczęściej zakres prac jest duży tzn. w tym przypadku - skucie wylewki, dodanie warstwy izolacyjnej (z obu stron). nowa wylewka i zakończenie brzegu balkonu minimum blachą (lub podanym wyżej elementem systemowym. Co masz na myśli pisząc o wykonaniu warstwy izolacyjnej z obu stron? U mnie to wyglądało tak - na płytę wysmarowałem izolację mineralną, brzeg ze ścianą zrobiony taśmą brzegową, potem styropian ( mam nadzieję że dali folię na styropian) i wylewka ze zbrojeniem - i na to miałem w planie hydroizolację wylewki - mineralną i na to płytki. Czy jest możliwość złuszczania wylewki tak by uzyskać spadek? Jeśli są takie metody to co powierzchnią - będzie mocno nierówna. Czy jakość się to wygładza? Czy generalnie jakakolwiek naprawa przez zeszlofowanie czy skuwanie warstwy to bezsens i się na takie coś nie pisać w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 04.11.2016 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 jest w sumie na to sposob. pomijam w odpowiedzi sporo tego co pisales - bedziesz zainteresowany zadzwon. po to mam ten platny profil przeczytaj o nastepujacych produktach) - sika repair (zaprawa naprawcza do zrobienia spadkow w tak malych g:rubosciach - kerakoll geolite 40 - tez zaprawa naprawcza, wg mnie lepsza od siki (paradoks) - sikafloor 400N elastic - cienkopowlokowa zywica poliuretanowa ktora da zarowno hydroizolacje jak i warstwe wierzchnia w tym ukladzie warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts