Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga betonowa 100/115m2

Mariuszmq

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Potrzebuje w pewnym stopniu pomysłu i ogólnej wyceny podłogi betonowej

Z góry nadmienię, że z budowlanką wspólnego mam niewiele poza malowaniem i tapetowaniem. Jestem kucharzem. Sprawa wygląda następująco, udało mi się wynająć lokal w dość przystępnej cenie, niestety największym mankamentem obecnie jest podłoga. Aktualnie znajdują się na niej przedpotopowe płytki, gdzieniegdzie popękane i dość mocno zarysowane. Podłoga pomimo ubytków jest równa. Ze względu na to, że lokal jest wynajmowany nie chciałbym inwestować ogromnych pieniędzy i tu pojawia się ww. beton. Widziałem w pewnych miejscach podłogi wykonane z samego betonu, malowane, lakierowane itp. I teraz pojawia się pytanie jak krok po kroku zrobić betonową podłogę? Mianowicie czy na płytki można użyć wylewkę samopoziomującą ? Czym ją pomalować ? i jak ją zabezpieczyć ? Najbardziej interesuje mnie to by można było ją dość sprawnie czyścić. Nie oczekuje jakiegoś super pomysłu lecz przede wszystkim praktyczności.

Dziękuję za odpowiedz. Zgłębiając temat wczorajszego wieczoru doszedłem do takiego samego wniosku. Mam jeszcze pytanko jak z kosztem położenia gresu przez fachowców ? Około 50zł za m2 ? Czy to wszystko zależne od danego regionu ? Dodam, że aktualnie lokal to raczej jedna wielka hala z filarem pośrodku.

Wymagane kilka docinek na sali i troszeczkę wiecej na już wybudowanym barze + dwa stopnie schodów. Obecne płytki pomimo swoich lat trzymają się nieźle, więc wydaje mi się, iż skuwanie byłoby zbędne. Do miejscowych fachowców mam pewien uraz ze względu na już wykonane pracę. Najbardziej zależy mi na czasie ze względu na to, że lokal już funkcjonuje i mógłbym go zamknąć na maksymalnie tydzień. A poza samą podłoga chcialbym jeszcze powalczyć z oświetleniem co wiążę się z kolejnym dniem prac.

Ja mam za daleko, ale to naprawdę więcej niż 30zł/m2 nie powinno kosztować. Dwóm osobom zajmie to dwa dni (jeden układanie, a drugi fugowanie) i postaw w ten sposób sprawę, że wychodzi 600-700 zł za dniówkę. Jak fachowcy to zgodzą się i zrobią, a jak mękole, to się będą babrać tydzień i lepiej ich nie brać.