level89 20.09.2016 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Witam. Na wstępie chciałbym się przywitać Założyłem konto na forum ponieważ mam małą zagwozdkę. Potrzebowaliśmy opinii kominiarskiej do gazowni w celu założenia licznika. Kominiarz przyszedł i stwierdził że wkład kominowy mamy za mały (110mm zamiast 120mm) i należy go wymienić. Czytałem również że rozmiar wkładu jest uzależniony od rodzaju piecyka gazowego do podgrzewania wody, to prawda? Piecyk jaki mamy ma średnicę tego otworu u góry 117mm, zapewne dlatego kominiarz stwierdził że trzeba wymienić wkład? Natomiast sam piecyk jest uszkodzony i i tak będziemy go wymieniać. I tutaj pojawia się pytanie: Jeżeli kupimy piecyk z mniejszą średnicą rury (widziałem np jakiegoś Junkersa ze 112mm średnicy) to wkład kominowy 110mm mógłby zostać? Czy to o to w tym wszystkim chodzi? Z góry dziękuję za wyrozumiałość i rady Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.09.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Spróbuj z innym kominiarzem. Może ten chciał Cię skasować za nowy wkład? Spróbuj też z firmą dostarczającą nowy piec. Średnicę komina, w myśl przepisów z 2009 r, określa producent urządzenia grzewczego, a nie kominiarz. Kominiarz może pomóc, ale skoro nie chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
level89 20.09.2016 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Dzięki za odpowiedź. Już od którejś osoby słyszymy ze to są jakiejś jaja z tym kominiarzem, ale tak to jest jak się człowiek nie zna, a chce polegać na opinii bądź co bądź fachowca... Może jeszcze ktoś mógłby coś dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts