Tomasz 83 20.09.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Witam,Niedawno remontowałem mieszkanie i elektryk budował od podstaw instalację elektryczną. Problem w tym, że źle mnie zrozumiał i w miejscu gdzie ma być podłączony piekarnik elektryczny zamontował niestety tylko 1.5 mm2! Czy taki przekrój kabla wystarczy, czy instalacja zwyczajnie nie spali się, gdy piekarnik np. 2 godziny będzie pracował non stop??? Dodam, że zamontowane zostały bezpieczniki 16A.Z góry dziękuję za wszelkie fachowe podpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 20.09.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Tak. Elektryk partacz popełnił błąd. Edytowane 20 Września 2016 przez marcelix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 83 20.09.2016 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 ...ok. Dzięki za info. Czy coś może się stać, jeżeli na takiej instalacji będzie podłączony piekarnik, którego maksymalna moc to 3.65 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 20.09.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Moze zbyt duży spadek napiecia na kablu. Moze zbyt mała IPZ. Może być nie spełniony warunek wyłączenia obwodu przez zabezpieczenie nadpradowe. Wieksze straty mocy na kablu Grzanie się kabla. Szybsza degradacja izolacji kabla z czasem. Zle samopoczucie po fuszerce Upalenie się przewodu a skrajnie pożar. Goń partaczy niech poprawia i remontuje kuchnie na swój koszt. W imię zasad .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 20.09.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Jak zamontował bezpiecznik 16A to pomimo tego że być może źle Cie zrozumiał to powinien zastosować kabel o przekroju 2,5 mmkw. Bezpieczniki dobiera się do obciążenia przewidywanego a dobra praktyka (i przepisy) inżynierska mówi że na gniazda wtykowe stosuje się 2,5 mmkw. 1,5 mmkw stosuje się do oświetlenia. Czy coś może się stać ... owszem może się stać bo po załączeniu piekarnika ciasto będzie można upiec również na kablach w ścianie. Piekarnik pracuje w długim czasie pod wysokim obciążeniem prądowym instalacji i kable będą się grzały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 83 20.09.2016 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 ...to się trochę załamałem. Powiedzcie mi proszę, bo w niedalekiej odległości mam gniazdko z kablem 2.5 mm2, do którego podłączona ma być płyta indukcyjna. Czy można dodatkowo podłączyć tam też wspomniany piekarnik i wtedy i płyta i piekarnik były by na jednym obwodzie. Płyta ok. 7kW, a piekarnik 3.65 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 20.09.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Bezpiecznik lub wylacznik nadmiarowopradowy dobiera się w celu zabezpieczenia przewodu do niego podłączonego (w kierunku odbiornika - napisałem żeby nie było niedomówień ) Jak zamontował bezpiecznik 16A to pomimo tego że być może źle Cie zrozumiał to powinien zastosować kabel o przekroju 2,5 mmkw. Bezpieczniki dobiera się do obciążenia przewidywanego a dobra praktyka (i przepisy) inżynierska mówi że na gniazda wtykowe stosuje się 2,5 mmkw. 1,5 mmkw stosuje się do oświetlenia. Czy coś może się stać ... owszem może się stać bo po załączeniu piekarnika ciasto będzie można upiec również na kablach w ścianie. Piekarnik pracuje w długim czasie pod wysokim obciążeniem prądowym instalacji i kable będą się grzały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 20.09.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 To nie da się wymienić tego kabla na inny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 20.09.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Ilu źyłowy kabel? Jeśli 5 żył to nie masz problemu. Na jednym obwodzie 3x2.5mm2 nie podłączyć kuchni i piekarnika. Pamiętaj ze każdy odbiornik >=2kW powinien być na oddzielnym obwodzie ...to się trochę załamałem. Powiedzcie mi proszę, bo w niedalekiej odległości mam gniazdko z kablem 2.5 mm2, do którego podłączona ma być płyta indukcyjna. Czy można dodatkowo podłączyć tam też wspomniany piekarnik i wtedy i płyta i piekarnik były by na jednym obwodzie. Płyta ok. 7kW, a piekarnik 3.65 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.09.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) ...to się trochę załamałem. Powiedzcie mi proszę, bo w niedalekiej odległości mam gniazdko z kablem 2.5 mm2, do którego podłączona ma być płyta indukcyjna. Czy można dodatkowo podłączyć tam też wspomniany piekarnik i wtedy i płyta i piekarnik były by na jednym obwodzie. Płyta ok. 7kW, a piekarnik 3.65 kW. Zaraz, zaraz. Płyta indukcyjna o mocy 7 kW na przewodzie 3-żyłowym ? I gniazdo wtykowe 1-fazowe ? Jakie zasilanie do mieszkania - jedno czy trzyfazowe ? Edytowane 20 Września 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 83 20.09.2016 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 ...mam kabel 3 żyłowy. Płyta jest na 230V, jednak zgodnie ze specyfikacją jej max. moc to ok 7 kW. Niestety nie znam się na ekektryce, więc wybaczcie jeżeli wyrażam się niejasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 83 20.09.2016 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 ...trzeba by znowu kuć, a remont juz skończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 83 20.09.2016 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Piekarnik tez jest na 230V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.09.2016 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Również pytałem o zasilanie do mieszkania, ale chyba koledze umknęło, jak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 20.09.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Jakby nie patrzeć i interpretować masz źle zrobioną instalacje. Zatrudnij elektryka a nie jelopa i popraw. Możesz jeszcze nawrzucać jełopowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 83 20.09.2016 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 ...nie wiem, czy na coś zda się moja rada, ale w ustawieniach piekarnika mam do wyboru, czy instalacja ma 16A, czy 13A i takie ustawienie mogę wybrać. Może wybranie mniejszej wartości ma jakieś znaczenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.09.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Dla piekarnika warto zmniejszyć zabezpieczenie - wyłącznik samoczynny o wartości 13 A.Tym bardziej, charakterystyka tI tzw. "esów"jest specyficzna, i elektrycy wiedzą, o czym piszę.Co do samej płyty indukcyjnej - dalej nie mamy konkretnych wiadomości na temat zasilania mieszkania (jedno czy trzyfazowe), więc nie można odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 83 20.09.2016 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 ...z płytą nie ma problemu. Kabel jest odpowiedni. Problemem jest tylko piekarnik (230V), który miał być podpięty do gniazdka, do którego podciągnięto kabel 1.5 mm2. i stąd moje obawy czy wytrzyma. Zasilanie w mieszkaniu jest 230V. nie ma nigdzie siły, jeżeli w ogóle o to pytasz. Tak w ogóle to serdeczne dzięki za poświęcony czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.09.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Naprawdę nie ma problemu z płytą ?To proszę ją włączyć na fula, wtedy pogadamy.Swoją drogą musi ona być podłączona nie poprzez wtyczkę/gniazdo, lecz bezpośrednio.Co do piekarnika - jełop pół-elektryk nie wiedział, że do gniazd ogólnego przeznaczenia dajemy 2,5 mm2 ?Tym bardziej do obwodów dedykowanych, z osobnym zabezpieczeniem o wartości nie wiekszej niż 16 A. PS. Bezpiecznik przedlicznikowy na gwoździu czy inaczej "watowany" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 83 20.09.2016 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 ...płyta podłączona jest na osobnym obwodzie ma kablu 2.5mm2. Mam nadzieję, że będzie ok. Już tego nie zmienię. Co do elektryka, wolę już o nim nie rozmawiać. Ostatniego pytania niestety nie rozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts