Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel 1.5 mm2 - błąd elektryka

Recommended Posts

Witam,

Niedawno remontowałem mieszkanie i elektryk budował od podstaw instalację elektryczną. Problem w tym, że źle mnie zrozumiał i w miejscu gdzie ma być podłączony piekarnik elektryczny zamontował niestety tylko 1.5 mm2! Czy taki przekrój kabla wystarczy, czy instalacja zwyczajnie nie spali się, gdy piekarnik np. 2 godziny będzie pracował non stop??? Dodam, że zamontowane zostały bezpieczniki 16A.

Z góry dziękuję za wszelkie fachowe podpowiedzi i pozdrawiam.

Moze zbyt duży spadek napiecia na kablu.

Moze zbyt mała IPZ. Może być nie spełniony warunek wyłączenia obwodu przez zabezpieczenie nadpradowe.

Wieksze straty mocy na kablu

Grzanie się kabla.

Szybsza degradacja izolacji kabla z czasem.

Zle samopoczucie po fuszerce :)

Upalenie się przewodu a skrajnie pożar.

Goń partaczy niech poprawia i remontuje kuchnie na swój koszt. W imię zasad ....

Jak zamontował bezpiecznik 16A to pomimo tego że być może źle Cie zrozumiał to powinien zastosować kabel o przekroju 2,5 mmkw. Bezpieczniki dobiera się do obciążenia przewidywanego a dobra praktyka (i przepisy) inżynierska mówi że na gniazda wtykowe stosuje się 2,5 mmkw. 1,5 mmkw stosuje się do oświetlenia. Czy coś może się stać ... owszem może się stać bo po załączeniu piekarnika ciasto będzie można upiec również na kablach w ścianie. Piekarnik pracuje w długim czasie pod wysokim obciążeniem prądowym instalacji i kable będą się grzały

...to się trochę załamałem. Powiedzcie mi proszę, bo w niedalekiej odległości mam gniazdko z kablem 2.5 mm2, do którego podłączona ma być płyta indukcyjna. Czy można dodatkowo podłączyć tam też wspomniany piekarnik i wtedy i płyta i piekarnik były by na jednym obwodzie. Płyta ok. 7kW, a piekarnik 3.65 kW. :(

Bezpiecznik lub wylacznik nadmiarowopradowy dobiera się w celu zabezpieczenia przewodu do niego podłączonego (w kierunku odbiornika - napisałem żeby nie było niedomówień )

Jak zamontował bezpiecznik 16A to pomimo tego że być może źle Cie zrozumiał to powinien zastosować kabel o przekroju 2,5 mmkw. Bezpieczniki dobiera się do obciążenia przewidywanego a dobra praktyka (i przepisy) inżynierska mówi że na gniazda wtykowe stosuje się 2,5 mmkw. 1,5 mmkw stosuje się do oświetlenia. Czy coś może się stać ... owszem może się stać bo po załączeniu piekarnika ciasto będzie można upiec również na kablach w ścianie. Piekarnik pracuje w długim czasie pod wysokim obciążeniem prądowym instalacji i kable będą się grzały

Ilu źyłowy kabel? Jeśli 5 żył to nie masz problemu. Na jednym obwodzie 3x2.5mm2 nie podłączyć kuchni i piekarnika. Pamiętaj ze każdy odbiornik >=2kW powinien być na oddzielnym obwodzie

...to się trochę załamałem. Powiedzcie mi proszę, bo w niedalekiej odległości mam gniazdko z kablem 2.5 mm2, do którego podłączona ma być płyta indukcyjna. Czy można dodatkowo podłączyć tam też wspomniany piekarnik i wtedy i płyta i piekarnik były by na jednym obwodzie. Płyta ok. 7kW, a piekarnik 3.65 kW. :(

Zaraz, zaraz. Płyta indukcyjna o mocy 7 kW na przewodzie 3-żyłowym ?

I gniazdo wtykowe 1-fazowe ?

Jakie zasilanie do mieszkania - jedno czy trzyfazowe ?

Edytowane przez elpapiotr

Dla piekarnika warto zmniejszyć zabezpieczenie - wyłącznik samoczynny o wartości 13 A.

Tym bardziej, charakterystyka tI tzw. "esów"jest specyficzna, i elektrycy wiedzą, o czym piszę.

Co do samej płyty indukcyjnej - dalej nie mamy konkretnych wiadomości na temat zasilania mieszkania (jedno czy trzyfazowe), więc nie można odpowiedzieć.

...z płytą nie ma problemu. Kabel jest odpowiedni. Problemem jest tylko piekarnik (230V), który miał być podpięty do gniazdka, do którego podciągnięto kabel 1.5 mm2. i stąd moje obawy czy wytrzyma. Zasilanie w mieszkaniu jest 230V. nie ma nigdzie siły, jeżeli w ogóle o to pytasz. Tak w ogóle to serdeczne dzięki za poświęcony czas :)

Naprawdę nie ma problemu z płytą ?

To proszę ją włączyć na fula, wtedy pogadamy.

Swoją drogą musi ona być podłączona nie poprzez wtyczkę/gniazdo, lecz bezpośrednio.

Co do piekarnika - jełop pół-elektryk nie wiedział, że do gniazd ogólnego przeznaczenia dajemy 2,5 mm2 ?

Tym bardziej do obwodów dedykowanych, z osobnym zabezpieczeniem o wartości nie wiekszej niż 16 A.

PS. Bezpiecznik przedlicznikowy na gwoździu czy inaczej "watowany" ?