JacKPantera 20.09.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Dzień dobry (zależy kto o jakiej porze przeczyta) Witam wszystkich forumowiczów , fachowców , ekspertów , amatorów i innych To mój pierwszy temat\post\udzielenie się na tym forum. Mam duży problem z wykończenie altany ogrodowej \ domku drewnianego. Głównie chodzi mi o to ,żeby tutaj zaczerpnąć informacji jak skończyć dach przed zimą (jak go wzmocnić) i zrobić to w miarę "profesjonalnie" . Budowa mojej altanki trwa już rok (zakup materiałów , suszenie itd). Poprosiłem o zbudowanie jej mojego Kolegę jednak nie ma on czasu na dokończenie, ponieważ zbliża się zima i ma inną robotę niestety... Pozdro Jaro Konstrukcja ścian i "dachu" już stoi. Tak to wygląda. Altanka ma wymiary 6m x 3,5m (ściany) .Wysokość dachu - od najwyższej deski (zdjęcie z przodu) do samej góry łączenia łat 98 cm. "Konstrukcja dachu" z przodu wystaje od sciany 27 cm a z tyłu 19cm. Łaty na górze złapane są "na zakładkę". Do "ścian" łaty są złapane na pseudo "murłaty" (dwie zbite 6m dechy do siebie bokami, które dają łącznie= 6mx6cmx18cm). Odległości między łatami 41.5 cm.Długość łat z każdej strony zaplanowana na 2,4 m czyli bedą wystawały ok.40cm od ścian. Wyjątkiem jest tył z prawej strony gdzie łaty mają ok 3.6m(5sztuk) i tam planuje zrobić miejsce na grilla i inne pierdoły. Słupy ścian 6 sztuk 12x12 w wbetonowanych kotwach złapane podwójnie na gwincie M10. Po pierwsze proszę o rady jak wzmocnić konstrukcje dachu. Jak widać są to tylko same łaty. Po drugie chce na tym położyć płyty MFP (18 X 1250 X 2500=56złotych sztuka) i na to gont...i też nie wiem jak to zrobić... czy pod ten gont kłaść jakąś folie itp czy po prostu na płytę. Proszę o rady. Najważniejsze jest w tym wszystkim to ,że proszę was o opinie i też jeśli można o instrukcje jak zrobić to samemu. Zainwestowałem już w narzędzia. Mój budżet na dokończenie dachu to ok.3tys Pozdrawiam JacK Edytowane 22 Września 2016 przez JacKPantera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts