Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lampa wisząca z płyty gipsowo kartonowej.

Darjusz11

Recommended Posts

Witam,

właśnie konstruuję lampę gipsowo kartonową, którą chcę podwiesić pod sufit, który też jest z płyty gipsowo kartonowej. Nie mam jednak koncepcji jak ją zawiesić. Boję się żeby nie spadła nam na głowę - ma 1m2 powierzchni. Za kilka tygodni będę miał niemowlę, a miejsce pod lampą może być często używane (jest pod nią sofa).

Obecnie wygląda ona tak:

https://1drv.ms/i/s!AqUBGSx2zLP5h5A-Um3j40mc6CJ_YA

Byłbym wdzięczny za porady techniczne dotyczące jej zawieszenia (na czterech elementach - planuję linkę plus jakieś zaślepki pod sam sufit, tu też byłbym wdzięczny za sugestie, gdzie można takie kupić) orraz porady dotyczące bezpieczeństwa. Czy sufit nidagips wytrzyma taki ciężar??

Pozdrawiam

Darek

w belki wsporcze raczej nie trafię, nie wiem jak je zlokalizować, to lokalizacja przejęta więc nie byłem przy budowie.

Jak wyglądają te linki z regulacją? Gdzie je można kupić? I co z hakami lub czymś podobnym? Kupić po prostu kołki takie jak do ścian betonowych (bloki mieszkalne)?

Do wieszania cięższych przedmiotów w sufitach z gk (o ile nie masz tam przygotowanych wzmocnień stosuje się specjalne kołki metalowe np fischera. Dostaniesz je w każdym większym markecie budowlanym. Na opakowaniu podane powinno być maksymalne obciążenie.

Dzięki za info, wierzę, że kołki i linka wytrzymają, ale czy wytrzyma taki ciężar płyta sufitowa z nidagips?

Charakterystyczne dla takiego oświetlenia jest pomalowanie elementów zwyczajną farbą ścienną.

Zamierzam zrobić nieco bardziej subtelną konstrukcję wiszącą, ale z drewna.

Chciałbym natomiast końcowy efekt uzyskać taki jak przy nida ggips, tzn, po wstępnym oszlifowaniu, nałożeniu jakiegoś podkładu i wstępnym malowaniu, chciałbym pomalować to drewno farbą ścienną a następnie przeszlifować.

O ile mam koncepcję ostatniego malowania (farba ścienna i papier ścierny) to nie wiem jak obchodzić się z drewnem i z podkładem (o ile jest potrzebny), tak aby farba ścienna dobrze się z drewnem połączyła.