mr00v3ck 21.09.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Na wstępie wybaczcie mój kompletny brak fachowości w temacie, w budownictwie jestem klasycznym "lajkonikiem". Nim jednak zacznę negocjować kwestię ocieplenia z wykonawcami chciałbym zasięgnąć odrobiny wiedzy u tutejszych fachowców, żeby w ostatecznym rozrachunku nie zostać oskubanym co do grosza Mój dom ma blisko 70-lat, dach płaski, poddasze jest powierzchnią nieużytkową. Izolacja jest dramatyczna, przez dach ucieka bardzo dużo ciepła. Nadszedł czas, żeby ten temat trochę ogarnąć i ocieplić/zaizolować dach z zewnątrz. Powierzchnia ok 300m2. Co będzie nadawało się do tego celu bardziej - piana pur+ papa czy styropian+ papa? Słyszałem, że do starego budownictwa piana pur nada się lepiej. Czy ktoś mógłby doradzić w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 22.09.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Dla budynku z końca lat 50-tych przyjmuje się, że dla dachu U wynosiło 0,87 W/m2K. W przypadku wcześniejszych zakłada się brak izolacji. Co będzie nadawało się do tego celu bardziej - piana pur+ papa Na zewnątrz piana + papa? Może papa na podłoże i na to piana? W przypadku zewnętrznego natrysku piany zamkniętokomórkowej nie daje się już papy. Jak ktoś Ci proponuje pianę i na to papę, w dodatku dziwnie tanio, to daj sobie spokój.... Słyszałem, że do starego budownictwa piana pur nada się lepiej. A jakie konkretnie argumenty słyszałeś? Poddasze pozostanie nieużytkowe? Może lepiej ocieplić strop i nie grzać dodatkowych m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 22.09.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Ewentualnie piana + powłoka hydroizolacyjna - ale nie koniecznie - ze względu na to że piana spełnia i jeden i drugi warunek. W takim razie po co płacić 2x za to samo? Tylko nie piana kanadyjska... za mała gęstość (jest o połowę tańsza). Nie kanadyjska tylko otwartokomórkowa...... W Kanadzie kupisz oba rodzaje pian natryskowych. Pisz konkrety, a nie wrzucaj hasła dla ilości postów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.09.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 pianka PUR jest świetna ! - ale droższa w stosunku do styropianu.możesz jeszcze zastosować np. tradycyjny styropian ( w spadku ) i ( z uwagi na różnicę kosztową PUR / styropian ) np. EPDM jako warstwa hydroizolacyna lub faktycznie "iść" w tradycyjną papę podkładową + wierzchniego krycia zamiast EPDM. Oba rozwiązania dobre i sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts