Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu w 70-letnim domu

mr00v3ck

Recommended Posts

Na wstępie wybaczcie mój kompletny brak fachowości w temacie, w budownictwie jestem klasycznym "lajkonikiem". Nim jednak zacznę negocjować kwestię ocieplenia z wykonawcami chciałbym zasięgnąć odrobiny wiedzy u tutejszych fachowców, żeby w ostatecznym rozrachunku nie zostać oskubanym co do grosza ;)

Mój dom ma blisko 70-lat, dach płaski, poddasze jest powierzchnią nieużytkową. Izolacja jest dramatyczna, przez dach ucieka bardzo dużo ciepła. Nadszedł czas, żeby ten temat trochę ogarnąć i ocieplić/zaizolować dach z zewnątrz. Powierzchnia ok 300m2.

Co będzie nadawało się do tego celu bardziej - piana pur+ papa czy styropian+ papa? Słyszałem, że do starego budownictwa piana pur nada się lepiej. Czy ktoś mógłby doradzić w tym temacie?

Dla budynku z końca lat 50-tych przyjmuje się, że dla dachu U wynosiło 0,87 W/m2K.

W przypadku wcześniejszych zakłada się brak izolacji.

Co będzie nadawało się do tego celu bardziej - piana pur+ papa

Na zewnątrz piana + papa? Może papa na podłoże i na to piana?

W przypadku zewnętrznego natrysku piany zamkniętokomórkowej nie daje się już papy.

Jak ktoś Ci proponuje pianę i na to papę, w dodatku dziwnie tanio, to daj sobie spokój....

Słyszałem, że do starego budownictwa piana pur nada się lepiej.

A jakie konkretnie argumenty słyszałeś?

Poddasze pozostanie nieużytkowe?

Może lepiej ocieplić strop i nie grzać dodatkowych m3?

Ewentualnie piana + powłoka hydroizolacyjna - ale nie koniecznie - ze względu na to że piana spełnia i jeden i drugi warunek.

W takim razie po co płacić 2x za to samo?

Tylko nie piana kanadyjska... za mała gęstość (jest o połowę tańsza).

Nie kanadyjska tylko otwartokomórkowa......

W Kanadzie kupisz oba rodzaje pian natryskowych.

Pisz konkrety, a nie wrzucaj hasła dla ilości postów....

pianka PUR jest świetna ! - ale droższa w stosunku do styropianu.

możesz jeszcze zastosować np. tradycyjny styropian ( w spadku ) i ( z uwagi na różnicę kosztową PUR / styropian ) np. EPDM jako warstwa hydroizolacyna lub faktycznie "iść" w tradycyjną papę podkładową + wierzchniego krycia zamiast EPDM. Oba rozwiązania dobre i sprawdzone.