apnk 21.09.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Hej, jestem po wstępnych rozmowach z konstruktorem ale potrzebuję potwierdzenia jeszcze od kogoś innego. Kupiłem mieszkanie w kamienicy z cegły z 1935 roku. Chcę wybić drzwi w ścianie nośnej. Ściana ma ok 55cm grubości (60cm z tynkami), wysokość ok 3.01m i szerokość ok 3m, zbudowana z czerwonej cegły. Drzwi chciałem wybić 70-tki mniej więcej na środku. Konstruktor mówił że bez większego problemu można wyciąć i nie będzie to jakieś wielkie osłabienie dla ściany (mieszkanie jest na parterze, wyżej są jeszcze 3 kondygnacje). Mówił coś że jak nad nadprożem będzie jeszcze prawie 1m ściany to naciski na to miejsce nie są duże. Czy to prawda? Jak czytam różne fora na temat wycinania drzwi i w ogóle dotykania ścian nośnych to mam mieszane uczucia. Jedni piszą żeby od razu testament spisywać inni że spoko tylko dobre nadproże dobrać, konstruktor mówi że nie ma problemu. Sam już nie wiem co o tym myśleć. W mieszkaniu są stropy Kleina jeżeli ma to jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts