Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy panele w korytarzu przy wejściu do mieszkania to dobry pomysł?

klm123

Recommended Posts

Cześć,

mam pytanie: mieszkam w bloku i w przedpokoju przy drzwiach wejściowych mam obecnie płytki.

Zastanawiam się, nad położeniem tam paneli. Do pozostałych pokoi kupiłem panele z klasą ścieralności AC5, klasy 23 i 33 - chciałbym takie same położyć w korytarzu (takie dokładnie - strona producenta: http://www.aurum.swisskrono.pl/Kolekcja/Vision/D-3344-Cedry-Libanu).

Pytanie do Was: czy myślicie że to dobry pomysł? Czy te panele nie wybrzuszą się po pierwszej zimie, albo nie zostaną zniszczone zaraz przez piasek? Panele są wytrzymałe, ale czy jednak nie będzie tak, że się szybko zniszczą? Mieszkamy we 2, więc wielkiego ruchu nie ma, ale martwi mnie np. błoto pośniegowe zimą, albo wilgoć w trakcie deszczu.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie?

Edytowane przez klm123

Ja tak mam od 10 lat iw sumie nic poważnego się nie dzieje. Owszem panel jest przykryty chodnikiem tam gdzie stoją buty, ale to jedyne rozwiązanie przy panelach. Płytki na pewno będą trwalsze, tylko że ich utrzymanie w czystości jest trudniejsze. Panele mam zastosowane z wyższej półki (też Krono) i mimo że mają wysoką klasę ścieralności to rys uniknąć się nie da. Warstwa wierzchnia łatwo ulega porysowaniu zwłaszcza metalowymi rzeczami (metalowy flek od szpilek, parasol) no i piasek. Teraz wybrałbym płytki :).

Mam obecnie w mieszkaniu coś od Egger'a ze średniej półki. Panele są tam od nowości czyli od około 4,5 roku, natomiast od około 4 lat na panelach wylądował również chodnik/ dywanik. Z panelami w obecnym układzie absolutnie nic się nie dzieje. Dodam, że mamy psa, z którym trzeba te minimum 4 razy dziennie wyjść czy to zimą, czy to latem. Bez dywanika przypuszczam, ze dziś byłby z nimi już duży problem. Następnym razem tylko i wyłącznie kafle, może kamień naturalny.

• 3 weeks później...