Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie prądem czy PC

slaw2006

Recommended Posts

Po tym co napisałeś dla mnie decyzja powinna łatwa i jednoznaczna.

Chcesz grzać prądem to wodna podlogowka i Elterm.

Taniej niż kable a zużycie energii będzie takie same.

Kable nie mają żadnych zalet.

A dobrana moc tych kabli czyli 20kW tragikomiczna....

Chłopie ty nawet nie mieszkałeś w domu z kablami to co ty możesz się wypowiadać na temat wad czy zalet ...

Ja mieszkam dziesięć lat w takim domu ...

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
A co ma wiele pisać. Sterowniki w każdym pomieszczeniu ustawiasz tak byś miał ciepło i zapominasz o instalacji aż do awarii czyli np.20lat.

Czyli tak samo jak przy wodnej podlogowce z tym,że bez sterowników bo sa zbędne w domu normalnie uzytkowanym na co dzień.

Gość Arturo72
Chłopie ty nawet nie mieszkałeś w domu z kablami to co ty możesz się wypowiadać na temat wad czy zalet ...

Ja mieszkam dziesięć lat w takim domu ...

Czy jest różnica czym nagrzejemy wylewke ? Czy sa różnice w odczuciu ciepła jak wylewka będzie nagrzana kablami a ciepła wodą ?

Zuzycie energii w jednym i drugim przypadku będzie takie same bo kable i Elterm grzeja z COP1 zatem gdzie zalety kabli ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Bo wodna podlogowka to jak pompa ciepła,nie dla idiotow :)

Oczywiście trzeba ja wyregulowac ale jak jest wykonana pod każde pomieszczenie z osobna biorąc pod uwagę straty ciepła to nie ma problemu z regulacją.

Mi bez sterowników zajęło to parę dni i od 3 sezonow nie tykam rozdzielacza.

Jeden pstryk na pompie przed sezonem a drugi pstryk po sezonie. I to nawet bez sterownika pokojowego.

Edytowane przez Arturo72

A tak swoją drogą to instalacja na kablach wraz ze sterownikami do takiego domu to ok 5-6k ...:yes:

Tak plus minus, zależy jakie kable. U mnie 175 m2, kable 12,4 kW - 6900, plus wypasione sterowniki 6 x 390, plus taśma devifast 400 razem 9600.

Montaż samodzielny, podłączenie i okablowanie elektryk koszt 1200 zł CUW bojler 100L Ariston płaski 1000 Suma za wszystko prawie 12 tysięcy. I kto tu jest SPRITE Arturo ? :p Na 175 m samej podłogówki trzeba wywalić ponad 12 tysięcy a jak wiemy rurki same nie grzeją.

Gość Arturo72
Tak plus minus, zależy jakie kable. U mnie 175 m2, kable 12,4 kW - 6900, plus wypasione sterowniki 6 x 390, plus taśma devifast 400 razem 9600.

Montaż samodzielny, podłączenie i okablowanie elektryk koszt 1200 zł CUW bojler 100L Ariston płaski 1000 Suma za wszystko prawie 12 tysięcy. I kto tu jest SPRITE Arturo ? :p Na 175 m samej podłogówki trzeba wywalić ponad 12 tysięcy a jak wiemy rurki same nie grzeją.

Na czerwono i pogrubione masz sprita :)

Na 175m2 samych rurek do wodnej podłogówki i osprzętu trzeba wywalić max.5tys.zł do tego dochodzi Kospel lub Elterm za 2,5tys.zł z montażem samodzielnym wychodzi max.8tys.zl

Zatem kto jest sprite ?

:D

Kto bogatemu zabroni ...;)

Gość Arturo72
Ja, bo zrobiłem jak chciałem, jestem zadowolony i nie muszę codziennie na forum udowadniać że moje ogrzewanie jest "najmojsze". :p

No Wiwaldi,wiadomo,koleś chce wydać 25 klocków na kable to nikt mu jako bogatemu nie zabroni,ma takie kaprycho to ok.

Ja tyko pisze że kable dla inwestorów bez kaprycha to głupota a nawet kretynizm.

Bo można mieć to samo za znacznie taniej.

(czerwone pogrubione)

Edytowane przez Arturo72

No Wiwaldi,wiadomo,koleś chce wydać 25 klocków na kable to nikt mu jako bogatemu nie zabroni,ma takie kaprycho to ok.

Ja tyko pisze że kable dla inwestorów bez kaprycha to głupota a nawet kretynizm.

Bo można mieć to samo za znacznie taniej.

(czerwone pogrubione)

Równie dobrze można napisać że wodna podłogówka i pompa ciepła to głupota i kretynizm skoro za taką samą kasę można mieć system na kablach i dopalacz w postaci fotowoltaiki a efekt końcowy znacznie lepszy ...:yes:

jasiek71 ma rację z tymi kosztami, kolego slaw2006 coś drogie masz te wyceny (może to maty ? a nie kable)

za kable grzewcze typ MC 18W/m w sumie 5kW na pow. 97m2 wydałem 1740zł, czujniki temperatury 8szt 290zł + regulatory devi 8szt. 2300zł. W sumie 4330zł

Teraz brał bym panel centralny devi z funcją wifi za 1500zł zamiast regulatorów w każdym pokoju.

Tam gdzie ceramika (kuchnia, łazienka, wiatrołap) zatopione w kleju przez glazurnika (więc tu koszt montażu praktycznie 3 moje roboczo-godziny) , reszta w w wylewce samopoziomującej. Robota prosta, parę dni i gotowe, każdy da radę.

Główne zalety kabli - prostota, bezawaryjność, nie zabierają m2 i nie droga inwestycja

Wodną podłogówkę ciężej jest zrobić we własnym zakresie :/

Nie musiałes tez uczestniczyc w konkursie pt. "Kto zrobi najtaniej".

Przecież wiadomo że najtaniej miał Arturo ( i najlepiej) bo wykonana przez jego pracownika, który był tak naprawdę jego szefem ( cuś jak Szydło i Kaczyński - info dla niezorientowanych).:cool:

Arturo nie porównuj ustawiania sterowników pod kable z zabawą z ustawianiem pętli wodnej podłogówki.