Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie prądem czy PC

slaw2006

Recommended Posts

Mam - choćby spiżarnia, a i w pomieszczeniu technicznym mam niższą temperaturę, a tam właśnie byłaby pompa. Różnice są może niezauważalne, ale to głównie dlatego że nie ma tego jak porównać - trzeba by dwa systemy zrobić i wtedy to badać.

Pytanie było jasne, odpowiedź też. Szkoda to roztrząsać. Przy grzaniu prądem lepiej założyć kable, bo są po prostu tańsze od rurek, rozdzielaczy, kotła, pompki, zaworów i automatyki, a i roboty mniej. No i na pewno mają większą sprawność, choć może niewiele.

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Przy grzaniu prądem lepiej założyć kable, bo są po prostu tańsze od rurek, rozdzielaczy, kotła, pompki, zaworów i automatyki, a i roboty mniej.

Nie są tańsze i nie wprowadzaj w błąd.

Tańsze dla tych którzy sami sobie je układają i to dlatego ale porównując system grzewczy z kablami i wodną podłogówką jest w podobnej cenie bez robocizny i z robocizną.

Na mój dom 118m2 miałem ofertę na kable Elektry bez robocizny w cenie 6900zł robocizną 8900zł czyli 75zł/m2 w calosci,podłogówka wodna w cenie 60zł/m2+ kospel lub Elterm czyli jakieś 2500zł daje 80zł/m2.

Róznica 500zł na korzysć kabli ale za to mam COP i nie muszę się oszukiwać,że 37l/osobę na dobę to komfortowe kąpanie a zużycie energii na c.o prawie jak w domu pasywnym bo 13kWh/m2/rok.

Edytowane przez Arturo72

Tańsze dla tych którzy sami sobie je układają i to dlatego ale porównując system grzewczy z kablami i wodną podłogówką jest w podobnej cenie bez robocizny i z robocizną,

Moja całą instalacja ogrzewania i CWU kosztowała ok 6,5k...

Jak zrobisz za tyle cały system w układzie wodnym to powodzenia ...( tylko nie wyjeżdżaj z rurkami za 1,5 zł z casto... czy tym podobne aby tylko coś udowodnić, zasobnik też ma być z wężownicą bo przecież w razie "w" ...)

Tylko ma być full wypas ze sterowaniem w każdym pomieszczeniu...;)

Gość Arturo72
Moja całą instalacja ogrzewania i CWU kosztowała ok 6,5k...

Jak zrobisz za tyle cały system w układzie wodnym to powodzenia ...( tylko nie wyjeżdżaj z rurkami za 1,5 zł z casto... czy tym podobne aby tylko coś udowodnić, zasobnik też ma być z wężownicą bo przecież w razie "w" ...)

Tylko ma być full wypas ze sterowaniem w każdym pomieszczeniu...;)

No pisałem wyżej,że za kable i sterowniki z Elektry miałem ofertę na 6900zł PLUS do tego robocizna 2000zł dawało 8900zł za samo c.o

Sterowniki w każdym pomieszczeniu przy grzaniu akumulacyjnym i w domu normalnie użytkowanym są zbędnym gadżetem i wydaneim kasy na darmo ale Wy kablarze MUSICIE je mieć a nie,że chcecie je miec.

Tańsze dla tych którzy sami sobie je układają i to dlatego ale porównując system grzewczy z kablami i wodną podłogówką jest w podobnej cenie bez robocizny i z robocizną.

Na mój dom 118m2 miałem ofertę na kable Elektry bez robocizny w cenie 6900zł robocizną 8900zł czyli 75zł/m2 w calosci,podłogówka wodna w cenie 60zł/m2+ kospel lub Elterm czyli jakieś 2500zł daje 80zł/m2.

Róznica 500zł na korzysć kabli ale za to mam COP i nie muszę się oszukiwać,że 37l/osobę na dobę to komfortowe kąpanie a zużycie energii na c.o prawie jak w domu pasywnym bo 13kWh/m2/rok.

Tu są ceny bez łaski. Ja w Mielcu płaciłem mniej (KWANT - polecam).

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/kable-grzejne-podlogowe/eq-cechaw2,jednostronne,eq-cechaw4,10W*2Fm.html

Mam 128m2, dwanaście pomieszczeń, więc średnia wielkość pomieszczenia to 10,5m2. Dawałem kable co 15cm (a ty Artur jak gęsto masz rurki?), więc poszło 6,66mb/m2, czyli średnio 70mb na pomieszczenie. Cena takiego kabelka to 413zł, czyli 39zł/m2 z VAT 23%, a wystarczy w hurtowni spytać o elektryka i on to w cenie różnicy na VAT (50zł/pomieszczenie) zamontuje. Zejdzie mu niecały dzień roboty, więc 600zł się zadowoli. Do tego sterownik 100zł (czyli 10zł/m2) i całość wychodzi 50zł/m2.

Ja zrobiłem sobie taniej, ale to już inna sprawa. Zapewniam jednak że łatwiej się to robi niż wodną.

A co do tego kąpania to kogo oszukuję? Siebie? Mam licznik i podaje wskazanie, więc się po prostu Artur czepiasz.

edit: też nei musiałbym robić sterownika w każdym pomieszczeniu, tylko mógłbym wszystko podpiąć pod jeden stycznik trójfazowy i do tego jeden sterownik.

Edytowane przez Przemek Kardyś

edit: też nei musiałbym robić sterownika w każdym pomieszczeniu, tylko mógłbym wszystko podpiąć pod jeden stycznik trójfazowy i do tego jeden sterownik.

nie do końca, bo podłogówkę można doregulować na rotametrach, co zwykle każdy robi przy pierwszym sezonie grzewczym. kabli nie można.

nie do końca, bo podłogówkę można doregulować na rotametrach, co zwykle każdy robi przy pierwszym sezonie grzewczym. kabli nie można.

Mam wrażenie że to początek jakiegoś absurdalnego offtopa. Kable nawet ze steroownikami wychodzą taniej niż wodna bez nich, nie mówiąc już o źródle ciepła.

Mam wrażenie że to początek jakiegoś absurdalnego offtopa. Kable nawet ze steroownikami wychodzą taniej niż wodna bez nich, nie mówiąc już o źródle ciepła.

W którymś wątku było robione porównanie, i na podstawie zeznań użytkowników koszty kabli vs rury wychodziły podobnie. Oczywiście na średniej klasy podzespołach, bo zarówno jeden jak i drugi system można było zrobić znacznie taniej jak i znacznie drożej.

Przy dzisiejszych możliwościach dla prosumentów jak najbardziej słuszna jest instalacja ogrzewania podłogowego z kablami oporowymi. Można też mieć wodne ogrzewanie podłogowe zasilane pompą ciepła. Zmniejsza to wtedy zużycie w kwh i co za tym idzie wielkość instalacji fotovoltaicznej.

Gość Arturo72

Za całość wychodzą taniej o całe 500zl.

5 tyś drożej od kabli?

Powiedzmy, ze tak jeśli przyjmiemy podłogowe wodne do kabli jako równoważne kosztowo.

Z pompą ciepła zamknąłem system grzewczy razem z ogrzewaniem podłogowym i c.w.u. w 15tys. zł i to już jest kwota na wyrost:).

Edytowane przez Tomek B..

Powiedzmy, ze tak jeśli przyjmiemy podłogowe wodne do kabli jako równoważne kosztowo.

Z pompą ciepła zamknąłem system grzewczy razem z ogrzewaniem podłogowym i c.w.u. w 15tys. zł i to już jest kwota na wyrost:).

To ja poproszę pięć takich układów...

Oczywiście gwarancja nie kończy się za bramą posesji ...:D

To ja poproszę pięć takich układów...

Oczywiście gwarancja nie kończy się za bramą posesji ...:D

Jaśku, wszystko od projektu po wykonawstwo samemu, hydraulik skręcił kilka rzeczy, podpisał papiery i na piwko. Rok grzania czystym prądem i zakupiona gruntowa pompa ciepła prosto z chińskiej fabryki pod drzwi domu za 1200$ z 2 letnią gwarancją i śmiga już 3 lata. Przez polskiego pośrednika pewnie kosztowałaby mnie z 10tys. zł. Przez rok grzałem czystym prądem, bo chciałem się wprowadzić jak najszybciej i nie miałem kapusty, a jeśli była to zawsze był inny priorytet. Teraz biorę się za fotovoltaikę i jeszcze mam 2 próżniówki 30rurowe do zamontowania na dachu, kupione za 1500zł/sztuka:).

Mimo wszystko (czyli ogromu roboty wodna + PC + DZ kontra kable), to i tak wychodzi zwrot po 3-4-5 latach. Dużo dłużej to wytrzyma? Nie wiadomo. Jak przyjdzie wymieniać co 5 lat nawet, to i tak z robocizną wychodzi na zero. Jak dla mnie ciekawe, ale to raczej dla niszowych odbiorców, co lubią ryzyko i potrafią się sami pobawić przy takim sprzęcie.

A właśnie. DZ za darmo miałeś?

Edytowane przez Przemek Kardyś

Mimo wszystko (czyli ogromu roboty wodna + PC + DZ kontra kable), to i tak wychodzi zwrot po 3-4-5 latach. Dużo dłużej to wytrzyma? Nie wiadomo. Jak przyjdzie wymieniać co 5 lat nawet, to i tak z robocizną wychodzi na zero. Jak dla mnie ciekawe, ale to raczej dla niszowych odbiorców, co lubią ryzyko i potrafią się sami pobawić przy takim sprzęcie.

Dokładnie tak. Jest bardzo wielu inwestorów, którzy tak naprawdę pojęcia o niczym nie mają i przybijają piątkę z wykonawcą dz i pompy ciepła, który skroi ich za niedługi czas na kwotę 80tys. zł. Taki inwestor zobaczy tylko kwotę na fakturze, którą szybko zaniesie do banku, który uruchomi kolejną transzę kredytu i przeleje wykonawcy za wykonaną robotę a sam inwestor potem będzie do usr... śmierci spłacał to żelastwo w domu i trochę plastiku w ziemi. Oby bez awarii, wiemy doskonale co do kosztów napraw tych nietanich rzeczy i ''naprawiaczy'' w firmowych mundurkach.