Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie prądem czy PC

slaw2006

Recommended Posts

Myślisz całkiem sensownie. Swego czasu tez kiedyś chciałem założyć kable, ale kolega Adam_mk mnie zniechęcił. Argument jaki padł to ten, że jeśli są kable to już nic innego zrobić nie będzie możną. Jeśli będzie podłogówka wodna to medium czyli wodę można grzać prądem, gazem, węglem itp. Chodzi o przyszłe możliwości. Mnie to przekonało, może stary już jestem. Ale nie powiem, że kable są złe.

Mi się rzuca w oczy jedna rzecz. Ci co mają kable, przede wszystkim (z reguły?) zbudowali chalupe pod te kable. Na wątku elektrycznym nie mówią o przepływach, kręceniu rotametrami, rozmrażaniu, dodatkowym buforze, przegrzewaniu pomieszczeń, ustawieniu sterowników nie w tym miejscu .... co tam jeszcze. Założyli, zapomnieli. Nawet dodatkowego pomieszczenia nie potrzeba,serwisu i czego tam jeszcze. Alternatywą dla nich w razie W jest fotowoltaika, najlepiej w dotacji.

Postawić chalupe pod kable? I zapomnieć?

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mi się rzuca w oczy jedna rzecz. Ci co mają kable, przede wszystkim (z reguły?) zbudowali chalupe pod te kable. Na wątku elektrycznym nie mówią o przepływach, kręceniu rotametrami, rozmrażaniu, dodatkowym buforze, przegrzewaniu pomieszczeń, ustawieniu sterowników nie w tym miejscu .... co tam jeszcze. Założyli, zapomnieli. Nawet dodatkowego pomieszczenia nie potrzeba,serwisu i czego tam jeszcze. Alternatywą dla nich w razie W jest fotowoltaika, najlepiej w dotacji.

Postawić chalupe pod kable? I zapomnieć?

Aż sobie zapiszę ten post :) taki mam plan, zrobić i zapomnieć

Gość Arturo72
Aż sobie zapiszę ten post :) taki mam plan, zrobić i zapomnieć

No ja nie mam kabli i też zapomniałem,od 3 lat jak zrobi się chłodno to tylko pstryk i jest ciepło.

Nie wiem o czym noname mówi,bez kabli nie ma u mnie tematu przegrzania,kręcenia,przepływów itp.

To jest właśnie teoria a nie praktyka.

Edytowane przez Arturo72

Kotłownia tak jak garaż w bryle budynku za garażem. W projekcie widzę że ściana pomiędzy garażem a częścią mieszkalną ocieplana 5cm styro.

Co do CWU przyjmuje 4000kwh dla 4 osób. Więc całość 9125kwh/rok. Szacunkowy koszt ~2500 zl/rok. Koszt inwestycji co+cwu to 25tys.

.

gdy bardzo zależy na powierzchni to zamienić styro na pir lub dać 10cm 0,031 i wtedy ogrzewanie minimum.

Szokujący jest ten koszt inwestycji - rozumiem do 10 tysięcy bez kiwnięcia palcem, ale 25?!

Dokładnie tak jest.

Mając podlogowke wodną można również grzać prądem czyli podpinajac do niej albo kocioł elektryczny w kwocie 2,5tys.zł albo bufor z grzałką w kwocie 4-5tyś.zl. Całość w podobnej inwestycji co kable a zalety tego jak wyżej.

Mając kable podpinamy sobie fotowoltaikę z bilansowaniem i mamy rachunki w doopie tak samo jak celowanie w taryfy ...;)

Gość Arturo72
Mając kable podpinamy sobie fotowoltaikę z bilansowaniem i mamy rachunki w doopie tak samo jak celowanie w taryfy ...;)

No oczywiście,że tak ale moje zdanie w tym temacie jest znane,nie zamierzam szpecic sobie dachu panelami a na ogrzewanie te 500zl za sezon czy 900zl z cwu za rok poświęcę kosztem czystego i ładnego dachu :)

No oczywiście,że tak ale moje zdanie w tym temacie jest znane,nie zamierzam szpecic sobie dachu panelami a na ogrzewanie te 500zl za sezon czy 900zl z cwu za rok poświęcę kosztem czystego i ładnego dachu :)

Panele na dachu to bee...

Ale to "kuromysło" na krawężnikach koło chałupy to jest Ok...;)

Jeden woli brunetki a drugi blondynki ...

No ja nie mam kabli i też zapomniałem,od 3 lat jak zrobi się chłodno to tylko pstryk i jest ciepło.

Nie wiem o czym noname mówi,bez kabli nie ma u mnie tematu przegrzania,kręcenia,przepływów itp.

To jest właśnie teoria a nie praktyka.

Uprzejmie donosze o co chodzi. Czytalem różne wątki na temat pomp ale ich nie studiowałem. Znajomy teraz będzie budował chalupe "na pompie" to zacząłem skupiać się na tym co czytam (bardziej ).

Temat nie jest z tych plug and play . Jak chcesz to za tydzień wypunktuje problemy dręczące tych noszących się z zamiarem założenia pompy i tych co już założyli.

Z reguły Ci pierwsi -to dobór mocy jednostki .

PS

Jakoś mało się czyta o tym lodzie zimą pod jedn zewn , a problem jest .

Edytowane przez noname2

Dokładnie tak jest.

Mając podlogowke wodną można również grzać prądem czyli podpinajac do niej albo kocioł elektryczny w kwocie 2,5tys.zł albo bufor z grzałką w kwocie 4-5tyś.zl. Całość w podobnej inwestycji co kable a zalety tego jak wyżej.

ile całość inwestycji dla domu 100m2 dla wodnej podłogówki z zaworami, kotłem, sterownikami itd. wykończeniem podłogi i powierzchnią domu, którą trzeba wygospodarować na ten cel ?

Co do zużycia energii prąd vs pompa ciepła to przy prądzie 9125kWh i 2700zl a przy pompie 3000kWh i 900zl.

I teraz zależy od różnicy w inwestycji czy drożej a taniej czy taniej a drożej :)

Wg mnie nie możesz przyjąć dla PC 3000kwh - prawidłowo dobrana pompa to około 6,2-6,3kw więc zużycie z CW myślę że minimum 2tys.

Gość Arturo72
Wg mnie nie możesz przyjąć dla PC 3000kwh - prawidłowo dobrana pompa to około 6,2-6,3kw więc zużycie z CW myślę że minimum 2tys.

??? Prawidłowo dobrana pompa jakie ma znaczenie dla zużycia energii na ogrzewanie ?

U mnie jest prawidłowo dobrana pompa skoro na c.o idzie mi 1700kWh a na cwu 1500kWh ? Czyli w sumie ok.3300kWh i 900zl a bez COP 9900kWh ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
ile całość inwestycji dla domu 100m2 dla wodnej podłogówki z zaworami, kotłem, sterownikami itd. wykończeniem podłogi i powierzchnią domu, którą trzeba wygospodarować na ten cel ?

1m2 ściany np. ? Wystarczy ?

100m2 wodnej podlogowki to ok.6-7tys.zl plus do tego Elterm 9kW za 2,5tys.zl i mieścimy się w 10tys.zl i grzejemy prądem lub minus 2,5tys.zl a plus 15-20tys.zl i grzejemy pompą ciepła Z COP3.

Na kablach będzie podobny koszt chociaż jakiś maniak widzę wyda lub wydał na kable 25tys.zl :D

Edytowane przez Arturo72

gdy bardzo zależy na powierzchni to zamienić styro na pir lub dać 10cm 0,031 i wtedy ogrzewanie minimum.

Szokujący jest ten koszt inwestycji - rozumiem do 10 tysięcy bez kiwnięcia palcem, ale 25?!

A kompletna kotłownia z PC za min 25 tys + podłogówka za 15tys to OK?! Chyba nie. Weź te 15tys podziel przez 2.5tys wyjdzie ci ze inwestycja wyrówna sie w kwocie dopiero po 6 latach grzania, a po tym czasie to serwis pompy gwarantowany i z całą pewnością nie tani.

100m2 wodnej podlogowki to ok.6-7tys.zl plus do tego Elterm 9kW za 2,5tys.zl i mieścimy się w 10tys.zl i grzejemy prądem lub minus 2,5tys.zl a plus 15-20tys.zl i grzejemy pompą ciepła Z COP3.

Na kablach będzie podobny koszt chociaż jakiś maniak widzę wyda lub wydał na kable 25tys.zl :D

COP średni wychodzi Ci równy 3? ja liczyłem się z ok 2,5 ...

(to nie zaczepka)

PS rozumiem, że zależy to od zimy, a te ostatnio były łagodne, więc ten COP mógłby wyjść 3, tak?

Edytowane przez Clinu
PS

Gość Arturo72
COP średni wychodzi Ci równy 3? ja liczyłem się z ok 2,5 ...

(to nie zaczepka)

PS rozumiem, że zależy to od zimy, a te ostatnio były łagodne, więc ten COP mógłby wyjść 3, tak?

Powietrzne u chłopaków z cieplomierzami ostatnimi zimami wychodzi ponad 3.

Ja liczę srednioroczny 3.

A COP zależy głównie od temperatury zasilania,im niższa tym wyższy.

W temacie powietrznych masz wszystko.

Edytowane przez Arturo72

Rozmowa jest o150m grzania to po pierwsze, a po drugie nie liczysz robocizny, też nie jest tania a w moim przypadku musze ją uwzględnić. Wiadomym jest że oferty zawsze wszyscy dają tak aby zarobić co najmniej polowe tego co materiał. Koszta kabli i sterowników uwierz też nie są male ale i zarobek firmy też.

Nie chodzi mi tu o spieranie się ale o racjonalne pokazanie co w tym przypadku będzie tańsze licząc koszta inwestycji , eksploatacji, kosztów przeglądów i bezobsługowości.

Gość Arturo72
Rozmowa jest o150m grzania to po pierwsze, a po drugie nie liczysz robocizny, też nie jest tania a w moim przypadku musze ją uwzględnić. Wiadomym jest że oferty zawsze wszyscy dają tak aby zarobić co najmniej polowe tego co materiał. Koszta kabli i sterowników uwierz też nie są male ale i zarobek firmy też.

Nie chodzi mi tu o spieranie się ale o racjonalne pokazanie co w tym przypadku będzie tańsze licząc koszta inwestycji , eksploatacji, kosztów przeglądów i bezobsługowości.

60-70zl/m2 podlogowki to z robocizna.

Nie muszę wierzyć,miałem ofertę przed budową na kable z Elektry za 6900zl bodajże bez robocizny.

Edytowane przez Arturo72

60-70zl/m2 podlogowki to z robocizna.

Nie muszę wierzyć,miałem ofertę przed budową na kable z Elektry za 6900zl bodajże bez robocizny.

No i to się zgadza. Nie mam pod ręką ofert ale co do podłogówki to się zgadza 70x150=10.5tys (mam 3 oferty w kwocie od 10 do 15tys zależnie z czego) a co do kabli devi to 20kw coś lekko ponad 9tys+sterowniki+ jakiś simens apl (nie pamiętam) bojler ...

Tak czy inaczej decyzja jest koszmarnie trudna

Gość Arturo72
No i to się zgadza. Nie mam pod ręką ofert ale co do podłogówki to się zgadza 70x150=10.5tys (mam 3 oferty w kwocie od 10 do 15tys zależnie z czego) a co do kabli devi to 20kw coś lekko ponad 9tys+sterowniki+ jakiś simens apl (nie pamiętam) bojler ...

Tak czy inaczej decyzja jest koszmarnie trudna

Po tym co napisałeś dla mnie decyzja powinna łatwa i jednoznaczna.

Chcesz grzać prądem to wodna podlogowka i Elterm.

Taniej niż kable a zużycie energii będzie takie same.

Kable nie mają żadnych zalet.

A dobrana moc tych kabli czyli 20kW tragikomiczna....

Edytowane przez Arturo72

Jak już porównujecie koszty to przyjmijcie przynajmniej taką samą moc kabli i pompy ciepła ...

Skoro kable muszą mieć 20kW to pompa też ...

I odwrotnie ...,jeżeli wystarczy pompą 7kW to logiczne jest że kable o takiej mocy będą wystarczające...:yes:

A tak swoją drogą to instalacja na kablach wraz ze sterownikami do takiego domu to ok 5-6k ...:yes: