Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co posadzić lub posiać nad szambem?

Recommended Posts

Warstwa ziemi w tym miejscu będzie zaledwie kilkucentymetrowa. Może znacie roślinki, których korzeniom wystarczy takie "mieszkanko"? :) Najchetniej widziałabym w tym miejscu jakąś grupę kwiatów, czy jest to możliwe? Dodam jeszcze, że u znajomych trawa nad szambem jest żółta i odcina się wyraźnym prostokątem od pozostałej powierzchni działki. Chciałabym tego uniknąć i stąd moje pytanie. Pozdrawiam i liczę na fachową pomoc :D

Ostatnio rozmawiałam sobie z leśniczym o tym i o owym i tak przy okazji dowiedziałam się, że wierzba ma niesamowite właściwości absorpcyjne; że przecieka im szambo i sąsiadom też, ale tenże sąsiad nie ma z tym rzadnych problemów bo posadził wierzbę a ta wszysto wciąga i po problemie.

Myślę, że nie przecieka szambo i nie oto chodziło w pytaniu ale postanowiłam się podzielić taką wiadomością. ( No i ta wierzba ma być taka normala cobu miała normalny system korzeniowy a nie taki karłowaty....

Pozdrawiam

Joanna :wink:

Witam

Dokładnie.. polecam wierzbę a sa piękne odmiany wierzb.. typowa polska.. mandżurska z wygiętymi gałazkami.. japońska z biało kremowymi liśćmi

albo polecam płożące jałowce

posadź takie roslinki żeby zasłaniały to miejsce i "broniły" dojścia np dla dzieci.. cos kłującego co się rozrasta.

Pozdrawiam

Dziękuję za porady. Drzewka raczej odpadają, bo zasłaniałyby różę, która mam zamiar posadzić tuż pod domem, w tej samej linii. Chyba zdecyduję się na coś niskiego. Pomysł z kłującymi roślinami ("odstraszaczami") naprawdę dał mi do myślenia i chyba go zrealizuję :) Z rozchodników podoba mi się barwinek (chyba tak się nazywa). Ktoś wspominał na forum, że posadzi go własnie w takim miejscu, ale wyczytałam, że jest trujący :( , a mój pies uwielbia jeść liście ze wszystkich kwiatów. Niech sobie psina pożyje

:wink: