bartosz_r 22.09.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Witam, Zbliża się moment, w którym będę zamawiał okna/przeszklenia do budowanego domu. Chcieliśmy możliwe mocno otworzyć dom w stronę ogrodu w związku z czym nasz wybór padł na okno HST. Okno jest (według mnie) bardzo duże gdyż jego wymiar to 5,7m szerokie i 2,3m wysokie. W tym momencie pojawił się problem jak to podzielić żeby w codziennym użytkowaniu nie było to uciążliwe. Okno ze względu na swoje gabaryty jest ciężkie, gdyż jego waga oscyluje około 730kg Otrzymałem propozycje podzielenia tego okna na dwie kwatery po 2,85. Rewelacyjny wygląd ale zastanawiam się jak wyglądałoby użytkowanie biorąc pod wzgląd wagę przesuwanego skrzydła. Wiem, że HSy pracują dość lekko ale ok 350kg to mimo wszystko sporo. Uprzedzam - elektryka odpada, firma nie oferuje takiego rozwiązania. Bardzo chciałbym tak to podzielić ale jeśli żona bądź dziecko nie będą mogli otwierać tego okna to mija się to z celem. Może ktoś ma doświadczenie z tak dużym oknem HST i może mi doradzić czy dzielić na 2 czy jednak zdecydować się na 4 kwatery (2 środkowe zamykane przeciwstawnie), mimo że mniej efektowne to praktyczniejsze na codzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 22.09.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Trochę mnie zastanawia od kogo Pan chce kupić tego HS-a? Co to za firma, która nie ma produktu do demonstracji? Niech i on nie ma 6m, wystarczą 4m i już można ocenić, czy rodzina razem i z osobna ma dość siły, by w przyszłości znieść godnie użytkowanie takiego produktu:-). Poleganie na opiniach użytkowników uznałbym jednak za nieco ryzykowne. Wszak raz może odpowiedzieć Pudzian, a raz babka Kiepska:-). Pomijam kwestię montażu, która w przypadku tego produktu jest szczególnie ważna także w kontekście późniejszej eksploatacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz_r 22.09.2016 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Oknoplus, u przedstawiciela mają HS'a ale nie tak dużego właśnie. Stawiam, że jest połową mojego. Mam też świadomość, że inna siła dysponuję ja a inna moja żona. Liczyłem, że może ktoś kto zajmuje się montażem/sprzedażą takich okien, bądź tak duże okno posiada mógłby powiedzieć, że uśredniając jest ono zbyt duże/cięzkie albo, że cięższe ale nie ma co panikować W kwestii montażu w grę wchodzi jedynie ekipa podesłana przez Oknoplus i na dedykowanych przez firmę wzmocnieniach podprogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.09.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Masz do wprowadzenia w ruch skrzydlo ok 350 kilo. HS lekko chodzi jak juz sobie jedzie na sankach.Mozesz zrobic podzial niesymetryczny. Np. Skrzydo 1/3 a skrzydlo nieruchome podzielic na dwa fixy. Mozna dobrac slupek tak ze nie bedzie to sie rzucalo w oczy w porownaniu z laczeniem skrzydla z fixem.Mozna tez z zalozenia zrobic podzial na 3/3 i albo tylko jedno skrzydlo ruchome albo oba skrajne.150-200 kilo to mo8m zdaniem optimum dla uzytkowania przez wszystkich domownikow z dziecmi wlacznie.Mechanizm elektryczny to koszt ok 12 tys - tak celem orientacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 22.09.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Liczyłem, że może ktoś[...]mógłby powiedzieć, że uśredniając jest ono zbyt duże/cięzkie albo, że cięższe ale nie ma co panikować Co prawda nie zajmuję się bezpośrednio sprzedażą i montażem okien, ale mogę powiedzieć, że nie ma co panikować, dokładnie tak! Jak duże skrzydło w Pańskim HST by nie było zawsze do zapoczątkowania jego ruchu maksymalna wartość wymaganej siły nie może przekroczyć 100N ok. 10,2 kgf. Czy żona lub dziecko przepchną ciężar 10kg? Jeśli nie, to dokarmiać, dokarmiać!!!. Ojczyzna ma rosnąć w siłę, a ludzie żyć dostatniej:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz_r 22.09.2016 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Z dwóch powyższych odpowiedzi wynika, że będzie ciężej ale dalej będzie to do obsłużenia przez przeciętnego użytkownika . W międzyczasie na forum wyszukałem HSy w okolicach 4,5m i nie widziałem żeby ktoś strasznie nad nimi ubolewał. Dodatkowy metr (przesuwane pol) nie jest już chyba taka tragedią Poczekam jeszcze trochę, może znajdzie się ktoś kto w praktyce miał do czynienia HS o takich wymiarach i wniesie coś ciekawego do dyskusji. Tak czy inaczej, dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.09.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Ja bym zaczął od ustalenia jakie okucia będą zastosowane i czy czasem masa skrzydła nie przekracza dopuszczalnej przez producenta nośności wózków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.09.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Maksymalny jaki montowalem w podziale 2/2 mial szerokosc 5.7 wysokosc 2.4 m Skrzydło wazylo prawie 400 kilo na krawędzi nośności sanek Ja otwieralem Klient otwierał Żona wolala klienta do pomocy Dzieci przy montazu nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz_r 22.09.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Ja bym zaczął od ustalenia jakie okucia będą zastosowane i czy czasem masa skrzydła nie przekracza dopuszczalnej przez producenta nośności wózków. Wycenę przygotował dla mnie regionalny przedstawiciel i ponoć da się wykonać takiego HSa o zadanych wymiarach. W przesłanym pliku okucie opisane jest jako "HS 300" Maksymalny jaki montowalem w podziale 2/2 mial szerokosc 5.7 wysokosc 2.4 m Skrzydło wazylo prawie 400 kilo na krawędzi nośności sanek Ja otwieralem Klient otwierał Żona wolala klienta do pomocy Dzieci przy montazu nie bylo Brzmi OK To jeszcze szybko dorzucę jedną kwestię - to okno jest z PCV. Ryzyko odkształceń itp, nie zawracać sobie głowy czy ostrożnie? Dają mi na to 5lat gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.09.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Dziala cztery lata i jest Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz_r 28.03.2017 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Zazwyczaj takie tematy zostają bez odpowiedzi i dyskusja dyskusją a finalnego rozwiązania brak, dlatego.. wróciłem. Zdecydowałem się finalnie na okno z Oknoplus, ma ono 5,7m, dzielone na dwie kwatery, wykonane zostało z aluminium (w przypadku mojego okna w tej konkretnej specyfikacji różnica między plastikiem a alu była na poziomie 400zł). Do samego końca bałem się tego ciężaru i możliwości operowani nim. Ruchoma kwatera waży, o ile pamiętam, 249km ale jest to bez problemu obsługiwana przez moją żonę (168cm, 53kg). Pierwszy moment wymaga odrobinę zaparcia ale to też nie tak, że trzeba nogą odepchnąć się od ściany żeby ruszyło. Jest naprawdę OK i drugi raz zamówiłbym dokładnie takie samo okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 28.03.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 T12345T i nikt ważny - trochę demonizujecie duże okna. Mój HS ma wymiar 4,5x3,05 w podziale na dwa. Ciężar każdego szklenia chyba 351kg więc skrzydło ok. 400kg. Moja żona 150cm i 49kg spokojnie operuje przesuwką. Oczywiście nie jest to skrzydło szafy przesuwnej ale tak jak kolega wyżej napisał nie zapiera się o ścianę żeby ruszyć przesuwkę. jest na prawdę OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnm82 28.03.2017 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 T12345T i nikt ważny - trochę demonizujecie duże okna. Mój HS ma wymiar 4,5x3,05 w podziale na dwa. Ciężar każdego szklenia chyba 351kg więc skrzydło ok. 400kg. Moja żona 150cm i 49kg spokojnie operuje przesuwką. Oczywiście nie jest to skrzydło szafy przesuwnej ale tak jak kolega wyżej napisał nie zapiera się o ścianę żeby ruszyć przesuwkę. jest na prawdę OK. Ja również mogę potwierdzić lekkość otwierania HST (u mnie 3,7 x 2,2 m dzielony na dwa). Nawet mój 5- letni syn nie ma z tym problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.03.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 Tylko że Wy tu za rok nie zajżycie a nas inwestorzy będę "ochrzaniać", bo u nich jednak cieżej, a na forum to mówili że lekko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnm82 29.03.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Kwestia podjechania do fabryki okien i sprawdzenia na wystawie (jeśli mają) jak to śmiga. Ja akurat tam gdzie brałem okna mieli takiego HST i mogłem sobie zobaczyć co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 29.03.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Tylko że Wy tu za rok nie zajżycie a nas inwestorzy będę "ochrzaniać", bo u nich jednak cieżej, a na forum to mówili że lekko.. eeee.... mój działa już 3,5 roku i nie zauważamy choćby najmniejszej zmiany na gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ted Bear 30.03.2017 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Wszytko to kwestia montażu i wykonania. Parę miesięcy temu byłem przy montażu hst 8 m na 2.6m całość chodzi dobrze i bez problemów a ponadto jest on połączony z drugim trosze mniejszym hs na 90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz_r 05.04.2017 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Tylko że Wy tu za rok nie zajżycie a nas inwestorzy będę "ochrzaniać", bo u nich jednak cieżej, a na forum to mówili że lekko.. W moim wypadku to tak nie działa Jeśli będzie coś "nie tak" to wrócę i to napisze, gdyż to najczęstszy problem tego typu forum - ktoś pyta, coś tam ogarnia ale już nie wraca żeby dać wsparcie innym. Tego typu okna to często spore inwestycje, może komuś przyda się moje doświadczenie. Pozdrawiam, B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbera 22.10.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Ja również mogę potwierdzić lekkość otwierania HST (u mnie 3,7 x 2,2 m dzielony na dwa). Nawet mój 5- letni syn nie ma z tym problemu Jaki jest koszt takiego okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 12.11.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Ja za swojego HST 4,3x2,3 dalem rok temu 11k z potrójną szybą 3x6mm. Grubość szyby ma dość duże znaczenie jesli chodzi o wagę. Jak już się wprawi w ruch to można jego prędkość podtrzymać jednym paluszkiem, ale samo ruszenie go wymaga sporo siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts