Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienia defro komfort eko 20kW K1V2

andrzejp5

Recommended Posts

Witam

Czy jest jakieś podstawowe ustawienie parametrów zimowych dla pieca z podajnikiem defro komfort eko 20kW sterownik K1V2.

Palę piecem od maja ,ogrzewam tylko wodę i jestem zadowolony.

Miesięczne spalanie ekogroszku (wieczorek+rosyjski) to 150kg dla 10 osobowej rodziny (baniak 300l) na okrągło 55stopni.

Wreszcie pasuje w sobotę odpalić na dom i ciekawy jestem aby wystartować czy są jakieś podstawowe ustawienia podawania i przerwy bo z ustawieniem letnim zeszło mi ze 3 dni ???.

Pozdrawiam przed sezonem grzewczym :):no:

Witaj. nikt ci nie poda parametrów które na 100% się sprawdza u ciebie, tryb letni a zimowy to całkiem inne ustawienia ,zacznij od ostawień fabrycznych i obserwuj palenisko,popiół czy spieki lub niedopalony eco . jak piec dochodzi do temp.zadanej,jak wygląda temp.spalin ,temp.powrotu itd

eco groszek u jednych super się pali w konfiguracji często ale krótkie podawanie eco lub więcej podane eco a dłuższy postój

np 8sek czas podawania co 45 sek lub 15sek podawanie co 90 sek, wentylator 40%

akurat mam piec defro duo uni bez pid także pale eco ecoretem i co rok delikatne są inne parametry.

• 2 weeks później...

Witam podaję ustawienia 1) temp kotła 57o

2)temp kotła zadana 55o

3)czas podawania 8sekund

4)przerwa podawania 143sekundy

5)siła nadmuchu 31 bieg

6)histereza kotła 2stopnie

7)praca podtrzymania 8sekund

8)przerwa podtrzymania 12minut

9) wentylator w podtrzymaniu 60sekund

Mam problem, występują duże spieki i widoczne czarne kawałki ekogroszku ,który się nie wypalił ekogroszek z kopalni wujek 29 .Dziękuję z góry za pomoc pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam. Od tygodnia jestem posiadaczka kotła Defro Komfort Eko 20kw ze sterownikiem K1v2. Dom stary poniemiecki,w tym momencie 140 m2 ogrzewane,nie ocieplony zupełnie. 3m2 podlogowka i baniak 300l. Mam problem z ustawieniami pieca. Temp. zadana 50, osiąga w 5minut i podtrzymuje ok 20minut,ale w popiole jest dużo spieków. Po dwuch dniach pelna szuflada.Czas podawania 56, przerwa 40,dmuchawa 30. Wentylator odsłonięty w połowie. Gdy zmieniłam przerwę na 45 i dmuchawe na 25 groszek na palenisko zaczął się z lewej strony zagaszac. Piec po tygodniu palenia bardzo brudny. Jak osiągnąć lepsze rezultaty? Proszę o pomoc.

zacznij od podawanie 5 sek przerwa 40 sek i nadmuch 50

i potem tylko regulacja dmuchawą zależnie czy spieki czy niedopalony węgiel w popielniku

kocioł za duży i powinien sobie poradzić z tym domem bez problemu a jedyny sposób na to to dobranie parametrów do poprawnego w miarę spalania

Ok. Dziekuje.

Ustawione. Po jakim czasie okaze sie czy zmieniać dalej czy tak zostawic?w jaki sposób mam sterować dmuchawa jeśli chodzi o spieki a niedopalki ? Jaka jest zależność? Może zadaje głupie pytania ale nie mam zupełnie na ten temat pojęcia. Mógłbyś mi wytłumaczyć w jaki sposób to wszystko zmieniać?

po kilku godzinach na palniku powinno być widac co się dzieje

jak pojawi sie niedopalony węgiel podnoś nadmuch

jak będzie spieczony popiół to nadmuch obniżaj

więcej nie ma sensu kręcic. tylko jednym parametrem.

możesz wrzucić fotki tego jak wygląda gdy się pali i co ląduje w popielniku będzie łatwiej ocenić kierunek i szybkość zmian

Po prawie całym dniu dotarłam do 38 biegu dmuchawy i przysłona uchylona na 2 cm. Spieki nadal się tworzą ale popiol jest całkiem niezły bo nie widać prawie w nim spieków. Jak to możliwe? Myślę że już nic lepszego nie wyciągnę z tego ekogroszku. Raczej wina tkwi w jego jakości. Czy się mylę? Zdjęcia popiołu nie mogę dodać. Wyskakuje jakiś błąd niestety.

• 3 years później...