Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tania izolacja wewnętrzna małego pomieszczenia

pawel1q

Recommended Posts

Witam, chciałbym ocieplić małe pomieszczenie w budynku gospodarczym aby móc tam w spokoju przesiadywać i grać na gitarze elektrycznej.

Powierzchnia tego pomieszczenia to 10m2, powierzchnia ścian które chciałbym ocieplić wynosi 30m2, w zimie ogrzewane będzie piecykiem typu koza. Niestety mam ograniczone fundusze i chciałbym zrobić to wszystko możliwie najtańszym kosztem, myślałem nad ociepleniem tego filcem technicznym przymocowanym wkrętami (zależy mi również na wygłuszeniu i nie dbam o estetykę): http://allegro.pl/filc-szary-7-mm-800-g-m2-wytlumiajacy-37-5-m2-hurt-i4932570887.html

tylko czy te 7mm cokolwiek da? Żeby to mogło potrzymać trochę ciepła... i jakby to było z wilgocią? I co z sufitem? Wystarczy dać coś od góry na strychu czy ocieplać wewnątrz?

Ale taki fic to koszt około 15 zł/m2! Efekt termiczny przy grubości 7 mm będzie znikomy bo lambda takich materiałów to około 0,06 W/mK. Każdy rodzaj miękkiej wełny mineralnej przy grubości 50 mm da efekt 10 krotnie większy, a ceny na Allegro np. płyt UNIROCK zaczynają się od 4 zł/m2.

Nawet jak doliczysz ruszt metalowy + okładzina będzie zdecydowanie lepiej i taniej. Jeżeli do profili zastosujesz tkaninę, płótno, materiał na zasłony okienne itp, to poprawi się również akustyka pomieszczenia. Oczywiście najlepiej na stropie ułożyć większą grubość bo ciepło unosi się do góry i wpłynie to na zmniejszenie strat ciepła.