andrzejkm 23.09.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Witam, jak w temacie. W jakiej odległości od rowu melioracyjnego mogę wykopać oczko wodne? Chciałbym jak najbliżej ze względu na lepsze przesiąkanie wód. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.09.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 (edytowane) W zasadzie Prawo Budowlane nie określa takiej odległości i można budować oczko wodne do 50m2 na zgłoszenie. Nie mniej jednak oczko jest urządzeniem wodnym i podlega pod przepisy Prawa Wodnego ( PW też nie określa takich odległości) - ale. Teoretycznie może być i tak, że "ktoś" dojdzie do wniosku, ze nie jest to zwykłe korzystanie z wód, z uwagi na "bezpośredni wpływ na urządzenie melioracyjne" i może wymagać pozwolenia wodno-prawnego lub szczegółowych uzgodnień. Czyli złożyć zgłoszenie o zamiarze budowy oczka wodnego (do 50m2) w "lokalizacji" takiej jaka ci pasuje (oczywiście całość na swojej działce) i czekać.Jak nie będzie sprzeciwu w ciągu 30 dni - zacząć budowę. Edytowane 23 Września 2016 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejkm 23.09.2016 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 A urządzenie melioracyjne czyli rów (mimo, że jest w granicy działki - przebiega przez nią) nie należy do mnie, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.09.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 W omawianym przypadku, "akt" własności rowu jest bez znaczenia - chodzi tylko i wyłącznie o ten (ewentualny) wpływ.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejkm 23.09.2016 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Bardzo dziękuję za pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoD 17.12.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Witam,Dołączę się do pytania. Też chcę zrobić oczko przy rowie, a może bardziej zbiornik retencyjny, do którego będzie odprowadzana woda z drenów. Dodatkowo u mnie na działce wzdłuż rowu melioracyjnego przebiega linia energetyczna. Czy są jakieś przeciwwskazania, żeby oczko zrobić pod linią energetyczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts