pawelpiwowarczyk 23.09.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Szukam piekarnika do zabudowy. Ciężka robota. Wszyscy producenci mają bajzel w oznaczeniach, w sklepach tylko część modeli, często już nieprodukowanych... ech... Po maratonie po sklepach stwieram, że najlepsze wrażenie (i najlepsze sterowanie) zrobiły na mnie piekarniki Samsunga. Piekło zamarzło, bo mam alergię na tę firmę, ale najwyżej sobie znaczek zakleję : -) Jak sprawują się w rzeczywistości piekarniki Samsunga z funkcją "dual cook"? Nie interesuje mnie funkcjonalność dwóch niezależnych komór, a bardziej jak sprawdza się użytkowanie wyłącznie jednej komory.Czy rzeczywiście użytkowanie połowy piekarnika wiąże się z koniecznością stosowania termoobiegu?Czy praca wentylatora od termoobiegu jest głośna (mam kuchnię "otwartą")?Czy przy użyciu jednej połowy piekarnika skraca się czas nagrzania piekarnika?Czy lepiej używać górnej czy dolnej połowy piekarnika? (Gdzieś w opiniach wyczytałem jakoby użytkowanie górnej strefy wiąże się ze skraplaniem wody w dolnej strefie.)Ilu szybowe macie drzwiczki i czy nie nagrzewają się zbyt mocno?Czy szyby można wyciągnąć do mycia? Interesują mnie wszelkie informacje z rzeczywistego użytkowania piekarników Samsunga, niebędące papką reklamową typu "polecam bo ma super funkcję XXX choć jeszcze nigdy jej nie użyłem i w sumie tylko powtarzam slogany jakimi mnie nakarmili" : -) Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 28.09.2016 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Na Was zawsze można liczyć : -) Piekarnik Samsunga już w drodze do nas. Sam sobie sprawdzę jak to cudo działa.Najbardziej rozbawiła mnie informacja, że wybrany przeze mnie piekarnik posiada jakiś system "Soft Door". W porównaniu do stojących obok w sklepie Boscha i Electroluksa drzwiczki zamykały się koszmarnie. Aż strach pomyśleć jak działa Samsung bez "Soft Door" : -)Za to sterowanie ma świetne. Intuicyjne, pokrętła nie rylają się, mają odpowiednio dobrany opór, itp.Jak w życiu, wszystkiego mieć nie można : -) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glx 14.10.2016 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Na Was zawsze można liczyć : -) Piekarnik Samsunga już w drodze do nas. Sam sobie sprawdzę jak to cudo działa. Najbardziej rozbawiła mnie informacja, że wybrany przeze mnie piekarnik posiada jakiś system "Soft Door". W porównaniu do stojących obok w sklepie Boscha i Electroluksa drzwiczki zamykały się koszmarnie. Aż strach pomyśleć jak działa Samsung bez "Soft Door" : -) Za to sterowanie ma świetne. Intuicyjne, pokrętła nie rylają się, mają odpowiednio dobrany opór, itp. Jak w życiu, wszystkiego mieć nie można : -) I jak działa??? Prosże o opinie bo tez planuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 26.10.2016 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Jeszcze go nie zamontowałem. Leży zapakowana w garażu i czeka na wykończenie kuchni. Na marginesie - wiecie że na WP informacje o odpowiedzi na post trafia do spamu : -/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glx 01.02.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 czy już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 01.02.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Zastanawia mnie opcja dual cook.Czy faktycznie można sobie upiec kurczaka z termoobiegiem oraz ciasto bez termoobiegu w jednym czasie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 28.08.2017 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Od trzech miesięcy używam swojego piekarnika. Jak już pisałem wyżej, wybrałem go dla funkcji "dual cook", ale z myślą o używaniu tylko jednej części komory (górnej, coby się nie schylać za bardzo). I ta funkcja sprawdza się. Standardowo, piekąc cokolwiek, przełączam na górną komorę. Żona robi dokładnie tak samo. Raz jeden użyła na raz dwóch komór z różnymi temperaturami, bardziej z ciekawości niż potrzeby.Uważam, że promowanie "dual cook" do pieczenia w dwóch temperaturach na raz, to taki bełkot oderwanego od rzeczywistości marketingowca, który na siłę wymyślił sytuacje w których można wykorzystać zainstalowany feature. Ale miałem tego pełną świadomość w momencie kupna. Piekarnik piecze poprawnie. Nie mam specjalnie porównania, ponieważ poprzednio użytkowaliśmy piekarnik gazowy. Z wad:Nie ma podtrzymywania zegara - brak prądu skutkuje koniecznością ponownego nastawienia zegara. Ponieważ w związku z ostatnimi burzami kilka razy nie mieliśmy prądu, straciliśmy zaufanie do wyświetlanego czasu.Wyświetlacz ma mocne światło. W nocy, w domach usytuowanych na wsi czy przy zamkniętych roletach, jest to mocno widoczne. W całej kuchni i w salonie (kuchnia częściowo otwarta) mamy niebieską poświatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pmk1981 18.10.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Wita, mam ten piekarniku od roku i mam pytanie, czy wy tez nie macie żadnej "tacki odciekowej" lub czegoś takiego? Piekarniku kupilismy pod nowa kuchnie po miesiącu zauwazylem ze plyte \sklejke cala rozkleilo pod piekarnikiem. Za każdym razem jak cos pieczemy skrapla się tyle wody ze cały czas trzeba ze szmatką stać i zbierać wyciekajaca na szafki wodę! Nie mam czasu zadzwonić do przedstawiciela samsunga i zapominam ale ten piekarniku to jakąś porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikucha 20.11.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Witam. Mam pytanie. Czy u Pana też pojawił się problem ze skraplającą się wodą na drzwiczkach po użyciu separatora? Jeśli tak to jak rozwiązał Pan ten problem? Szkoda, żeby poniszczyły się szafki. Bardzo podoba mi się ten piekarnik i chciałabym go kupić właśnie ze wzgledu na możliwości podziału komory. Praktyczne rozwiazanie do odgrzewania potraw czy upieczenia frytek do obiadu, bez konieczności rozgrzewania całego pieca. Martwi mnie tylko ta skraplająca się i wyplywajaca woda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikucha 20.11.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Post powyżej i pytania skierowane do piotrapiwowarczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikucha 20.11.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 I innych którzy mają jakieś doświadczenie w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikucha 20.11.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Od trzech miesięcy używam swojego piekarnika. Jak już pisałem wyżej, wybrałem go dla funkcji "dual cook", ale z myślą o używaniu tylko jednej części komory (górnej, coby się nie schylać za bardzo). I ta funkcja sprawdza się. Standardowo, piekąc cokolwiek, przełączam na górną komorę. Żona robi dokładnie tak samo. Raz jeden użyła na raz dwóch komór z różnymi temperaturami, bardziej z ciekawości niż potrzeby. Uważam, że promowanie "dual cook" do pieczenia w dwóch temperaturach na raz, to taki bełkot oderwanego od rzeczywistości marketingowca, który na siłę wymyślił sytuacje w których można wykorzystać zainstalowany feature. Ale miałem tego pełną świadomość w momencie kupna. Piekarnik piecze poprawnie. Nie mam specjalnie porównania, ponieważ poprzednio użytkowaliśmy piekarnik gazowy. Z wad: Nie ma podtrzymywania zegara - brak prądu skutkuje koniecznością ponownego nastawienia zegara. Ponieważ w związku z ostatnimi burzami kilka razy nie mieliśmy prądu, straciliśmy zaufanie do wyświetlanego czasu. Wyświetlacz ma mocne światło. W nocy, w domach usytuowanych na wsi czy przy zamkniętych roletach, jest to mocno widoczne. W całej kuchni i w salonie (kuchnia częściowo otwarta) mamy niebieską poświatę. Witam. Mam pytanie. Czy u Pana też pojawił się problem ze skraplającą się wodą na drzwiczkach po użyciu separatora? Jeśli tak to jak rozwiązał Pan ten problem? Szkoda, żeby poniszczyły się szafki. Bardzo podoba mi się ten piekarnik i chciałabym go kupić właśnie ze wzgledu na możliwości podziału komory. Praktyczne rozwiazanie do odgrzewania potraw czy upieczenia frytek do obiadu, bez konieczności rozgrzewania całego pieca. Martwi mnie tylko ta skraplająca się i wyplywajaca woda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 28.12.2017 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Teraz jesteśmy po świątecznym intensywnym użytkowaniu. Nie zauważyłem problemu skraplania. Raz jeden, przy pieczeniu indyka, widziałem na drzwiczkach, od wewnętrznej strony skraplającą się wodę, ale stwierdziłem że to wina tych cholernych fizyków, którzy wymyślili pojęcie "punkt rosy" : -) Drzwiczki są zimniejsze od pozostałych ścianek w piekarniku, więc może (a wręcz MUSI) się skraplać. W każdym razie, szafka pod piekarnikiem nie nosi żadnych znamion regularnego kontaktu wodą.Zauważyłem za to inne zjawisko. Ani negatywne ani pozytywne. Jak pieczemy dwa produkty, któ©e mogą być pieczone razem i w tej samej temperaturze, nie chce nam się wyciągać separatora (ani nie ma specjalnie gdzie go odłożyć), więc uruchamiamy piekarnik w funkcji niezależnego grzania górnej i dolnej komory i ustawiamy tę samą temperaturę w obu.Póki co, jesteśmy z piekarnika zadowoleni, choć do pełni szczęścia brakuje podtrzymywania zegara i subtelniej zamykających się drzwiczek.Napisałem do Samsunga w sprawie podtrzymywania zegara, odpisali w taki sposób, że mnie tylko wk...wili (ale to Samsung, więc nic więcej się po nich nie spodziewałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 30.12.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Wita, mam ten piekarniku od roku i mam pytanie, czy wy tez nie macie żadnej "tacki odciekowej" lub czegoś takiego? Piekarniku kupilismy pod nowa kuchnie po miesiącu zauwazylem ze plyte \sklejke cala rozkleilo pod piekarnikiem. Za każdym razem jak cos pieczemy skrapla się tyle wody ze cały czas trzeba ze szmatką stać i zbierać wyciekajaca na szafki wodę! Nie mam czasu zadzwonić do przedstawiciela samsunga i zapominam ale ten piekarniku to jakąś porażka. Wystarczy zostawic uchylone drzwiczki piekarnika i woda nie bedzie sie skraplac Mam piekarnik Electrolux, jak zapomne uchylic, to tez sie woda leje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.