Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja kuchni w starym domu - ekpert poszukiwany!

Recommended Posts

Z kuchni w moim domu kratka wentylacyjna jest wyprowadzona na przestrzał przez ścianę. Na zewnątrz domu jest coś przypominającego blachę z gumową podkładką. Zimą wieje niemiłosiernie.

Proszę Was o poradę jak powinienem zakończyć to wyjście wentylacyjne na zewnątrz? Jakiś specjalny komin który będzie zapobiegał wwiewaniu zimnego powietrza? Czy może jakieś inne rozwiązanie?

Kolejna niewiadoma to jak prawidłowo zakończyć wyprowadzenie z okapu kuchennego? Znajduje się także na zewnetrznej elewacji budynku.

Będe bardzo wdzięczny za pomoc. Zima tuż tuż :)

Można zamontować klapę zwrotną która zapobiegnie cofaniu powietrza z zewnątrz. Są dostępne takie i nie są drogie. Jednak ich skuteczność jest dobra przy zdecydowanych przepływach, lekkie dmuchanie czasem może nie domykać szczelnie przylgni i będą pojawiały się zimne podmuchy. Dobrze by było zrobić komin wentylacyjny z wyprowadzeniem w górę na tyle ile się da, z zamontowaniem strażaka. To droższe rozwiązanie. Innym tańszym może być zamontowanie wentylatora wyciągowego z czujnikiem wilgotności (lub sterownikiem czasowym) i klapką zwrotną. Będzie się załączał okresowo tak by nie bziuczeć nad głową ciągle. Jednak jego wydajność może pogorszyć pracę wentylacji w innych pomieszczeniach, powodując cofkę np z łazienki. Takie pomysły - od nieeksperta :)

Podlacze sie pod temat wentylacji.Ja mam problem z wilgotnoscia w calym domu.zaczynajac od kuchni,lazienki i sypialni.wilgotnosc na poziomie 75%.niby sa kanaly wentylacyjne ale cos to nie chula.Komin nie ma zakonczenia w stylu strazak.niewiem juz czy okna sa za szczelne czy nie ma poprostu ciagu w wentylacji

Musisz sprawdzić ciąg w kanałach wentylacyjnych. Najlepiej się to sprawdza zimą kiedy jest duża różnica temperatur bo teraz naturalna wymiana powietrza w okresach przejściowych i letnich jest słaba. Dobrze sprawdza się kadzidło przyłożone do kratki wyciągowej. Zrób test przy otwartych i zamkniętych oknach. Na komin można założyć wentylator wspomagający. Ciągu nie będzie jak dom jest szczelny

• 2 weeks później...

Dzięki Kemotxb!

O tym strażaku to już myślałem przy okazji łazienki. Mam tam kratke wentylacyjną która prowadzi do kanału kominowego.

Komin nie jest super wysoki i zimą zdarza się że mi dmucha. Oczywiście jak rozszczelnie okno w łazience (najlepiej otworze) to dmuchanie ustępuje.

Myślisz że strażak by mi tu pomógł i zablokował wdmuchiwaniu zimnego powietrza?

Możesz polecić jakąś konkretną klapę zwrotną czy mam pytać "ekspertów" w marketach budowlanych?:)

Dziekuje jesczze raz za wsparcie.