kosmyk 23.09.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Z kuchni w moim domu kratka wentylacyjna jest wyprowadzona na przestrzał przez ścianę. Na zewnątrz domu jest coś przypominającego blachę z gumową podkładką. Zimą wieje niemiłosiernie. Proszę Was o poradę jak powinienem zakończyć to wyjście wentylacyjne na zewnątrz? Jakiś specjalny komin który będzie zapobiegał wwiewaniu zimnego powietrza? Czy może jakieś inne rozwiązanie? Kolejna niewiadoma to jak prawidłowo zakończyć wyprowadzenie z okapu kuchennego? Znajduje się także na zewnetrznej elewacji budynku. Będe bardzo wdzięczny za pomoc. Zima tuż tuż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.09.2016 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Można zamontować klapę zwrotną która zapobiegnie cofaniu powietrza z zewnątrz. Są dostępne takie i nie są drogie. Jednak ich skuteczność jest dobra przy zdecydowanych przepływach, lekkie dmuchanie czasem może nie domykać szczelnie przylgni i będą pojawiały się zimne podmuchy. Dobrze by było zrobić komin wentylacyjny z wyprowadzeniem w górę na tyle ile się da, z zamontowaniem strażaka. To droższe rozwiązanie. Innym tańszym może być zamontowanie wentylatora wyciągowego z czujnikiem wilgotności (lub sterownikiem czasowym) i klapką zwrotną. Będzie się załączał okresowo tak by nie bziuczeć nad głową ciągle. Jednak jego wydajność może pogorszyć pracę wentylacji w innych pomieszczeniach, powodując cofkę np z łazienki. Takie pomysły - od nieeksperta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz583 24.09.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Podlacze sie pod temat wentylacji.Ja mam problem z wilgotnoscia w calym domu.zaczynajac od kuchni,lazienki i sypialni.wilgotnosc na poziomie 75%.niby sa kanaly wentylacyjne ale cos to nie chula.Komin nie ma zakonczenia w stylu strazak.niewiem juz czy okna sa za szczelne czy nie ma poprostu ciagu w wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.09.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Musisz sprawdzić ciąg w kanałach wentylacyjnych. Najlepiej się to sprawdza zimą kiedy jest duża różnica temperatur bo teraz naturalna wymiana powietrza w okresach przejściowych i letnich jest słaba. Dobrze sprawdza się kadzidło przyłożone do kratki wyciągowej. Zrób test przy otwartych i zamkniętych oknach. Na komin można założyć wentylator wspomagający. Ciągu nie będzie jak dom jest szczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmyk 06.10.2016 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Dzięki Kemotxb! O tym strażaku to już myślałem przy okazji łazienki. Mam tam kratke wentylacyjną która prowadzi do kanału kominowego. Komin nie jest super wysoki i zimą zdarza się że mi dmucha. Oczywiście jak rozszczelnie okno w łazience (najlepiej otworze) to dmuchanie ustępuje. Myślisz że strażak by mi tu pomógł i zablokował wdmuchiwaniu zimnego powietrza? Możesz polecić jakąś konkretną klapę zwrotną czy mam pytać "ekspertów" w marketach budowlanych? Dziekuje jesczze raz za wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts