Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy pellet?

michalmlbn

Recommended Posts

Witam wszystkich, kupiliśmy projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_promien-slonca-wariant-i,1589,0,0.htm, który za chwile oddajemy do adaptacji.

Zastanawiam się jeszcze nad ogrzewaniem. Dom chcę wybudować z betonu komórkowego 24 + styropian 15, lub ceramiki 25cm + styropian 15cm, to już zależy od preferencji ekipy, bo mi to w sumie bez różnicy.

Wiem już na pewno, że zmieniamy w projekcie kominek z PW, na zwykły w którym jak będzie mi się chciało to będę palił.

Zastanawiam się więc czym grzać, myślałem nad gazem, za którego podłączenie do domu będę musiał zapłacić ok 5000-6000 zł, do tego instalacja wewnętrzna i piec. Do tej opcji miałbym rezerwowe źródło ogrzewania czyli piec zasypowy - lata temu mój tata robił takie piece i jeden został w częściach do złożenia - kosz złożenia + jakaś automatyka to ok 2000zł.

Ostatnio kolega polecał mi piec na pellet i sprawuje się super, a koszty ma mniejsze niż grzałby gazem. Mówił że może w nim palić pelletem, groszkiem, czy drzewem, piec jest bezobsługowy podobnie jak gaz. Nie dopytałem tylko jak w tym wypadku wygląda sprawa z CWU. Do takiego pieca nie potrzebowałbym rezerwowego źródła ogrzwewania, choć jak piec się popsuje może warto takie jednak mieć.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i porównywał pellet z gazem, bo trochę mi tym namieszał i nie wiem co wybrać. Zawłaszcza że gaz dziś jest a co, jak i za ile będzie za 5 czy 10 lat to zobaczymy.

Ktoś, coś podpowie? Dodam jeszcze że wszędzie chcemy mieć podłogówkę.

Nie lepiej zastosowac bufor z grzałkami z II taryfą, grzanie i cwu w jednym. Na obszarze tauronu koszt eskploatacyjny porównywalny lub nieco mniejszy od gazu, na pozostałym obszarze ok 15% wiekszy od gazu.

Bezobsługowy kocioł na pellet?

Sam sobie przywozi opał, sam się ładuje, opróżnia z popiołu i czyści ?

Koszty przy paleniu pelletem są porównywalne z gazem. Ja wybrałem gaz

Chyba chodziło o obsługę w porównaniu z kominkiem standardowym na drewno.

Wówczas wychodzi, że dokładamy pelletu i zapominamy przez tydzień o kominku.