michalmlbn 24.09.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Witam wszystkich, kupiliśmy projekt http://projekty.muratordom.pl/projekt_promien-slonca-wariant-i,1589,0,0.htm, który za chwile oddajemy do adaptacji. Zastanawiam się jeszcze nad ogrzewaniem. Dom chcę wybudować z betonu komórkowego 24 + styropian 15, lub ceramiki 25cm + styropian 15cm, to już zależy od preferencji ekipy, bo mi to w sumie bez różnicy. Wiem już na pewno, że zmieniamy w projekcie kominek z PW, na zwykły w którym jak będzie mi się chciało to będę palił.Zastanawiam się więc czym grzać, myślałem nad gazem, za którego podłączenie do domu będę musiał zapłacić ok 5000-6000 zł, do tego instalacja wewnętrzna i piec. Do tej opcji miałbym rezerwowe źródło ogrzewania czyli piec zasypowy - lata temu mój tata robił takie piece i jeden został w częściach do złożenia - kosz złożenia + jakaś automatyka to ok 2000zł. Ostatnio kolega polecał mi piec na pellet i sprawuje się super, a koszty ma mniejsze niż grzałby gazem. Mówił że może w nim palić pelletem, groszkiem, czy drzewem, piec jest bezobsługowy podobnie jak gaz. Nie dopytałem tylko jak w tym wypadku wygląda sprawa z CWU. Do takiego pieca nie potrzebowałbym rezerwowego źródła ogrzwewania, choć jak piec się popsuje może warto takie jednak mieć. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i porównywał pellet z gazem, bo trochę mi tym namieszał i nie wiem co wybrać. Zawłaszcza że gaz dziś jest a co, jak i za ile będzie za 5 czy 10 lat to zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmlbn 28.09.2016 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Ktoś, coś podpowie? Dodam jeszcze że wszędzie chcemy mieć podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.09.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Bezobsługowy kocioł na pellet?Sam sobie przywozi opał, sam się ładuje, opróżnia z popiołu i czyści ? Koszty przy paleniu pelletem są porównywalne z gazem. Ja wybrałem gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.09.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Ktoś, coś podpowie? Dodam jeszcze że wszędzie chcemy mieć podłogówkę. Nie lepiej zastosowac bufor z grzałkami z II taryfą, grzanie i cwu w jednym. Na obszarze tauronu koszt eskploatacyjny porównywalny lub nieco mniejszy od gazu, na pozostałym obszarze ok 15% wiekszy od gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 28.09.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Bezobsługowy kocioł na pellet? Sam sobie przywozi opał, sam się ładuje, opróżnia z popiołu i czyści ? Koszty przy paleniu pelletem są porównywalne z gazem. Ja wybrałem gaz Chyba chodziło o obsługę w porównaniu z kominkiem standardowym na drewno. Wówczas wychodzi, że dokładamy pelletu i zapominamy przez tydzień o kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 29.09.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Będzie pellet tańszy i już jest coraz tańszy.Na dzień dzisiejszy PLUS A1 600zł za tonę.Towar robi się coraz popularniejszy i zwiększa się konkurencyjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts