Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic Aquarea 3 kW czy 5kW do domu energooszczędnego

Marcin_I

Recommended Posts

Witam

otóż mam dylemat nad wyborem, gdyż*chciałbym zamontować*coś do domu prawie pasywnego - a raczej wyjdzie na to że będzie pasywny, i nie wiem czy wziąć pompę mniejszej mocy która różni się*podobno tylko sterownikiem i softem, czy też*wziąć tą 5KW droższą o zaledwie 1000zł,

Sprzedawca mówi że on by chyba wziął większą*bo jest mniej wysilona, a ja sam nie wiem. Panasoniki są*dość*tanie, mają fajne parametry, i ciężko mi było znaleźć alternatywę*u konkurencji.

Dom standardowo z opóźnieniem buduję (https://web.facebook.com/prawiepasywny/ ) więc żadna ściema jak ktoś*kiedyś*mi tu napisał że jakiś*marketing stosuje :) . Chciałbym poznać Państwa opinie w którą stronę lepiej iść.

Witam

otóż mam dylemat nad wyborem, gdyż*chciałbym zamontować*coś do domu prawie pasywnego - a raczej wyjdzie na to że będzie pasywny, i nie wiem czy wziąć pompę mniejszej mocy która różni się*podobno tylko sterownikiem i softem, czy też*wziąć tą 5KW droższą o zaledwie 1000zł,

Sprzedawca mówi że on by chyba wziął większą*bo jest mniej wysilona, a ja sam nie wiem. Panasoniki są*dość*tanie, mają fajne parametry, i ciężko mi było znaleźć alternatywę*u konkurencji.

Dom standardowo z opóźnieniem buduję (https://web.facebook.com/prawiepasywny/ ) więc żadna ściema jak ktoś*kiedyś*mi tu napisał że jakiś*marketing stosuje :) . Chciałbym poznać Państwa opinie w którą stronę lepiej iść.

Większej mocy pompa szybciej ogrzeje Ci CWU.

A w jaki sposób będziesz zapobiegał przegrzaniu w słoneczne dni ? Masz policzone zyski słoneczne w lecie ?

Większej mocy pompa szybciej ogrzeje Ci CWU.

A w jaki sposób będziesz zapobiegał przegrzaniu w słoneczne dni ? Masz policzone zyski słoneczne w lecie ?

Nie było liczone, ale oprócz rolet zewnętrznych, będą zacieniane okna drzewkami liściastymi.

Czyli pchać się*w 5kW i nie patrzyć że coś przewymiaruję?

Witam

Jak to mówią dobrymi checiami jest piekło wybrukowane, nie mając zadnych obliczen cieplnych domu (ozc) zakładasz a priori ze dom bedzie miał tyle i tyle obciąznia cieplnego, ciekawe podejscie do tematu doboru mocy pompy ciepła i systemu grzewczego. Przypomne ze pasywnosc lub prawie pasywnosc to nie zastosowanie oze, a taka konstrukcja budynku i jego ocieplenie aby spełnił warunek Eu< 15 kWh/m2*a lub fiHL,A < 10W/m2, jakie są kryteria dla domów prawie pasywnych nie wiem gdyz oficjalnie taka nazwa w klasyfikacji budynków nie istnieje, mniemam ze chodzi o parametry nieco gorsze niz pasywne. Wracając do mocy pompy to 3 kW jest za mało nawet do ogrzewania a co dopiero do cwu, tak w zasadzie mozna uzupełnic moc grzałkami ale az tyle.

Wstępnie było obliczane, ale nie mam szczegółów bo wybrałem lepsze okna niż przy pierwszych przeliczeniach i drzwi jeszcze nie są wybrane stąd dokładnego obliczenia nie mam, ale wynik będzie na pewno lepszy niż*docelowo zakładałem, więc spokojnie. Dom budowany jest prywatnie, i ma być*z głową. :)