norbert7 24.09.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Witam,Mam na działce starą 50 letnią studnię kręgową o głebokości 10m. W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego jest wpisany zakaz poboru wód podziemnych.Urząd rozpatrując mój wniosek o pozwolenie na budowę wysłał mi żądanie abym wykazał spełnienie warunku zakazu poboru wód podziemnych. Studnia nie leży w obszarze planowanej budowy. W planie zagospodarowania przestrzennego nie ma mowy o obowiązku likwidacji istniejacych studni. Zastanawiam się jak zareagować: 1) Wpisać w projekcie zagospodarowania że pobór wody będzie z wodociagu (mam warunki techniczne z wodociągów), że nie będzie poboru wody ze studni którą pozostawiam z powodów sentymentalnych. Poza tym zasypanie studni mogłoby spowodować zmianę stosunków wodnych czego zakazuje MPZP. Pytanie czy taka deklaracja wystarczy? 2) Czy jednak muszę zadeklarować likwidację tej studni? Pozdrawiam,Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.09.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Zadeklarować możesz że nie będziesz korzystał z wód innych niż sieciowa do celów spożywczych, ale nikt nie może nakazać zakopania studni bo masz prawo do korzystania z wód nawet jeśli MPZP tego zabrania. Nie mogę teraz tego znaleźć ale czytałem artykuł w którym powoływano się na wyrok NSA w sprawie korzystania z wód podziemnych i tam odwołano karę którą nałożył starosta za "bezprawne" wykonanie studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 24.09.2016 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Orzeczenie NSA: http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/47E942295F I fragment z niego:"W ocenie NSA nie jest więc konieczne ograniczanie wykonywania prawa własności nieruchomości poprzez ustanawianie w planie miejscowym zakazu budowy indywidulanych ujęć wody o parametrach, które zwalniają z obowiązku uzyskania pozwolenia wodnoprawnego. Wprowadzenie takiego zakazu jest, w świetle art. 31 ust. 3 Konstytucji RP, nadmiernym ograniczeniem prawa własności nieruchomości." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert7 26.09.2016 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam,Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts