Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł SKAMP-PV Vklasa wg PN-EN 303-5:2012

Alessandro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 372
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie jeszcze końcówka urlopu

- jaki sterownik?

- była czyszczona komora powietrzna pod palnikiem?

https://sekom-pleszew.com.pl/wp-content/uploads/2019/01/SV200n-instrukcja.pdf

strona 7 czynności 01, 02 po przepaleniu ok 2ton pod 2,5tony

pozostałe czynności po zakończeniu sezonu grzewczego

- najważniejsze, bo pewnie to jest przyczyną czy czyszczona była rura kominowa łącząca kocioł z kominem, jak masz kolano skrętne, to na zakręcie mogła uzbierać się warstwa blokująca odbiór spalin i to przyczynia się do cofki

Na stronie SEKOM mamy takie ładne rysunki z napisem AUTOCZYSZCZAKI. W DTR jednak napisano: W kwestii wygody obsługi w górnej części zastosowano wyczystkę kanałów pionowych z pociąganymi czyszczakami, co 4-5tygodni wystarczy zdjąć pokrywę wyczystki i po 5-6razy podnieść i upuścić każdy czyszczak. Czy nastąpiły zmiany których nie ujęto w DTR? Czy nadal jedynym polskim kotłem na węgiel małej mocy z automatycznym czyszczeniem wymiennika jest SEKO Maxx LE?

wylot-spalin-13kw-2.jpg

Ani tamten jedyny ani pierwszy

Czyszczaki w rurach napędzane przekładnią w połączeniu kół zębatych były pare lat temu w takim prospekcie kotła o nazwie Trio, my się z tego wycofaliśmy, przy tej konstrukcji zostały chyba dwie firmy ze śląska. Było to na retorcie obrotowej pancerpola, sterowniku Trio lub pewnym modelu tech-a zamiennie

Ulepianie się smoły , zatykanie-zakleszczanie, upierdliwe rozbieranie po sezonie aby to wyjąć itd.

Naszym zdaniem dużo lepiej, skutecznie, ale bez kłopotów jak wyżej opisuje robi się to przez takie dźwignie. Nie trzeba prądu, dodatkowego motoreduktora, silnika, nie ma kłopotu z rozbiórką tego po sezonie. Szybki demontaż i montaż, wpływ na podniesienie temp. spalin przez wyjęcie jednego lub dwóch cięgien.... Nie mniej gusta są różne, więc po to jest wybór

Nie jestem sprzedawcą ani przedstawicielem jakichkolwiek kotłów. Mam kocioł retortowy, pewnie kiedyś zgnije i chciałbym wymienić na mniej obsługowy. Seko Maxx LE zbiera raczej dobre opinie na innym forum o ogrzewaniu, ale to nadal kocioł z 'tradycyjną' retortą.

Reasumując - będąc producentem kotła nie umieszczałbym takich obrazków AUTOCZYSZCZAKI. Czyszczaki owszem, ale słowo AUTO wprowadza mnie w błąd.

• 2 weeks później...
U mnie jeszcze końcówka urlopu

- jaki sterownik?

- była czyszczona komora powietrzna pod palnikiem?

https://sekom-pleszew.com.pl/wp-content/uploads/2019/01/SV200n-instrukcja.pdf

strona 7 czynności 01, 02 po przepaleniu ok 2ton pod 2,5tony

pozostałe czynności po zakończeniu sezonu grzewczego

- najważniejsze, bo pewnie to jest przyczyną czy czyszczona była rura kominowa łącząca kocioł z kominem, jak masz kolano skrętne, to na zakręcie mogła uzbierać się warstwa blokująca odbiór spalin i to przyczynia się do cofki

Dzięki za podpowiedź, sterownik 2.18. Instrukcje czytałem. Komora powietrzną była czyszczona (zdziwienie moje było takie że instrukcja do palnika mówi o wyciągamy ruszcie a ja mam całą komorę). Fakt kolanka nie czyscilem. Natomiast piec czyszcze co tydzień. Raz już ta komorę wyciągnąłem i przeczyściłem zatkane otwory. Walczę z ustawieniami podawania aby spisków się pozbyć ale jakoś nie wychodzi na ekogroszku pieklorz.

• 3 months później...

Dawno nie zaglądałem. Parę kwestii informacyjnych

W klasie 5ej są:

Skamp-PV 13kW (12,9) ze starszym atestem na 5ta klasę z 2017r - palnik żeliwny mały batory

dla odróznienia został w kolorze zielonym na stronie firmowej i ma w promocji sterownik kolorowy dotykowy SKZP-02 E z softem SEKOM (strefy za zaworem)

Skamp-PV 20kW palnik technix SV200n (oraz na zamówienie dopuszczony wiercony palnik żeliwny)

W klasie 5ej z Ecodesign są:

Skamp-PV 13 (13,3kW) palnik technix SV200n-15

Klaster 5-11 (max 12,2kW), palnik stały Ardeo AZP-T 12

Klaster 5-14 (14,7kW), palnik obrotowy ardeo AZP-TR 15 (dostępny tez stały AZP-T 15)

Klaster 5-24 (23,5kW), palnik obrotowy ardeo AZP-TR 25 (dostępny też stały AZP-T 25)

palnik Ardeo w kotłach Klaster-5 wpisany jest na atestach, atest jest nieważny w przypadku montażu innego palnika

W ofercie są sterowniki:

Argos PID (technix, na 3pompy, pid, stb, dmuchawa, podajnik, rozbudowa o panel T1000 przewodowy lub bezprzewodowy T1000RTH, dostępny moduł internetowy Safe IT). Czekamy na rozwinięcie rodziny Argos o prosty model z podobnym lecz większym wyświetlaczem i dotykowym ekranem oraz na wersję PID+ z kolorowym dotykowym. Zaletą modelu Argos jest bardzo prosta obsługa, nie jest przeładowany w podstawowej wersji i warto wybrać jak sterownik obsługuje mniej techniczna starsza osoba. Jest STB, jest obsługa czujników klapy kosza zgodnie z normą

Iryd PID R wersja SEKOM (4pompy z opcją dołączenia 5ej, siłownik zaworu, strefy czasowe, kolorowy, rozbudowa o cz.spalin, pogodowy, panel przewodowy lub radiowy)

Timel SKZP02 E z cz.mieszacza (4pompy, kolorowy dotykowy ekran, dmuchawa, podajnik, zawór mieszający, strefy czasowe, rozbudowa o dodatkowe czujniki, panel pokojowy kolorowy i dotykowy, moduł internetowy)

Timel SKZP02 Full (4pompy,dmuchawa,podajnik, strefy i wszystkie dodatkowe czujniki tj mieszacza, spalin, pogodowy, pokojowy, powrotu, rozbudowa o panel domowy kolorowy i dotykowy, moduł internetowy)

Bolecki i internetowy SPPv2 (5pomp, moduł internetowy wbudowany na płycie, dmuchawa, podajnik, mieszacz, dodatkowe czujniki pogodowy i pokojowy oraz spalin w zestawie).

Argos pid wszystkie ikony.jpgBez tytułu.jpgtimel skp02 front.jpgSPPv2.jpg

• 1 month później...

IMG_20190705_104811731[1].jpgIMG_20190705_104741878_HDR[1].jpgIMG_20190705_100350902[1].jpg

Serwis kotła Skam-p 7kW z palnikiem Ardeo Iron (bez obrotu). W użytkowaniu dwa lata - przegląd pierwszy raz. Wszystko ok, oprócz końcówki ślimaka, która znajduje się w tulei na końcu palnika. Wygląda, jakby ślimak był krzywy. Widoczne wytarcie w jednym miejscu zarówno na tulei, jak i ślimaku.IMG_20190705_100252534.jpg

Edytowane przez bpiter79
edycja zdjęcia

To się tak zużywa ze względu na kierunek obrotu ślimaka. Jak się jeszcze nie klinuje i nie rwie zawleczki,to można dalej działać. Kontrola po kolejnym sezonie. Ten talerzyk na koniec jest tak dawany,bo jest jeden odlew do wersji bez obrotu oraz z obrotem. Byłoby dla tych stałych korzystniej jakby pracowały w zamkniętym gnieździe,mniej by wycierało ślimak. Możesz też zamówić sam ten krążek. Puść może te fotki na serwis ardeo i zapytaj czy zmienić sam krążek czy myśleć powoli trzeba o ślimaku. E-mail [email protected]