Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł SKAMP-PV Vklasa wg PN-EN 303-5:2012

Alessandro

Recommended Posts

Cześć.

Ostatnio paliłem retopalem w SV-200 i było ok, ale teraz wrzuciłem z lokalnego składu niby wesołą (wcześniej też*brałem w tego składu i paliło się dobrze) i jest tragedia:

https://ekotlownia.pl/sterownik-5/417

Przerzuca tylko węgiel, pracuje z mocą 100%, w ogóle go nie spala. W środku syf i malaria. Co można zmienić w ustawieniach żeby poprawić sytuację?

• Odpowiedzi 372
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nastawami obawiam się,że nie zrobisz wiele z Wesołą, ten węgiel jest kłopotliwy i to bardzo a jak trafisz na dostawę, która spieka, to koks w popielniku i syf na wymienniku

Spróbuj dac pauzę ze 21sekund pod 24sekundy (max. możesz rozciągnąć pod 30sekund, dalej sensu nie ma...)

Jak masz jeszcze retopal - wymieszaj 60%retopal i góra 40%wesoła, to jako-tako może pójdzie

Qrcze nie wiem co to za "Wesoła", że SV-200 nie daje rady, u siebie palę Wesołą i poza tym, że teraz jest więcej popiołu to żadnego problemu ze spiekami nie ma.

Palnik nie dał rady tylko na odsiewce ruska, ale to sama drobnica była i żeby w ogóle ją spalić dałem nadmuch na maksa i rzadkie podawanie, czeka już w kolejce miał 25 na testy.

Testuję palnik na wszystkim po kolei, ostatnio spalałem różne pellety, obecnie Varmo się pali, wrzucę dzisiaj nowe wyniki w wątku, gdzie podaję wyniki oraz nastawy na jakich je osiągnąłem

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209486-Ekogroszek-testy-i-ranking-wg-SUSPENSER

Grzesiek, Ty masz do tego węgla szczęście

jakby Ci się trafiła dupna dostawa, to też byś poległ...

Już nie mówie o tym,że masz opcje pracy na sofcie testowym (a tu trzeba pamiętać, aby przez neta nie grzebać, co by sobie nieszczęścia nie zrobić, bo nie wszystko jest dobrze zgrane z www)

co do pelletu, to akurat sv-200 bardzo dobrze spalić potrafi, ale ja bym to też zostawił świadomym i na zimny okres, aby kocioł za długo sie nie odstawiał, bo można sobie żar do kosza cofnąć

Grzesiek, Ty masz do tego węgla szczęście

jakby Ci się trafiła dupna dostawa, to też byś poległ...

Może te trefne to w ogóle nie Wesoła tylko inne ciulstwo bo od lat już biorę Wesołą i nigdy trefnej dostawy nie trafiłem, ale wiem, że to na pewno pomiędzy kopalnią a kotłem nie zamieniło się w coś innego i zamiast Wesołej nie dostałem np. kruszonego Marcela ;)

W cenie masz:

* Talos/Skorpion z softem pid pod ten palnik w wersji na V-klase (z obsługa czujnika klapy kosza)

Ten sterownik płynnie reguluje mocą, ma strefy czasowe na c.o., cwu, ma usb do aktualizacji softu, ma rs 485 dla modułów

Obsługuje pompę c.o., cwu, podajnik, dmuchawę

Dodatkowe sprawy do niego to panel domowy T1000 za 200zł lub moduł zaworu mieszającego, firmowy do Talosa za 250zł ewentualnie moduł GSM za 430zł

* SPPv2L, tu też są strefy, obsługa C.O., CWU, podajnika, dmuchawy, czujnik otwarcia klapy kosza. Jest także moduł internetowy, testowo jest to dla tego sterownika odblokowane na 7dni testu, jak się podoba sterowanie przez www, to odblokowanie na pierwszy rok 119zł a później raz do roku abonament 35zł. Rozbudować go można o czujnik spalin za 45zł, czujnik wewnętrzny, zewnętrzny po 30zł czy panel domowy PPXv2 za 160zł, panel daje wszystkie info ze sterownika, widac ile opału w koszu, jakie sa generowane aktualnie moce itp. info

* Iryd PID NK, panel wykonawczy na stopce na kotle, puszka z elektroniką z tyłu kotła lub na ścianę za kotłem, on ma strefy, ale jest już bardziej rozbudowany, typowo obsługuje do 4pomp wraz z praca siłownika zaworu mieszającego. Dodatki to m.in. czujnik spalin za 70zł, czujnik pogodowy na przewodzie 10m w szczelnej obudowie za 45zł, panele domowe m.in. Pilot G przewodowy za 160zł lub wersja bezprzewodowa za 250zł, te panele pokazuja także wskaźnik ilości paliwa w koszu i daja sygnał, kiedy dosypać.

Generalnie wszystkie w/w podają dane spalania, są średnie godzinowe, są spalania dobowe, sa albo wykresy na ekranie stera, albo na www albo wykresy słupkowe spalania tygoniowego

za dopłatą 300zł jest

SPPv2, to duża wersja sterownika z obsługa do 5pomp, siłownika zaworu, jest w zestawie czujnik wewnętrzny, zewnętrzny, spalin, zaworu, jest internet na rok czasu, są dane spalania itd. rozbudować idzie o panele domowe typ PPXv2 za 160zł, można jak się chce dołożyc firmowy ciepłomierz czy dodatkowy czujnik temp. powrotu.Obsługa przez platformę http://www.ekotlownia.pl

Ja swój domowy mam zamiar czyścić dopiero po sezonie

Marcin G jak masz SV-200, to masz tam mufę od czoła paleniska, na dole na klucz bodajże 19kę mówiąc z pamięci, odkręć kluczem,

spadnie do popielnika, w rękawicy spawalniczej ją podnieś (gorąca będzie)

dmuchnij na maxa przez minutę

nakrętke-zaślepkę wkręć ponownie i tyle, jak chcesz to zrobić teraz w trakcie sezonu.

Udrożnienie otworów to już moim zdaniem po sezonie, chyba, że jakis trefny węgiel Ci się otrzymało, to w tym wypadku bez zgaszenia nie dasz sobie rady

Pytam, bo producent palnika zaleca w instrukcji czyszczenie min. raz w miesiącu lub po spaleniu tony opału. To się fajnie robi na zimnym kotle (raz już robiłem), ale na rozgrzanym to mi się nie uśmiecha. Szufladę muszę wyjmować za pomocą tego Waszego pogrzebacza, bo się dość mocno nagrzewa. Tak tylko pytam na wszelki wypadek, bo wydaje mi się, że jeszcze nie ma potrzeby czyścić. Czytałem po forach takie różne legendy, że ludzie mają popiół jak z papierosa, a mój palnik, to raczej produkuje figurki jak drukarka 3D, a pyłu jest niezbyt dużo, więc i kanały nadmuchu nie powinny być zbytnio zapchane.

Popiół jak z papierosa to był kiedyś z Wesołej - tak do wiosny, a na pewno od tego lata nawet Wesoła ma sporo popiołu i to takich ala żużli napuchniętych.

Drobniejszy popiół i 1/3 objętościowo tego co Wesołą daje Varmo, ale wagowo jest go więcej, w tym sezonie nie spotkałem już węgla, który daje popiół jak z papierosa.

, w tym sezonie nie spotkałem już węgla, który daje popiół jak z papierosa.

Trafiło mi się, sęk w tym,że nie wiem co to za paliwo

Wcześniejszą dostawę miałem od sąsiada i spalało się w pyłek z bardzo małą ilością drobnych spieków

Teraz właśnie kończy mi się dostawa z innego źródła i w zasadzie cały kocioł mi to coś na czarno brudziło i są figureczki

Jakos od jutra doleci mi właśnie na palnik Varmo Home Premium, przytargałem dzisiaj na próbę 500kg tego cuda, to trochę powalczę.

Sypnąłem do kosza 2worki, objętościowo sporo miejsca zajmuje, tak na cały kosz to chyba 3worki wejdą po 25kg a czarnego złota to pod 150kg pod klape wchodzi (najczęściej dosypuje po ok.120kg - 4worki po ziemniakach po ok. 30-33kg)

Suspenser, a jak spalałeś to Varmo, to chciało Ci się zmierzyć przesyp, czy tak z sufitu coś podałeś? Nie mam czasu bawić się w mierzenie przesypu tego czegoś.

Edytowane przez Jarecki79

Dzisiaj w dzień udało mi się krótki film nagrać jak na małej mocy pracuje sobie palnik z pelletem Varmo

Lampa trochę popsuła temat, bo z palnika minimalnie się paliło i świeciło na czerwono, czego przez lapmę nie widać

Generalnie w kotle siwo, aktualnie chodziło to na sofcie liniowym - modulacja wydajności

pelet varmo.jpgVarmo nowe.jpg

To jest nowa wersja tego paliwa, zmieniona została receptura pod wymogi ustawy antysmogowej.

https://www.varmo.com.pl/aktualnosci.php

Generalnie masz jednak rację, to jest pelet i ma być spalany w retorcie (w sensie przesuwu ślimakiem bez separacji), więc trzeba to robić z głową.

Zarobiony jestem, ale wrzucimy je na stanowisko badawcze, zobaczymy jakie daje emisje pyłu, co, nox-ów i ile daje powera

Może da się to zrobić poniedziałek/wtorek, ale nic nie obiecuję, bo zarobiony na śmierć jestem.

Edytowane przez Jarecki79

Grzesiek pogadamy jutro koło południa

Pelet udało się sprawdzić dzisiaj na stanowisku, V-ke wykula, ale tlen idzie niestabilnie na sv-200 w widełkach 5% pod 11%, na tym palniku da się go w ryzach V-ej klasy utrzymać, ale emisje falują, sprawdzany był na wymienniku 12kW, więc taką moc uzyskał bez problemu, tak jak na wczesniejszym teście z ekogroszkiem, tyle,że ekogroch stabilnie utrzymuje 5-7%tlenu i można liczyć na coś więcej jak V, tutaj przypuszczam,że na retorcie rozjedzie się to mocniej i tlen będzie 9-17%falował.

Załączam filmik po nieco ponad 2dobach palenia Varmo, na mój dom póki nie ma mrozów może być, ale w mrozy odpada, przez mase i granulację większa ilość będzie ciężko tak dobrze spalić a dosypywanie do kosza byłoby dla mnie uciążliwe. Jak ktoś się jednak mieści w góra 25kg ekogroszku, to jest to bardzo ciekawa alternatywa. Trzeba jednak spalać to z głową

Popiół nie był wybierany od 2dni a ja mam spore zapotrzebowanie i ekogrochu trochę więcej spalam, tutaj nie moge jeszcze ucyrklować z masa podawanego paliwa i na dobra sprawę nie wiem ile mi tego schodzi. W koszu było trochę mniej jak 4worki tego pelletu, tak pi razy oko 85-90kg, aktualnie ma deko powyżej połowy kosza stan paliwa w koszu

W kotle po ponad 2dniach nadal siwiuteńko i czysto

Panowie, z Wesołą to mea culpa, wyczyściłem piec zgodnie z instrukcją (od lutego się paliło non stop) i wszystko pięknie. Spiek jest spory, ale sam spada.

@SUSPENSER jakie masz nastawy na Wesołą? Tylko u mnie soft oficjalny...

Edytowane przez kmyr