szwagru11 23.02.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Czy do PVki w obecnej formie planujesz robienie badania pod ecodesign? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.02.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Tak, planuję do tej mniejszej jednostki, czekam na wolny termin w labo, zgłoszenie poszło, nie mam jeszcze umowy z W-wyZakładam,że całość potrwa ok 3-4m-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.03.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Trochę się obsuwa wszystko czasowo Strona z PV już jednak zaktualizowana, galeria zdjęć także Są już odrębne rysunki i wersje wyboru dla 13 oraz 20kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.03.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Testy pelletu od zeszłego roku zaczynają się już też klarowaćMyśleliśmy od 3palnikachZdradzę,że jedną z opcji był samoczyszczący palnik pancerpola, ale tu chyba jestem najdalej odsunięty od tej koncepcji, więc moge o nim wspomnieć. Jest jako opcja rezerwowa palnik, który na początku 2017r sprawdzaliśmy w labo badając kocioł Skamp-PV 13kW Szczerze mówiąc te wszystkie samoczyszczenia to o kant tyłka, w międzyczasie byłem tez na spotkaniu z firma venma, tu chociaż uczciwy przedstawiciel powiedział,że prawda jest taka,że dobry pellet sie spala a kiepski robi problemy..... resztę przemilczę, bo cenię sobie szczerość tego handlowcaEco-palnik, który z kolei ma znajomy, niby tez z samoczyszczeniem.. ten na gorszym pelecie zrobił spieczone ciasto, które zawisło górą, dołem sobie zasuwało samoczyszczenie a górą wisiał spiek i po paleniu.... W skrócie mówiąc najbliżej jest do czegoś na zasadzie tego, co miał red... tyle,że po swojemu, do świąt sie pewnie moge nie wyrobić, ale po świętach już ze stanowiska testowego chciałbym to zamontować w swoim domu. Brać przyzwoity pellet i chodzi wszystko idealnie (u nas dobry jest w widełkach 760-850zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 20.03.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Robi się spiek z żużlu?Na górze trzeba zamontować katapultator żużla.A słomiany pelet się pali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.03.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Jest norma, są graniczne emisje spalinTo oznacza,że spalane powinno byc określone paliwo.Jakby to powiedzieć, to nie czasy mercedesa beczki, gdzie czy wlałeś ropę, czy olej spożywczy czy przepalony po frytach, to wsio śmigałodzisiejszego przykładowego mercedesa już byle czym nie nakarmisz. Tu jest podobnie, te wszystkie wirówki, cofające szuflady... to zbędny bzdet, to działa jak jest dobry pellet ale na tym gorszym i tak jest lipnie. a co do peletu ze słomy - idzie, tylko się człowiek utruje i umęczy, jak chce się utruć i umęczyć za swoje pieniądze, to czemu nie.Do takiego ze słomy to szczerze powiem- wrzucić do sztokera czy do skamp-pv z palnikiem sv200/n i bez problemu choćby gluciora wytworzył sie spali a tego ścierwa w sensie agro nie spalałbym w takim, co pobiera z kosza w górę i zruca na dół... tu problemy zaczynaja się w transporcie (rozpada się, blokuje i czopuje rurę...) nie zaczynając nawet rozmowy o spalaniu, zatem bez sensu jest na siłę wciskanie,że to palniki na każdy pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 20.03.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Norma ustala emisje a nie paliwo.Na każdym paliwie można spełnić normę tylko na super paliwie będzie łatwiej niż na gorszym paliwie ale da się i na gorszym. Edytowane 20 Marca 2018 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 22.03.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Czyżby macie problem ze spełnieniem normy na słabym paliwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.04.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Nowe atesty na konstrukcje zastępującą Skam-P Plus, nowa nazwa Klaster-5, moce 14 oraz 23kW V-klasa wg PN-EN 303-5:2012, Ecodesign Budowa na kanałach poziomych, tutaj można w uproszczeniu powiedzieć,że podobna do starszego skama, tyle,że podciągnięta pod nowe wymogi Nowy palnik eco-burn powstały pod nowe wymogi emisyjne występuje w mocach max. do 15kw i do max.25kW (kotły 14 i 23kW) dla 14kW ze ścianą nawrotną demontowalną w komorze spalania oraz z komorą osadczą za wymiennikiem ciepła (odprowadzenie spalin) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 10.04.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Mam pytanie jaki płomień masz na stanowsiku badawczym gdy spełnia wymogi emisyjne,kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nerwus 10.04.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Jarecki na stronie kilku producentów jest już dtr'ka , czyżby palnik to stary Ardeo Iron R z moto Ewmar'a? Czy przewidujesz możliwość wykonania kotła z: jeśli to Ardeo Iron to czy masz inny palnik stalowyzmiana stera na SPPv2wylot spalin na górzezmiana motoreduktora na inny lepszy model wszystkie przyłącza z boku\góry kotła, chodzi o maksymalne dosunięcie go do ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.04.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) pisałem przecież,że powstał tu nowy model palnika Nie ma nic wspólnego z ardeo iron r to nowa wersja eco-burn a symbol producencki to azp-t żeliwne jest palenisko, ale rura i ślimak musiały być stalowe, tu dla tej mniejszej wersji kotła 14kW inaczej by nie wydoliło Typowo zasilanie na górze a powrót z tyłu, ale nie będzie wadził, bo za kotłem jest puszka osadcza, jutro na szybko walne fotkę wymiennika od tyłu, to zobaczysz o co chodzi. Można oczywiście zrobić powroty na danym boku na zamówienie Z tej puszki za kotłem wg dokumentacji można wychodzić w tył lub w górę Palnik wg dokumentacji jest konkretny, a sterownik kwestia do dyskusji Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 11.04.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 (edytowane) ale jest możliwy ten górny wylot spalin?...i gdzie wtedy składać zamówienie na skamp-pv 13 + sterownik SPPv2 + wylot spalin do góry? pisałem na maila z firmowej strony, ale nie dostałem odpowiedzi Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez kurtz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S76 11.04.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Górny wylot spalin jest możliwy w nowym modelu "Klaster 5". W kotle Skamp-PV wylot spalin tylny lub boczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.04.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 ale jest możliwy ten górny wylot spalin? ...i gdzie wtedy składać zamówienie na skamp-pv 13 + sterownik SPPv2 + wylot spalin do góry? pisałem na maila z firmowej strony, ale nie dostałem odpowiedzi Zacznę od maila Kolego, na serwerach nazwa.pl gdzie jest poczta firmowa jakieś 2tygodnie temu robione były prace przez właściciela, ustawili tak silne filtry,że oprócz spamu nie dochodzi też spora część normalnych maili, nie trafiają nawet do folderu spam. W zakładce kontakt jest o tym informacja, jak ktoś nie otrzyma wiadomości w ciągu 24h prosimy o wysłanie na inny adres https://sekom-pleszew.com.pl/kontakt/ Zgłaszaliśmy już to telefonicznie, teraz poszło jeszcze pismo, czekamy na oficjalna odpowiedź. Co do kotła: Skamp-PV ma wyjście tylne lub boczne, jak na rysunkach: Natomiast nowa konstrukcja Klaster-5 w mocy max. 14kw może miec wyjście spalin tylne lub górne jak na prostym szkicu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zi1bi 19.04.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Sory Jarecki79 ten post miał być ogólny a nie tylko priv do ciebie Witam wszystkich. Ja kończę ten sezon ogrzewania w śmieciuchu (wstyd ale poszło mi 3.5 tony orzecha na ogrzanie 130 m2 + 100 l. CWU) i przeglądałem wiele kotłów 5 klasy - i na pelet i na ekogroszek jak również są dwa zasypowe w tej klasie. Bardzo poważnie zastanawiam się nad kotłem z podajnikiem na ekogroszek ale nie wiem czy mnie kotłownia puści ( cholernie widzi mi się ten nowy SKAMP-PV 13 kw )Jak i ceną tak i estetyką wykonania oraz opiniami na temet jego starszej wersji. Jak tylko trochę sianka uzbieram to być może na przyszły sezon wystartuję już z nowym kotłem. Tylko dwa pytanka pierwsze - Czy jest tu na forum ktoś kto się tym zajmuje ( chodzi mi o ewentualny przyjazd, sprawdzenie czy ten konkretny kocioł się da u mnie zainstalować; drugie czy jest możliwość w lecie ogrzewania samej CWU bez dymienia z komina oczywiście. Dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.04.2018 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Jeśli jest wystarczająca ilość miejsca to pewnie, że się da - wystarczy przesłać szkic kotłowni z wymiarami [widok z góry] z zaznaczonym kominem, drzwiami i bez przyjazdu można zaproponować konkretną konfigurację. Od tygodnia ogrzewam samą CWU paląc kiepskim, wysokokalorycznym węglem i nic nie przydymia więc da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.04.2018 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 A skąd jesteś jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zi1bi 20.04.2018 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Dzięki za zainteresowanie kontaktował się będę z kobra64 bo ma do mnie o rzut beretem a mokrym to pół rzutu haha.Oczywiście szkic podrzucę jak go spłodzę. porozmawiam chętnie na tematy techniczne tej kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techmen 23.04.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Panie Jarecki, można kilka zdjęć nowego klastra prosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts