Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł SKAMP-PV Vklasa wg PN-EN 303-5:2012

Alessandro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 372
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 1 month później...

Dzisiaj odebraliśmy dokumenty i nowe atesty po ostatnich badaniach kotła Skamp-PV 13kW

Kocioł posiada już Ecodesign, będzie tez zgłaszany na listę kotłów w małopolsce

emisja pyłu jest wręcz śmieszna, dokładnie ze sprawozdania: 3,65 mg/m3 dla 100%mocy (13,27kW)

oraz 3,79 mg/m3 dla 30%mocy (3,69kW)

w zaokrągleniu 4mg/m3

Atest Vkl Skamppv13kW 2018.jpgEcodesign skamp pv 13kW 2018.jpg

Edytowane przez Jarecki79

• 2 weeks później...

Dziś odkręciłem plastykową osłonę, pod którą ukryta jest zawleczka. Znalazłem tam prawdopodobnie pył węglowy w ilości ok. łyżki stołowej. To normalne, czy coś jest nie tak?

Mam też pytanie o podajnik. Producent zaleca żeby przesmarować trzpień ślimaka i wewn. tuleję motoreduktora. Żeby wykręcić motoreduktor z ślimakiem z palnika to trzeba odkręcić te 4 nakrętki przy tym srebrnym kołnierzu przylegającym do palnika?

http://technix.net.pl/produkty/sv100-skos_prod_simple_586da4e162a4b.jpg

Marcin G

Wystarczy zdjąc plastikowy dekielek, wyjąc zawleczkę (ewentualnie ją wymienic a nową, jak się zmęczyła, tutaj dawali czarne, twarde 10.9 i o średnicy 6mm)

Następnie odkręcasz tylko nakrętki, którymi przykręcony jest motoreduktor do palnika i to ściągasz sposobem (motoreduktor ciasno na te śruby wchodzi)

Jak wyjmiesz zawleczkę, to ślimak da się wysunąć z tulei motoreduktora.

Ten drobny utarty pył przechodzi czasami w ten dekielek, można po przesmarowani i ponownym złożeniu dac tam zwykły, przezroczysty uniwersalny slicon, tuleja motoreduktora ma bowiem jeszcze fabryczny rowek pod klin/wpust i tym rowkiem mała ilość może sie wyciskać

• 3 weeks później...

Przymierzam się do zamontowania PV - 20 bo pasuje mi pionowy wymiennik z ruchomymi czyszczakami no i "dodatkowy ruszt", ale mam dylemat co do podłączenia do obecnego komina.

Komin mam 14 x 14 albo 15 x 15 (nie pamiętam dokładnie), w każdym razie murowany z cegły pełnej w latach 80'. Wysokość około 9 - 10 metrów, ponad kalenicę wystaje z pół metra, dodatkowo na kanale dymnym zamontowana nadstawka (deflektor kierujący spaliny) w wysokości około 50 - 70 cm (powodem montażu było cofanie spalin z pieca do mieszkania poprzez wentylacje - komin 8 kanałowy w tym 4 dymne).

1) Czy przy powyższych parametrach pionowy układ kanałów spalinowych nie będzie zbyt wielkim problemem dla ciągu kominowego?

2) Czy od biedy można ten komin zostawić bez montowania wkładów i ewentualnie co jakiś czas "przychajcować" w piecu co by komin podsuszyć?

3) Czy na deflektorze separującym można palić jako na awaryjnym ruszcie? (myślę tu o paleniu drewna z węglem co by okresowo komin przesuszyć).

Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości bo im więcej czytam, tym mam większą ochotę zostać przy starym kopciuchu.

A tak jeszcze w woli wyjaśnienia, obecnie mam ogniwo 20 kW i jak palę na 55 - 60 stopni to w domu jest ciepło przy lekkie zimie.

Z audytu chcą mi dać nowy kocioł na 16 kW (celowałem w defro komfort eko lux lub w Kamena multi k5 - oba 20 kW), ale nie pasuje mi że będę przy tym piecu zmuszony przebudować komin no i wymagania co do węgla są nieco chore. Dlatego skłaniam się do PV-20 bo domniemam że na dodatkowym ruszcie będę w stanie spalić nieco drewna i dosuszyć komin.

Edytowane przez pilot16

Skamp-PV 20kW ma pionowy grill spalinowy, 2kanały nawrotne nieco szersze i dwa kierujące spaliny ponownie w górę odpowiednio węższe.

We wszystkich czterech typowo są zawirowacze

Jakbyś miał kłopot z ciągiem czy zbyt chłodnymi spalinami - wyciągasz np. 2zawirowacze (2zostają), np. wyciągniesz oba zewnętrzne a środkowe zostana uzbrojone. Latem na sam bojler możesz wyjąć wszystkie łącznie z płytą deflektora

Czy ten deflektor może robić za ruszt, jak się ktoś mocno uprze, to pewnie tak, ale te drzwiczki sa niskie a deflektor jest pochylony... na upartego może pare kartek spalisz czy 2-3kawałki drewna, ale cudów po tym się nie spodziewaj, bo nie miało to robić za żaden ruszt awaryjny, to miało odpowiednio ukłądac spaliny z palnika sv200 przy danym poziomie wykorzystania mocy.

Z innej beczki to ja tu spokojnie widze też inna kombinację, dać można Klaster5 14kW (14,7kW) z palnikiem azp-tr od większego brata 23,5kW z głowica obrotową i spokojnie dom ogrzejesz, na palniku ekogroszek, groszko-miał albo miał o niskiej spiekalności.

27.07.2018 kocioł skamp-pv 13kW był zgłaszany do listy w małopolsce

Takie maja standardy działania, na maile nie odpisują, dodzwonić się do człowieka za to odpowiedzialnego nie idzie.

Wszystko zostało wysłane wg ich życzeń w odpowiednim formacie, wielkości itd.

Znajomy podawał,że oni czekali 2,5miesiąca...

Część gmin w małopolsce już nie czeka na te listy, nie pamiętam, gdzie wysyłałem kocioł, ale tam osoba mówiła,że jego gmina wymaga tylko aby atest wydany był przez jednostkę akredytowaną.

Jarecki79 napisał:
27.07.2018 kocioł skamp-pv 13kW był zgłaszany do listy w małopolsce

Takie maja standardy działania, na maile nie odpisują, dodzwonić się do człowieka za to odpowiedzialnego nie idzie.

Wszystko zostało wysłane wg ich życzeń w odpowiednim formacie, wielkości itd.

Albo robią to specjalnie z wiadomych względów, żeby lista nie była za długa.