minertu 23.04.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 mam tylko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.04.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Nie mam wszystkiego zrobionego jeszcze na gotowo w sensie zdjęć i aktualizacji strony Dużo pracy i czasu brak Takie robocze fotki na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.06.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Szybkie, skrótowe infoDzisiaj zakończone zostały ponowne badania Skamp-PV 13kW z nowszym sv200n w laboratorium akredytownym Jest to już także model z Ecodesign, czekamy za pełnym raportem, papierami, atestami. Myślę,że papierologia zajmie w granicy 3tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 09.06.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Zero prądu,filtrów,podajników i na zwykłym węglu emituje dużo mniej niż ten ecodesing normalnie śmiech na sali.http://czysteogrzewanie.pl/2018/05/prawdziwy-postep-techniczny-w-spalaniu-wegla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.07.2018 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 (edytowane) Dzisiaj odebraliśmy dokumenty i nowe atesty po ostatnich badaniach kotła Skamp-PV 13kW Kocioł posiada już Ecodesign, będzie tez zgłaszany na listę kotłów w małopolsce emisja pyłu jest wręcz śmieszna, dokładnie ze sprawozdania: 3,65 mg/m3 dla 100%mocy (13,27kW) oraz 3,79 mg/m3 dla 30%mocy (3,69kW) w zaokrągleniu 4mg/m3 Edytowane 27 Lipca 2018 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rider99 07.08.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Witam.Zastanawiam się nad zakupem SKAMA PV-13. Bywam w Krakowie i Nowym Targu czy w tej okolicy jest szansa go zobaczyć?, nie musi być podpięty : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.08.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Tak, namiary na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 09.08.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 rider99 napisał: Witam. Zastanawiam się nad zakupem SKAMA PV-13. Bywam w Krakowie i Nowym Targu czy w tej okolicy jest szansa go zobaczyć?, nie musi być podpięty : ) Mam jeden na magazynie. Prawy, ze sterownikiem Argos PID. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.08.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 U mnie stoi prawa 13-tka a sterownik do wyboru od............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 14.08.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Dziś odkręciłem plastykową osłonę, pod którą ukryta jest zawleczka. Znalazłem tam prawdopodobnie pył węglowy w ilości ok. łyżki stołowej. To normalne, czy coś jest nie tak?Mam też pytanie o podajnik. Producent zaleca żeby przesmarować trzpień ślimaka i wewn. tuleję motoreduktora. Żeby wykręcić motoreduktor z ślimakiem z palnika to trzeba odkręcić te 4 nakrętki przy tym srebrnym kołnierzu przylegającym do palnika?http://technix.net.pl/produkty/sv100-skos_prod_simple_586da4e162a4b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.08.2018 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 U mnie stoi 13 i 20 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.08.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Marcin GWystarczy zdjąc plastikowy dekielek, wyjąc zawleczkę (ewentualnie ją wymienic a nową, jak się zmęczyła, tutaj dawali czarne, twarde 10.9 i o średnicy 6mm)Następnie odkręcasz tylko nakrętki, którymi przykręcony jest motoreduktor do palnika i to ściągasz sposobem (motoreduktor ciasno na te śruby wchodzi) Jak wyjmiesz zawleczkę, to ślimak da się wysunąć z tulei motoreduktora. Ten drobny utarty pył przechodzi czasami w ten dekielek, można po przesmarowani i ponownym złożeniu dac tam zwykły, przezroczysty uniwersalny slicon, tuleja motoreduktora ma bowiem jeszcze fabryczny rowek pod klin/wpust i tym rowkiem mała ilość może sie wyciskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot16 04.09.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 (edytowane) Przymierzam się do zamontowania PV - 20 bo pasuje mi pionowy wymiennik z ruchomymi czyszczakami no i "dodatkowy ruszt", ale mam dylemat co do podłączenia do obecnego komina.Komin mam 14 x 14 albo 15 x 15 (nie pamiętam dokładnie), w każdym razie murowany z cegły pełnej w latach 80'. Wysokość około 9 - 10 metrów, ponad kalenicę wystaje z pół metra, dodatkowo na kanale dymnym zamontowana nadstawka (deflektor kierujący spaliny) w wysokości około 50 - 70 cm (powodem montażu było cofanie spalin z pieca do mieszkania poprzez wentylacje - komin 8 kanałowy w tym 4 dymne). 1) Czy przy powyższych parametrach pionowy układ kanałów spalinowych nie będzie zbyt wielkim problemem dla ciągu kominowego?2) Czy od biedy można ten komin zostawić bez montowania wkładów i ewentualnie co jakiś czas "przychajcować" w piecu co by komin podsuszyć?3) Czy na deflektorze separującym można palić jako na awaryjnym ruszcie? (myślę tu o paleniu drewna z węglem co by okresowo komin przesuszyć). Będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości bo im więcej czytam, tym mam większą ochotę zostać przy starym kopciuchu. A tak jeszcze w woli wyjaśnienia, obecnie mam ogniwo 20 kW i jak palę na 55 - 60 stopni to w domu jest ciepło przy lekkie zimie. Z audytu chcą mi dać nowy kocioł na 16 kW (celowałem w defro komfort eko lux lub w Kamena multi k5 - oba 20 kW), ale nie pasuje mi że będę przy tym piecu zmuszony przebudować komin no i wymagania co do węgla są nieco chore. Dlatego skłaniam się do PV-20 bo domniemam że na dodatkowym ruszcie będę w stanie spalić nieco drewna i dosuszyć komin. Edytowane 4 Września 2018 przez pilot16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.09.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Skamp-PV 20kW ma pionowy grill spalinowy, 2kanały nawrotne nieco szersze i dwa kierujące spaliny ponownie w górę odpowiednio węższe.We wszystkich czterech typowo są zawirowacze Jakbyś miał kłopot z ciągiem czy zbyt chłodnymi spalinami - wyciągasz np. 2zawirowacze (2zostają), np. wyciągniesz oba zewnętrzne a środkowe zostana uzbrojone. Latem na sam bojler możesz wyjąć wszystkie łącznie z płytą deflektora Czy ten deflektor może robić za ruszt, jak się ktoś mocno uprze, to pewnie tak, ale te drzwiczki sa niskie a deflektor jest pochylony... na upartego może pare kartek spalisz czy 2-3kawałki drewna, ale cudów po tym się nie spodziewaj, bo nie miało to robić za żaden ruszt awaryjny, to miało odpowiednio ukłądac spaliny z palnika sv200 przy danym poziomie wykorzystania mocy. Z innej beczki to ja tu spokojnie widze też inna kombinację, dać można Klaster5 14kW (14,7kW) z palnikiem azp-tr od większego brata 23,5kW z głowica obrotową i spokojnie dom ogrzejesz, na palniku ekogroszek, groszko-miał albo miał o niskiej spiekalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.09.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Jak celowałeś w Defro Komfort Eko to bierz już chłopie lepiej Klastera bo w Komforcie bawisz się w kominiarza co 2 tygodnie. Jeśli Defro na groch to Sigma, ale też cena zupełnie inna. Myślę że Skamp tu będzie najlepszą opcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 05.09.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 "Jarecki79" kiedy kotły "skam" będą na liście w małopolsce? Przymierzam się do podpisania umowy z gminą i nie widzę twojego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 27.07.2018 kocioł skamp-pv 13kW był zgłaszany do listy w małopolsceTakie maja standardy działania, na maile nie odpisują, dodzwonić się do człowieka za to odpowiedzialnego nie idzie.Wszystko zostało wysłane wg ich życzeń w odpowiednim formacie, wielkości itd. Znajomy podawał,że oni czekali 2,5miesiąca... Część gmin w małopolsce już nie czeka na te listy, nie pamiętam, gdzie wysyłałem kocioł, ale tam osoba mówiła,że jego gmina wymaga tylko aby atest wydany był przez jednostkę akredytowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.09.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Czy skamp-pv 20 też był zgłaszany na tą listę bo dokładnie o niego mi chodzi. Mam jeszcze trochę czasu to mogę poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 06.09.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Jarecki79 napisał: 27.07.2018 kocioł skamp-pv 13kW był zgłaszany do listy w małopolsce Takie maja standardy działania, na maile nie odpisują, dodzwonić się do człowieka za to odpowiedzialnego nie idzie. Wszystko zostało wysłane wg ich życzeń w odpowiednim formacie, wielkości itd. Albo robią to specjalnie z wiadomych względów, żeby lista nie była za długa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frontendpm 06.09.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Czy klaster 5 14kw był zgłaszany na liste do małopolski? Jestem zainteresowany tym kotłem, martwi mnie jedynie że nie jest wpisany. Czy mimo to że go tam nie ma, dofinansowanie dostanę? Co powinienem pokazać w gminie aby mi zaakceptowali taki kocioł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts