Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł SKAMP-PV Vklasa wg PN-EN 303-5:2012

Alessandro

Recommended Posts

Gersik

Skamp-PV 13kW - ecodesign po nowych badaniach, nowy atest lipiec 2018

Klaster 5-14kW (14,7kW) - ecodesign

Klaster 5-23kW (23,5kW) - ecodesign

Skamp-PV 20kW jest zbadany w Łodzi, atest 2016, V-klasa, nie ma ecodesignu, nie można go zgłosić do małopolski

frontendpm

Klaster był zgłaszany wczesniej tj w czerwcu i tutaj jeszcze pan urzędnik raczył odpisać,że taki skan mu nie pasuje, skan ma byc taki i taki, zdjęcie takie i takie itd. Jest tym sporo pracy, więc poczekałem na skamp-pv 13kw do zgłoszenia i wysłałem już wg jego listy życzeń.. czekam kiedy to doda, aby sobie od nowa roboty daremnej z klastrem nie robić.

napisz maila na priva, to Ci atesty od klastra5 doślę, zapytasz w gminie, czy to wystarczy albo co jeszcze nalezy donieść

za chwilę jeszcze ma ruszac program narodowy, więc może te wydziwiania urzędasów z małopolski można będzie olać.

Edytowane przez Jarecki79

• Odpowiedzi 372
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj pod koniec dnia udało mi się złapać kogoś kompetentnego tam....

Jednemu koledze odpisałem już na maila, ale też wklejam co z rozmowy wynikało....

W skrócie:

1.Urzędnik ma jeszcze obiekcje odnosnie zdjęcia, bo teraz mają wymóg,że na fotce musi byc oznaczenie Ecodesign....

2. zapisu nt paliw, bo nie rozumieją co jest w normie napisane i chcą się sztywno trzymać zapisu, który jest głupi........

Staram sie z nim przewalczyć kwestie paliw, bo urzędnicy nie rozumieją o co chodzi w normie

Wszystkie kotły z listy na dotacje na ekogroszek musza mieć zapis paliwo nie gorsze jak:

węgiel kamienny ekogroszek >28MJ popiół 2-7%, zawartość wilgoci <11%

sęk w tym,że takie paliwo nie istnieje, na upartego skarbek z Bobrka ma 28MJ, ale popiół powyżej tego zapisu 8%...

Wesoła jeszcze, ale ją samodzielnie ciężko spalić

Urzędnik chciał wykreślenia paliw z dtr z nazwami handlowymi, staram się mu tłumaczyć,że norma oprócz suchego zapisu nt węgla ma wyraźnie powiedziane,że musi to byc opał handlowy

My badaliśmy wcześniej Skamp pv 13kW na Ekorecie, który wg producenta ma >26MJ, na badaniach po zbadaniu tego paliwa miało 26,5MJ

teraz pod ecodesign badany był na Skarbku z Piekar, który ma też zapis >26MJ a wg badania wyszło 27,9MJ....

Staram się przeforsować aby paliwa Ekoret, Skarbek z Piekar, Pieklorz z Chwałowic, Skarbek z bobrka zostały w DTR zamiast tego suchego zapisu

Chcę aby to zostało, aby było wiadomo czego szukać i aby nikt się później do "Kowalskiego" nie przyczepił

Oni maja zamiar sprawdzać, czym klienci palą, porównywac z zapisami w dtr, w którą ingerują na etapie wpisania kotła na listę... Paranoja

Powinno sie wszystko wyjaśnić w nadchodzącym tygodniu i pierwszy pojawi się Skamp-PV 13kW

eliks

w labo Instytutu energetyki w Łodzi badałem na: Anmag Gold, deklaracja producenta jest 25-27MJ, a w labo wyszło 29,2MJ

ekoret pisałem wyżej

skarbek z piekar tez ma deklarcję >26MJ a w labo wyszło 27,9MJ

Sztygar Ultra ma deklarcję 26-28MJ a oni tam w małopolsce chcą się sztywno trzymać zapisu >28MJ i popiół 2-7%...

Dla mnie wg parametrów byłby to dobry węgiel i pewnie jakby go rzucić na badania, to miałby w okolicy 28MJ albo ciut więcej (tam pilnują, aby opał był odpowiednio suchy)

Bo to są "Krakusy". U mnie w gminie też się uparli że nie mogę kupić kotła większego niż mam w audycie choć takich kotłów jest jak na lekarstwo, bo nie dostanę dofinansowania. Gdy dzwonie do urzędu marszałkowskiego oni nie widzą problemu, powinienem dostać dotację do wyliczonych KW a nadwyżkę pokrywam sam. Jak to jest Panowie. Czy ktoś z was dostał już dotację?

Alessandro,

Klaster5 moim zdaniem nie bardzo na pellety, tu zdecydowanie lepiej nadaje sie skamp-pv

to, gdzie na fotce zaznaczasz szamot na tylnej ściance też niemozliwe, tam fabrycznie znajduje się pionowa przegroda nawrotna, gdzie "spaliny" z palnika ardeo po rozbiciu sie o ceramiczny, wklęsły deflektor, ujściu w górę muszą zawrócić pod palnik i skierować na tył wymiennika za tą przegrodę

szkic 14kW.jpg

Gersik, a co Ty masz do ogrzania?

Może w Twoim wypadku warto by sie uśmiechnąć do Klastra5-14kW, tam w dokumentacji sa dwa rodzaje palnika azp-t oraz azp-tr

Po montażu tr spokojnie nawet 220-240m2 ogrzejesz

Jutro będę się starał dodzwonić do urzędnika z młp i popychać temat z pv-ką

jak pójdzie gładko, to drugim rzutem zajme się klastrem5-14kW

Karol35

z pelletem czeka to podwymiennik PV-ki, tam pionowe kanały z czyszczakami, co moim zdaniem lepiej pasuje do pelletu.

Chcę to mieć na konkretnym algorytmie,sterowniku oraz palniku. Palnik gotowy, kosz też, kuleje jeszcze kwestia sterowania. Konstruktor przesuwa terminy i tak to wygląda. prototypy pracują już chyba dobrze ponad pół roku, ale nie mogę się doczekac końca prac.

Edytowane przez Jarecki79

Bo to są "Krakusy". U mnie w gminie też się uparli że nie mogę kupić kotła większego niż mam w audycie choć takich kotłów jest jak na lekarstwo, bo nie dostanę dofinansowania. Gdy dzwonie do urzędu marszałkowskiego oni nie widzą problemu, powinienem dostać dotację do wyliczonych KW a nadwyżkę pokrywam sam. Jak to jest Panowie. Czy ktoś z was dostał już dotację?
A ile masz z audytu? Ja zakładam Sztokery na dotację i nie ma problemu z mocą - w każdym razie 1 czy 2 kW poniżej wyliczonego przechodzi. Montowałem też Skama 13 i pomimo nieobecności na liście załapał się na dotację. Teraz mam do zamontowania kolejnego Skama i Klastra i też klienci w gminie zrobili rozeznanie ( przedstawili modele kotłów, moce itepe ) i otrzymali zapewnienie że dostaną kasę. Klaster jest 2 kW poniżej audytu a Skam 1 kw poniżej i też nie ma z tym problemu.

Jarecki79,

A wiesz u mnie świetnie działa... sterownik z pluma działa wg czujnika pogodowego... SUPER ! Mam wymienniki: pionowy i dwie półki poziome.

Wg mnie Klaster jak najbardziej nadaje się na pellety, pamiętasz jak pisałeś o podciśnieniu w kotle skam-PV? Właśnie podchwyciłem i wstawiłem cegłę klinkierową która powoduje podciśnienie... w ostatniej zimie temperaturę spalin miałem w granicach 70-80 st, a bez cegły klinkierowej temp. spalin w granicach 120-130 st.

W tylnej ściance kotła , cegła czy płyta szamotowa nie tylko dopala, ale świetnie kumuluje ciepło, i przez to temp. w kotle mam wyższą od temp spalin...

Gorąco zachęcam do próby, zatkałbym /zaślepką/ otwór na ekogroszek, w drzwiczku zamontowałbym palnik peletowy... przekonasz się !!!! Uwierz mi !

Jeszcze mi piwo postawić! :D

5ce32a046cd8f66e57d4e07ae184d933_big.jpg?1536515264

Edytowane przez Alessandro

Tak na pierwszy rzut oka ma to sens z tym wymiennikiem od klastra ale:

1. Jak taką płytę z szamotu na dole przymocować, żeby swobodnie wisiała- chyba jakiś płaskownik na rancie przyspawać ?

2. Ten patent z szamotem na górnej półce do mnie nie dociera. Czy jet on na całej powierzchni tej półki co skutkuje tym, że zostaje szczelina co by się mysz nie przecisła (jak to zajdzie pyłem i się zatka to lepiej nie myśleć).

Czy też opcja numer dwa, że ten szamot jest na środku i zostaje jeszcze sporo miejsca po bokach na przytłumiony przepływ spalin ?

Sam kombinowałem z szamotem u siebie i wiem z doświadczenia,że jak się przegnie z przytykaniem kanałów to dym wyjdzie drzwiczkami. Niemniej jeśli zrobi się to z głową to spaliny idą mocno w dół na tej samej mocy i sprawność zauważalnie wzrasta. Ale to tylko na zasadzie prób i błędów. Ja mogę u siebie eksperymentować bo mam kotłownie oddzieloną od domu i jak zakopci to jest bezpiecznie.

Edytowane przez Karol 35

Jeszcze kilka pytań do Jareckiego. (odnośnie pieca na pellet bo o takim myśle)

1. Czy do wyboru będą różne palniki tak jak w starszych skamach gdzie było ich kilka do wyboru.

2. Czy będzie można wybrać jakiś obrotowy nie reklamując oczywiście żadnego producenta ( naczytałem się w paru miejscach, że obrotówki NIBY lepiej radzą sobie na wypadek trafienia na gorszy pellet { jak się myle to proszę mi wytknąć błędy}

3. Uprzedzając odpowiedz na nie z tą obrotówką z 2 pytania. To czy będzie można kupić sam wymiennik pod PV bez palnika i wsadzić samodzielnie palnik na pellet jaki będzie się chciało (tak wiem naczytałem się głupot na forach o różnych palnikach, że niby jedne lepsze od innych ale zapytać nie zaszkodzi ?)

4. Tak czy inaczej z tym debiutem pelleciaka to będzie jeszcze ten rok czy bardziej 2019 ? Bo zaglądam z zaciekawieniem na stronę Sekomu-Łuckiego od dłuższego czasu i nic nie widać. A zapowiedzi na forum od dawna

A powiedzcie mi. Wiadomo że palnik bije żarem w tylną ścianę, dlatego musi być szamot i porządna izolacja, ale czy np. kotły, gdzie ogień idzie w górę mają podobną czy lepszą sprawność od tych nazwijmy to poziomych?

Odpowiadam w odniesieniu do ekogroszku

Retorta grzeje od poziomu rusztu w górę.... kiedyś na starszym wątku wklejałem jak wygląda ruch spalin i rozkład temp. dla retorty, w normlanym kotle, gdzie idzie to w górę w zasadzie poniżej linii palnika jest martwa strefa. stąd np. Klaster jest tak wysoki, jest to większy wymiennik, doszedł nawrót, aby lepiej wykorzystać dół kotła i zmusić spaliny do chociaż częściowego grzania dołu kotła

Karol i Allesandro

Tu nie chodzi o to,że fiyzycznie nie da się wstawić palnika na pellet, bo to jest możliwe tak jak szkicuje Allesandro

Chodzi o to,że wymiennik poziomy nie jest tak wygodny przy pelecie a dodatkowo to jest spory i cięzki wymiennik, bo powstał pod ekogroszek i miał spełniac ecodesign

Jakbyśmy chcieli to parowac z pelletem, to komplet wyjdzie drogi

Co do tej ścianki pionowej nawrotnej, tu wielce nie trzeba kombinować, bo ona jest u nas demontowalna, jakbym sie uparł na palnik pelletowy do tego, to demontuję, do płyty dospawać uchwyty pod ceramike i pononwie zamontować i tyle, cześć pieśni.

Ze względu na komorę osadczą z przegrodą żadna cegła dziurawka nie jest potrzebna

Allesandro, już gdzieś pisałem na forum,że plum ma jeden z ciekawszych sterowań dedykowanych do pelletu. Tak jak do ekogroszku uważam,że jest sporo lepszych sterów, tak przy pelecie wykonali dobrą robotę.

Karol

pisałem,że chcę to zrobić na konkretnym palniku, ma być trwałe, skuteczne, pasujące do pv-ki, na sterowaniu automatycznym bez podziału na x podajników... to w skrócie. Kiedy będzie, jakby to zależało tylko ode mnie, to za tydzień, ale zależy od konstruktora i osoby pracującej nad softem, poprawki muszą być testowane a to zabiera czas. Czuję w kościach,że obsunie się to na rok 2019, ale jak mówię, nie zalezy to od mojej osoby.