Jarecki79 23.02.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Z tym zapisem w dtr to trochę konkurs był,że tak powiemW labo mówili o zalecanej minimum 45st.C a dobrze jakby było 50, gdy zaznaczone były te dwa progi na innym forum "przegłosowano" wersję z 50st.C Ogólnie jest już bardzo dobrze i przyzwoicie jak powrót jest >40st.C Ta sinusoida wynika pewnie z jakiegos działania instalacji (otwieranie,zamykanie danych termostatów albo większy pobór cwu i dogrzewanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 23.02.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Kolego Jarecki79Przepraszam za pytanie ale nie chcę zakładać nowego tematu. Chodzi mi o kocioł AKP 10.Kto produkuje ten kociołek?Wiem ,że kosz i dzrzwiczki można ustawić lewo,prawo czy wyjścia elektryczne (przewody) mogę również być montowane zarówno z lewej jak i z prawej strony?Możesz coś więcej napisać o palniku w tym kotle? Czy faktycznie może pracować na mocy 1 Kw ? Czy kocioł może pracować ze sterownikiem SPPV2 lub bruli?Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.02.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 To był taki projekt przedsprzedażyKilka osób załapało się na nowy wyrób w bardzo atrakcyjnej cenieTu był wybór między SkorpionV i była też opcja wyboru nowej Cobry-II Oficjalnie do ok.miesiąca czasu będzie się to nazywać Sztoker-V moc 12kW, produkt w klasie V nowej normyProducent czeka za odbiorem dokumentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 23.02.2017 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 - z tą płytą szamotową to tak serio? Przyjrzyj się dobrze... http://static.pokazywarka.pl/p/b/g/cde358f6a4b97f75366776fb55ba0472_orig.jpg?1487879089 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.02.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Można taki kloc dawać, tyle,że większośc tłoków jest bez tego i pracuje latami, podobnie jak palniki pelletowe wstawiane do kotłów zasypowych przez drzwiczki Tak gruba płyta jak na fotce może być problemem, bowiem taki gruby zwał ceramiki jak się nagrzeje odpromieniowuje w stronę paleniska, co spotęguje spiekanie opału i może utworzyć kluske spieku a ta z kolei nie zdąrzy się złamać i zaprze się o ten element i zacznie blokować, żar się będzie cofał, wzrośnie temp.podajnika a opory podawania wzrosną z efektami chrupania. Bedzie fajnie, jak lepsze paliwo się złamie zanim dojdzie do takiej bryły a będzie kutastrofa jak się o ten zwał betonu zaprze.. chyba,że ktoś w porę zejdzie i narzędziem kluske złamie Zdjęcie, które pokazujesz przedstawia palnik z otwartą górą paleniska, to się inaczej pali Wstawię Ci fotki z tego samego kotła, mój domowy Skam-P foto z roku 2014 gdy testowałem palnik pelletowy z częścią otwartą góry paleniska fota i palnik SV-200 z zamkniętym od góry paleniskiem Edytowane 23 Lutego 2017 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 24.02.2017 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Czyli tak naprawdę Sztoker-V moc 12kW to tak naprawdę AKP 10 w nowej wersji (opakowaniu) no i oczywiście nowej klasie, pewnie cena też będzie odpowiednia do tej klasy? Cena 20 KW to prawie 10000 zł . Szkoda że producenci myślą w ten sposób " skoro są dotacje więc cenę można podnieść, przecież kupujący tego nie odczuje " zapominają tylko że nie wszyscy takie dotację mogą otrzymać. Ja na przykład o takiej dotacji mogę zapomnieć (północne Mazowsze) i kocioł w 5 klasie dla zwykłego Kowalskiego długo będzie nieosiągalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.02.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 AKP-10 to była chwilowa nazwa, instytut nie zgodził się na wystawienie osobnych dwóch dokumentów z innymi nazwamito tak w dużym skrócie i oględnie Sprzedaż była promocyjna prawie z zerowym narzutem, doszło jedno nowsze rozwiązanie podczas badań (bez zmiany konstrukcji dołożenie takiej a'la czapki nad rurą zbiorcza z paleniska)trzeba ok. miesiąca poczekać i będzie już wszystko wiadomo, z ceną trzeba będzie poczekać, teraz muszą dokładnie policzyć roboczogodziny, materiały, koszty pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 24.02.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Miejmy nadzieję że cena nie będzie zbyt wygórowana. Jak to jest mozliwe ze kocioł mocy 12 kw może pracowac z mocą 1Kw? Szczerze mówiąc latem było by to doskonałe rozwiązanie,praktycznie kocioł mógłby pracować ciągle, latem grzejąc CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.04.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Informacyjnie. W zeszłym tygodniu wróciliśmy z badań nowej, mniejszej jednostki Skamp-PV, nazwa robocza Skamp-PV 12w badaniach moc nominalna 13kW (sprawdzona max.14kW), moc obniżona 30% - 3,9kW Wiemy już, że jednostka obroniła V-klasę, powinniśmy około miesiąca czasu poczekać za dokumentami oraz atestem Pod względem budowy jednostka podobna do większego brataRóżnica polega na tym,że są dwa ciągi pionowe po jednym dół-góra z auto-czyszczakami a większy brat miał dwa w dół i dwa w górę). Mniejsza komora spalania - całe 25x28cm. Wyszła nieco mniejsza szerokość wymiennika z izolacją 42-44cm, głębokość patrząc po samej izolacji 57cm, z drzwiczkami oraz czopuchem 72cm.Wysokość kotła z nóżkami ok. 116 do 120cm regulacja. Powierzchnia grzewcza 1,4m2. Waga całości jak na małą jednostkę a nie smoka przystało 345kg, blacha kotłowa 6mm, gwarancja 5lat. Spaliny jak na klasę V-ta układały się w okolicy 100 pod 108st.C, zgodnie z zapisami normy albo komin ceramiczny albo kwasowy wkład kominowy. Wstępna wycena promocyjna 7700zł brutto. Dostępne sterowniki z płynna regulacja nadmuchu oraz pid Talos/SkorpionV lub sppv2 z softem pod palnik. Z rzeczy wymaganych normą dodatkowo czujnik klapy kosza oraz kompensacja ciśnień. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.05.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Doszedł oficjalnie atest z laboratorium na mniejsza jednostkę Wypisany jest w dwóch wersjach, druga na potrzeby rynku niemieckiego, gdzie kominiarze życzą sobie ponoć wyników w przeliczeniu na 13%tlenu Nie wiemy, czy to będzie potrzebne, ale skoro można było, to zostało zrobione Pokazuję także węgiel, jakiego używa to laboratorium przy badaniu kotłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 07.07.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 (edytowane) Witam. Pytanie jest raczej do kolegi Jareckiego79,ale może ktoś inny też spotkał się z takim przypadkiem. posiadam kocioł z skamp z podajnikiem appm -1 .Kocioł 17 kw zamontowany był w 2012 r Po pięciu latach podajnik przetarł się na wylot tuż za wejściem do kotła .Ślimak również w tym miejscu jest wytarty,czy to jest normalne czy może coś się przyczyniło do szybszego zużycia . Edytowane 7 Lipca 2017 przez zibi465 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.07.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2017 W tym właśnie miejscu występuje największa korozja, która zjada ślimaki i obudowy, 5 lat to dość szybko - czy zasobnik już wymieniałeś czy malujesz go co roku ? Węgiel pewnie dość wilgotny bywał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 08.07.2017 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Zasobnik malowałem raz hameraitem ,a poza tym co roku smarowałem od środka zużytym olejem od kosiarki. W miejscu przetarcia zauważyłem wytarty,wyczuwalny rowek szerokości 1,5 -2 cm . Czy to możliwe żeby jakiś kamień albo np. nakreka tam się dostały ? Wydaje mi się że raczej nie,wengiel by przepchną . Poz atym zawleczka by się zerwała. Zdażało się że węgięl był mokry:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.07.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2017 Sporadycznie takie sytuacje się zdarzały przy brucerach, później ekoenergiach, a teraz tez wychodzi przy ewmarachTrochę zgadywanka czy to w miejscu, gdzie jest punkt dosuszania paliwa, czy rdzeń im się przy odlewie przesunął, czy coś było w odlewie Napisz na priva swoje dane i numer telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alf323 29.07.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Na prośbę userów zakładam wątek na temat nowego kotła serii Skam-P Nowy kocioł SKAMP-PV 20, przebadany w Instytucie...... * W przypadku naszego kotła po konsultacjach z laboratorium polecamy montaż zaworu 4-drogowego. Na powrocie dla suchych węgli kamiennych zaleca się utrzymywać temp. 50st.C ..... Jeśli nie zamontuję zalecanego zaworu 4-drogowego to stracę gwarancję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.07.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2017 Chodzi o zabezpieczenie powrotu. Nie musi to być koniecznie 4d, 4d to sugestia z instytutu energetyki jako jednej z form ochrony powrotu4d nie musi być też sterowany elektronicznie, wystarczający jest ustawiany manualnie. To wydatek na poziomie ok.150-180zł za rozmiar 5/4cala, żaden majątek przy cenie zakupu kotła.Można to robić także zaworem 3d w funkcji rozdzielacza czy np. chronić powrót stała pracą pompy ładującej CWU Instytut doradzał, aby w nowoczesnych konstrukcjach starać się utrzymywać temp. powrotu na min.45st.C a najlepiej ok.50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 01.08.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Można to robić także zaworem 3d w funkcji rozdzielacza czy np. chronić powrót stała pracą pompy ładującej CWU Ja u siebie zrobiłem ochronę powrotu zaworem 3D. W praktyce okazało się to zbędne, ponieważ pompa ładująca CWU bardzo dobrze chroni powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.08.2017 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Pokazuję fotki po małych zmianach wyglądu Wersja Skamp-PV 20, model z bocznym wylotem spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 05.09.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 (edytowane) Pokazuję fotki po małych zmianach wyglądu Wersja Skamp-PV 20, model z bocznym wylotem spalin Witam na forum. To nie mój przypadkiem na zdjęciu? Układ ten sam. Edytowane 5 Września 2017 przez Marcin G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.09.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Nie wiem, trochę takich z bocznym schodzi Teraz mam na tapecie takie 2szt 13kW jeden lewy a drugi prawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts