Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł SKAMP-PV Vklasa wg PN-EN 303-5:2012

Alessandro

Recommended Posts

Z tym zapisem w dtr to trochę konkurs był,że tak powiem

W labo mówili o zalecanej minimum 45st.C a dobrze jakby było 50, gdy zaznaczone były te dwa progi na innym forum "przegłosowano" wersję z 50st.C

Ogólnie jest już bardzo dobrze i przyzwoicie jak powrót jest >40st.C

Ta sinusoida wynika pewnie z jakiegos działania instalacji (otwieranie,zamykanie danych termostatów albo większy pobór cwu i dogrzewanie)

• Odpowiedzi 372
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolego Jarecki79

Przepraszam za pytanie ale nie chcę zakładać nowego tematu.

Chodzi mi o kocioł AKP 10.

Kto produkuje ten kociołek?

Wiem ,że kosz i dzrzwiczki można ustawić lewo,prawo czy wyjścia elektryczne (przewody) mogę również być montowane zarówno z lewej jak i z prawej strony?

Możesz coś więcej napisać o palniku w tym kotle? Czy faktycznie może pracować na mocy 1 Kw ? Czy kocioł może pracować ze sterownikiem SPPV2 lub bruli?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

To był taki projekt przedsprzedaży

Kilka osób załapało się na nowy wyrób w bardzo atrakcyjnej cenie

Tu był wybór między SkorpionV i była też opcja wyboru nowej Cobry-II

Oficjalnie do ok.miesiąca czasu będzie się to nazywać Sztoker-V moc 12kW, produkt w klasie V nowej normy

Producent czeka za odbiorem dokumentów

Można taki kloc dawać, tyle,że większośc tłoków jest bez tego i pracuje latami, podobnie jak palniki pelletowe wstawiane do kotłów zasypowych przez drzwiczki

Tak gruba płyta jak na fotce może być problemem, bowiem taki gruby zwał ceramiki jak się nagrzeje odpromieniowuje w stronę paleniska, co spotęguje spiekanie opału i może utworzyć kluske spieku a ta z kolei nie zdąrzy się złamać i zaprze się o ten element i zacznie blokować, żar się będzie cofał, wzrośnie temp.podajnika a opory podawania wzrosną z efektami chrupania. Bedzie fajnie, jak lepsze paliwo się złamie zanim dojdzie do takiej bryły a będzie kutastrofa jak się o ten zwał betonu zaprze.. chyba,że ktoś w porę zejdzie i narzędziem kluske złamie

Zdjęcie, które pokazujesz przedstawia palnik z otwartą górą paleniska, to się inaczej pali

Wstawię Ci fotki z tego samego kotła, mój domowy Skam-P

foto z roku 2014 gdy testowałem palnik pelletowy z częścią otwartą góry paleniska

fota i palnik SV-200 z zamkniętym od góry paleniskiemWP_20170106_23_19_18_Pro.jpgpalnik pellet.jpgna zewnątrz kotła.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Czyli tak naprawdę Sztoker-V moc 12kW to tak naprawdę AKP 10 w nowej wersji (opakowaniu) no i oczywiście nowej klasie, pewnie cena też będzie odpowiednia do tej klasy? Cena 20 KW to prawie 10000 zł . Szkoda że producenci myślą w ten sposób " skoro są dotacje więc cenę można podnieść, przecież kupujący tego nie odczuje " zapominają tylko że nie wszyscy takie dotację mogą otrzymać. Ja na przykład o takiej dotacji mogę zapomnieć (północne Mazowsze) i kocioł w 5 klasie dla zwykłego Kowalskiego długo będzie nieosiągalny

AKP-10 to była chwilowa nazwa, instytut nie zgodził się na wystawienie osobnych dwóch dokumentów z innymi nazwami

to tak w dużym skrócie i oględnie

Sprzedaż była promocyjna prawie z zerowym narzutem, doszło jedno nowsze rozwiązanie podczas badań (bez zmiany konstrukcji dołożenie takiej a'la czapki nad rurą zbiorcza z paleniska)

trzeba ok. miesiąca poczekać i będzie już wszystko wiadomo, z ceną trzeba będzie poczekać, teraz muszą dokładnie policzyć roboczogodziny, materiały, koszty pracy.

• 1 month później...

Informacyjnie.

W zeszłym tygodniu wróciliśmy z badań nowej, mniejszej jednostki Skamp-PV, nazwa robocza Skamp-PV 12

w badaniach moc nominalna 13kW (sprawdzona max.14kW), moc obniżona 30% - 3,9kW

Wiemy już, że jednostka obroniła V-klasę, powinniśmy około miesiąca czasu poczekać za dokumentami oraz atestem

Pod względem budowy jednostka podobna do większego brata

Różnica polega na tym,że są dwa ciągi pionowe po jednym dół-góra z auto-czyszczakami a większy brat miał dwa w dół i dwa w górę). Mniejsza komora spalania - całe 25x28cm.

Wyszła nieco mniejsza szerokość wymiennika z izolacją 42-44cm, głębokość patrząc po samej izolacji 57cm, z drzwiczkami oraz czopuchem 72cm.

Wysokość kotła z nóżkami ok. 116 do 120cm regulacja. Powierzchnia grzewcza 1,4m2. Waga całości jak na małą jednostkę a nie smoka przystało 345kg, blacha kotłowa 6mm, gwarancja 5lat. Spaliny jak na klasę V-ta układały się w okolicy 100 pod 108st.C, zgodnie z zapisami normy albo komin ceramiczny albo kwasowy wkład kominowy. Wstępna wycena promocyjna 7700zł brutto. Dostępne sterowniki z płynna regulacja nadmuchu oraz pid Talos/SkorpionV lub sppv2 z softem pod palnik. Z rzeczy wymaganych normą dodatkowo czujnik klapy kosza oraz kompensacja ciśnień.

Edytowane przez Jarecki79

• 1 month później...

Doszedł oficjalnie atest z laboratorium na mniejsza jednostkę

Wypisany jest w dwóch wersjach, druga na potrzeby rynku niemieckiego, gdzie kominiarze życzą sobie ponoć wyników w przeliczeniu na 13%tlenu

Nie wiemy, czy to będzie potrzebne, ale skoro można było, to zostało zrobione

Pokazuję także węgiel, jakiego używa to laboratorium przy badaniu kotłów

Skamp-PV 13 atest.jpgAtest z przelicz 13%.jpgwęgiel laboratorium.jpg

• 1 month później...

Witam. Pytanie jest raczej do kolegi Jareckiego79,ale może ktoś inny też spotkał się z takim przypadkiem. posiadam kocioł z skamp z podajnikiem appm -1 .Kocioł 17 kw zamontowany był w 2012 r Po pięciu latach podajnik przetarł się na wylot tuż za wejściem do kotła .Ślimak również w tym miejscu jest wytarty,czy to jest normalne czy może coś się przyczyniło do szybszego zużycia .

WP_20170707_19_04_44_Pro.jpg

WP_20170707_19_05_10_Pro.jpg

Edytowane przez zibi465

Zasobnik malowałem raz hameraitem ,a poza tym co roku smarowałem od środka zużytym olejem od kosiarki. W miejscu przetarcia zauważyłem wytarty,wyczuwalny rowek szerokości 1,5 -2 cm . Czy to możliwe żeby jakiś kamień albo np. nakreka tam się dostały ? Wydaje mi się że raczej nie,wengiel by przepchną . Poz atym zawleczka by się zerwała. Zdażało się że węgięl był mokry:(

Sporadycznie takie sytuacje się zdarzały przy brucerach, później ekoenergiach, a teraz tez wychodzi przy ewmarach

Trochę zgadywanka czy to w miejscu, gdzie jest punkt dosuszania paliwa, czy rdzeń im się przy odlewie przesunął, czy coś było w odlewie

Napisz na priva swoje dane i numer telefonu

• 3 weeks później...
Na prośbę userów zakładam wątek na temat nowego kotła serii Skam-P

Nowy kocioł SKAMP-PV 20, przebadany w Instytucie......

* W przypadku naszego kotła po konsultacjach z laboratorium polecamy montaż zaworu 4-drogowego. Na powrocie dla suchych węgli kamiennych zaleca się utrzymywać temp. 50st.C

.....

Jeśli nie zamontuję zalecanego zaworu 4-drogowego to stracę gwarancję?

Chodzi o zabezpieczenie powrotu.

Nie musi to być koniecznie 4d, 4d to sugestia z instytutu energetyki jako jednej z form ochrony powrotu

4d nie musi być też sterowany elektronicznie, wystarczający jest ustawiany manualnie. To wydatek na poziomie ok.150-180zł za rozmiar 5/4cala, żaden majątek przy cenie zakupu kotła.

Można to robić także zaworem 3d w funkcji rozdzielacza czy np. chronić powrót stała pracą pompy ładującej CWU

Instytut doradzał, aby w nowoczesnych konstrukcjach starać się utrzymywać temp. powrotu na min.45st.C a najlepiej ok.50

• 4 weeks później...