Marcin G. 05.09.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Zależy kiedy zdjęcie było robione, bo ja mam go u siebie od 14-go sierpnia.Gdzie lepiej zamontować czujnik temp. kotła, w tym króćcu, który jest w kotle, czy na rurze zasilającej jak najbliżej kotła (tak zalecają w instrukcji do SPPv2)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Sierpień był o tyle specyficzny, że wyprodukowaliśmy raptem 6szt. kotła Skamp-Premium lub Plus (czyli tyle, co nic) a reszta produkcji to były same jednostki w V-ej klasie.... Wtykaj wszystko w fabryczne króćce przy kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.09.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 a od października zakaz produkcji poniżej V klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Tak imrahil, pisałem już o tym parę razy Tyle,że nie zostało to jeszcze klepnięte, chyba,że coś się zmieniło w ciągu ostatnich 5dniProjekt tego leży od marca i czeka i czeka i czeka Jest tam mowa o tym,że teoretycznie od października tylko V-ki, ale to co zrobione można sprzedawać jeszcze do czerwca 2018r Już jednak w innym pokoju przy innym imbecyle urzędniku powstały obejścia... generalnie sytuacja przypuszczam będzie wyglądac jak w przypadku żarówek....z głowy i pamięci podaję,że furtki to m.in. nie można < V-klasy, chyba, że będzie to służyło do podgrzewania CWU (to jak w żarówkach napisy w stylu do celów grzewczych albo maszynowe..) lub paliwem podstawowym ma być pellet, spodziewam się zatem wysypu kotłów z podajnikiem "Rynce opadajom" od tego oszołomstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.09.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 od wczoraj to chyba stało się faktem: http://smoglab.pl/przelom-walce-ze-smogiem-kopciuchy-odchodza-lamusa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Znajomy mi właśnie linka podrzucił http://dziennikustaw.gov.pl/du/2017/1690/D2017000169001.pdf zwróć uwage na:2. Rozporządzenie nie stosuje sie do kotłów:1) wytwarzających ciepło wyłącznie na potrzeby zapewnienia ciepłejwody użytkowej (to ten przykład z żarówką, retorta do grzaniabojlera) 4) na biomasę niedrzewną, tutaj pellet z roślin energetycznych np.wierzba energetyczna, miskant mam producenta 5km od siebie...., pestki wretortach ida aż miło (to te retorty na pellet z biomasy z opcją spalania węgla) widzisz, w moim sklepie od początku sierpnia nie ma innych kotłów jak te w V-ej klasie.... i jak to czytam, co tu ubazgrano, to się zastanawiam czy dobrze robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 06.09.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Dziś było odpalenie, bo się już w domu zimno zrobiło.Na początku przewalił mi dużo niespalonego groszku do popielnika. W zasadzie był to sam opał, bez popiołu. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale wcześniej wyznaczałem ile opału na s podaje podajnik, więc na palenisku było bardzo dużo groszku.Jak powinna być ustawiona przysłona dmuchawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Przesyp dla tego palnika to ok. 3,4 do 3,6g/sekJak nawaliłeś za dużo, to mogło przewalać. Ja mam max. otwartą przysłonę na swoim domowym egzemplarzu swój kocioł przerabiałem pod ten palnik i rozpaliłem 1września (latem na solarach jade i kocioł stoi) Do tego palnika z Boleckim gdzieś na początku roku zaczęliśmy dłubać soft liniowy bez nastaw.Jedną z ostatnich wersji możesz pobrać z jego forum z wątku o aktualizacji.Nie wgrywam go, bo nie jest zsynchronizowany z internetem, tj podgląd jest, ale część spraw bzdurnie się wyświetla i nie można nic przez neta zmieniać, bo przypadkiem możesz zablokować ster na danej mocy i sobie wodę zagotujesz.... nie mniej to jest kierunek pracy w który chciałbym iść w testowym trzeba wpisać dobrze przesyp (3,4grama/sek) i dobrze podać kaloryczność paliwa. W menu wybierasz jaka ma być max. moc (na teraz styknie pewnie max.10-11kW a na zimę 16kW) i masz korektę nadmuchu i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 07.09.2017 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 (edytowane) Wg moich pomiarów wydajność podajnika wyszła prawie 3,6 g/s. Przysłonę na początku miałem ustawioną tak, że śruba ustalająca jej położenie była mniej więcej w połowie tego łuku, potem zmniejszyłem do 1/3.Kaloryczność podałem zgodnie z informacją otrzymaną od sprzedawcy opału. Innych nastaw nie ruszałem, są takie jakie były fabrycznie.Powyłączałem tylko zbędne czujniki, z których nie korzystam i wyłączyłem autolato. Mam kilka uwag:1. Szuflada na popiół mogłaby być większa, bo miejsce jeszcze jest. Obecnie bardziej lotne frakcje popiołu lądują poza szufladą.2. Króciec na koszu, do którego przyłączony jest wężyk kompensacji ciśnienia mógłby być kątowy. Przy prostym wężyk się zagina w dół, a taki złamany to chyba nie funkcjonuje do końca prawidłowo.3. Podajecie szerokość albo samego korpusu, albo z podajnikiem. Tymczasem w kotle są wystające na boki ceowniki, do których są przykręcane stopki. Przed zakupem nie zwróciłem na to uwagi, a może to być problemem gdy ktoś ma wąskie wejście do kotłowni (jak u mnie).4. Zauważyłem też błąd (chyba) w instrukcji. Jest tam tabelka ze średnicami rur. O ile dobrze pamiętam jest kolumna z średnicami nominalnymi oraz wewnętrznymi. Wydaje mi się, że ta druga powinna być opisana jako zewnętrzna, bo wartości są większe niż dla nominalnych. Chociaż mogę się mylić, bo na rurach się nie znam. Edytowane 15 Września 2017 przez Marcin G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 16.09.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Czy Skam PV 13 Kw zmieści się do kotłowni o wysokości 135-140 cm i czy będzie możliwa jego obsługa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.09.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Obawiam się że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.09.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Kocioł ma 113cm wysokości, tyle,że trzeba pamiętać o pionowych czyszczakach.Montowaliśmy teraz w niższej takiej 190cm i to z powiększonym na wysokość koszem i wsio było ok, zdemontować można było czyszczaki i klapa kosza otwiera się pod sufit cos o wysokości 135-140cm ciężko nazwać kotłownią czy piwnicą, nie wiem czy jakby to miało być na legalu, czy to ktoś odbierze jako kotłownię....owszem na życzenie można by zrobić bez pionowych wyciąganych czyszczaków i wówczas to się obsłuży, ale najpierw się dowiedz, czy ktoś Ci takie pomieszczenie jako kotłownię odbierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 17.09.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Takich kotłowni jest więcej po 150cm w starszym budownictwie tak się kiedyś budowało .Można zrobić wersje pionowych czyszczaków dzieloną na dwie części ,albo elastyczne giętkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 17.09.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 od wczoraj to chyba stało się faktem: http://smoglab.pl/przelom-walce-ze-smogiem-kopciuchy-odchodza-lamusa/ No jeszcze nie do końca bo w Małopolsce idą do sądu http://nettg.pl/news/145070/smog-sad-oceni-czy-malopolska-uchwala-lamie-konstytucje-rp-i-inne-prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.09.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Takich kotłowni jest więcej po 150cm w starszym budownictwie tak się kiedyś budowało .Można zrobić wersje pionowych czyszczaków dzieloną na dwie części ,albo elastyczne giętkie Już sie taki jeden trafił, ale powtarzam, aby najpierw się dowiedzieć czy to ktoś odbierze. Ja rozumiem,że przepisy czasami jedno a życie drugie, ale sprawdzić warto. To co było robione na takie właśnie 150cm wys. miało niższy kosz i giętki czyszczak ze szczotką do pionowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 18.09.2017 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 (edytowane) Kocioł ma 113cm wysokości, tyle,że trzeba pamiętać o pionowych czyszczakach. Montowaliśmy teraz w niższej takiej 190cm i to z powiększonym na wysokość koszem i wsio było ok, zdemontować można było czyszczaki i klapa kosza otwiera się pod sufit cos o wysokości 135-140cm ciężko nazwać kotłownią czy piwnicą, nie wiem czy jakby to miało być na legalu, czy to ktoś odbierze jako kotłownię.... owszem na życzenie można by zrobić bez pionowych wyciąganych czyszczaków i wówczas to się obsłuży, ale najpierw się dowiedz, czy ktoś Ci takie pomieszczenie jako kotłownię odbierze To jest dom wybudowany po wojnie bez piwnic, który kiedyś był ogrzewany pieco kuchnią. Potem została dobudowana kuchnia z mini podpiwniczeniem z uwagi na wysokie wody gruntowe. W tej chwili stoi tam piec zasypowy. Myślę o wymianie, ponieważ teściu z racji wieku, nie ma już za bardzo siły nosić węgiel. Dzięki za info. Czyli pewnie w grę wchodzą tylko z poziomymi kanałami, które króćce przyłączeniowe mają najlepiej z tyłu pieca. No i kosz musi być nieduży, żeby dało się go otworzyć. Edytowane 18 Września 2017 przez darianus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 18.09.2017 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Podczas rozpalania zauważyłem, że SPPv2/PPXv2 nie pokazuje temp. powrotu gdy jest w trybie ręcznym (pokazuje "--,-"), natomiast na jednym z ekranów głównych pokazuje. To jest celowe, czy błąd w fw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.09.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Marcin czujnik powrotu doszedł, gdy wypuszczony został fabryczny ciepłomierz, możliwe,że w ekranie ręcznym nie wyświetla, nie sprawdzałem tego, bo ja akurat w domu nie mam podłączonego ciepłomierza z czujnikiem powortuTutaj albo dryndnąć do Boleckiego (numer tel. w instrukcji obsługi) albo zapytać na jego forum. DarianusRaczej z pionowymi, bo one sa niższe. Poziomy wymiennik sam z siebie z racji tego,że spaliny rozchodzą się w górę musi być wyższy. Idzie zrobić taki deczko zmodyfikowany jak wspominałem, kosz jest niższy o 10cm, sam wymiennik idzie obniżyć o 5cm (108cm wysokości, ciut niższa komora osadcza) i na wyposażeniu do czyszczaka idzie giętkie narzędzie ze szczotką. W tym kotle króćce są właśnie z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 19.09.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Marcin czujnik powrotu doszedł, gdy wypuszczony został fabryczny ciepłomierz, możliwe,że w ekranie ręcznym nie wyświetla, nie sprawdzałem tego, bo ja akurat w domu nie mam podłączonego ciepłomierza z czujnikiem powortu Tutaj albo dryndnąć do Boleckiego (numer tel. w instrukcji obsługi) albo zapytać na jego forum. ... Też nie mam ciepłomierza, ale przepiąłem niewykorzystywany czujnik c. w. u. na powrót. Zadałem to pytanie na forum Boleckiego, ale nie wiedzą czemu tak jest. Jaką przyjąć strategię gdybym chciał obniżyć zużycie opału, lepiej zwiększać czas przerwy, czy zmniejszać czas podawania? Cieszy mnie to, że kocioł wszystko wypala, mimo iż np. wczoraj przy wysokiej temp. zewnętrznej pracował na bardzo niskich mocach. Natomiast nie wiem czy da się coś zrobić żeby nie tworzył spieków z popiołu, czy to taka uroda opału no-name. Jeżeli sterownik wyświetla mi moc sugerowaną 8-9 kW, a jest obecnie ustawione przez Was 16,6 kW, to zostawić jak jest, czy coś zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.09.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Tryb ręczny powstał X czasu temu, to służy tylko do rozpalania w kotlePo tym doszły nowsze kwestie m.in. ciepłomierz i czujnik powrotu, tutaj sprawa pewnie może wyglądać tak,że to się nie wyświetla w oknie ręcznym lub ta temperatura pokazywana jest pod inna pozycją Jak chcesz zmneijszyć zużycie opału- docieplaj chałupę a tak to Ci kocioł zje tyle, ile jest niezbędne do uzupełnienia strat ciepła budynku.Chcesz zaoszczędzić - obniż temp. na obiekt. Niższa temp. - mniejsze straty Palnik sv-200 zapopiela się do wysokości skosu tworząc kruchy spiek, spaliny przelatywac mają tylko górnym skosem aby gazy odpalały się na mocach od 30 do 100%. Powoli wychodzi taka kluseczka, która wraz z wypychaniem paliwa osypuje się i odkrusza do popielnika Teraz póki ciepło możesz deczko pauzę rozciągnąć spróbuj o 3sekundy (max. o 6sekund) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts