Marcin G. 23.09.2017 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Widzę, że kocioł produkuje sadzę. Mam zwiększyć nadmuch ponad to co ustawiliście fabrycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.09.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Jasno jest na sofcie liniowym, ale wówczas trzeba pamiętac, aby nie grzebać w nastawach przez internet - tylko podglądPrzy mały odbiorze ciepła na sofcie czasowym bliżej palnika ciemno (na przeciw jasne kółko) i na wymienniku wyżej cieniutka ciemna warstwa, jest ok, jeżeli ma ona zabarwienie taki między niebieskim a fioletem (najłatwiej zaobserwować na ramie górnych drzwiczek). Nie mam na nic czasu, może dzisiaj uda mi się wrzucić ostatni testowy i dac go na liniowe, na ostatnim było bardzo fajnie, ale wypalał mi wsio prawie do zera i mi dwa razy zgasło. Teraz jest poprawione uzupełnianie paliwa, ale cholera czasu nie mam na test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 03.10.2017 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Zmieńcie sobie rysunek na stronie. Wersja z koszem po lewej stronie i bocznym wylotem spalin ma w przypadku mojego egzemplarza wyjścia rozmieszczone tak samo jak na rysunku wyżej czyli jak w wersji lewej z tylnym wylotem spalin. No chyba, że rysunek macie dobry, tylko ktoś się pomylił przy produkcji mojej sztuki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 10.10.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Orientuje się ktoś jaka jest moc pobierana przy rozruchu przez silnik podajnika w SKAMP-PV 20 oraz dmuchawy RMS 120 AL?Mam układ awaryjnego zasilania, który z zapasem wystarczał do samej pompy, ale boję się go przeciążyć przy tym kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.10.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Przy rozruchu pobór prądu silnika może dochodzić do 270WDmuchawa zalezy jak masz ustawione, liczyć możesz ok.70W Ja mam taki zestaw do awaryjnego zasilania;http://www.solarsystemy.pl/product_info.php/awaryjny-zasilacz-sinus-inv-12v-600w-p-564 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 10.10.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Przy rozruchu pobór prądu silnika może dochodzić do 270W Masz na myśli silnik podajnika? Dmuchawa zalezy jak masz ustawione, liczyć możesz ok.70W Wg instrukcji ma 80 W, ale to jest na pełnej mocy. U mnie jest tak jak nastawiliście w fabryce. Ja mam taki zestaw do awaryjnego zasilania; http://www.solarsystemy.pl/product_info.php/awaryjny-zasilacz-sinus-inv-12v-600w-p-564 Moja przetwornica ma 300 W mocy ciągłej, ale chwilowo można ją przeciążyć do 600 W o ile dobrze pamiętam. Przy takim obciążeniu jak podajesz powinna dać radę. Muszę zaryzykować i to podłączę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.10.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Tak, silnik podajnika, tu jest o tyle śmiesznie, że producenci tych podzespołów podają "moc mechaniczną na wale", czyli taki silnik niby 120W w chwili startu tak naprawdę pobiera pod ok.270W dla uruchomienia i przepchnięcia węgla Spróbuj, to zobaczysz, czy da radę. Mój zestaw 600W ciągnie silnik podajnika, dmuchawę, siłownik zaworu, pompę za zaworem energooszczędną oraz pompę ładująca CWU klasyczną tzw 40-kę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 22.10.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Jak wybrać pył z lewej strony komory osadczej? Ta zasówka jest tylko po prawej stronie (na stronie macie nieaktualny rysunek). Chyba bez jakiegoś elastycznego narzędzia się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.10.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Nie musisz wygarniać do ostatniego pyłka, wysuwasz zaślepkę, narzędziem z naspawaną blaszką wygarniasz do przodu, jak potrzebujesz, możesz je trochę podgniąć.Jak chcesz bardziej wygodnie - są do tego celu odkurzacze, można poszukac w necie albo w marketach budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 23.10.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Kiedy Kocioł SKAMP-PV Vklasa wg PN-EN 303-5:2012 będzie miał wymagania ekoprojektu i znajdzie się liście niskoemisyjnych urządzeń grzewczych na paliwa stałe spełniających wymagania ekoprojektu w małopolsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 23.10.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Tak, silnik podajnika, tu jest o tyle śmiesznie, że producenci tych podzespołów podają "moc mechaniczną na wale", czyli taki silnik niby 120W w chwili startu tak naprawdę pobiera pod ok.270W dla uruchomienia i przepchnięcia węgla Spróbuj, to zobaczysz, czy da radę. Mój zestaw 600W ciągnie silnik podajnika, dmuchawę, siłownik zaworu, pompę za zaworem energooszczędną oraz pompę ładująca CWU klasyczną tzw 40-kę To tą samą energią już byś zasilił klimatyzator kanałowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.10.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Kiedy Kocioł SKAMP-PV Vklasa wg PN-EN 303-5:2012 będzie miał wymagania ekoprojektu i znajdzie się liście niskoemisyjnych urządzeń grzewczych na paliwa stałe spełniających wymagania ekoprojektu w małopolsce? Badania i testy zaczęły sie w grudniu 2015r. Pierwszy atest odebrany w połowie 2016, drugi na mniejszy nieco później. Zatem zaraz po zakończeniu jednych badań nie będa robione kolejne, bo nie kosztuje to 1zł Upgrade badań modelu PV jest planowany na 2019r. i kwestia przemyślenia czy podchodzić, bo ecodesign wymyślił inny biurokrata w innym biurze. To już jest heca biurokracji europejskiej, najlepiej jakby się to rozsypało w pył i jakby Polska wzorem GB z tej Unii wyszła, jeden biurokrata nie patrzy co robi drugi i co gorsza zajmują się tą samą dziedziną. Sytuacja jest o tyle w moich oczach debilna, że w 2022r jest przegląd normy PN-EN 303-5:2012 i będą nowe wymogi, czyli konsultacje na poziomie instytutów możliwe że się już rozpoczynają a na bank zaczną się w 2020r, zarysy nowych spraw instytuty dostaną w roku 2021, nowa wersja normy 2022, tłumaczenia na inne języki, harmonizacja z regulacjami krajowymi zajma ok. 1,5roku, czyli instytutu nowe papiery będą wystawiać od ok. połowy 2023r. Być może wcześniej będzie coś w okolicy 12-14kW z ecodesignem w oparciu o budowę skama (poziome kanały z grillem spalinowym na górze), to zależy jak będzie schodzić kolejka w labo i czy się zmieścimy. Nie wcześniej jak grudzień a przypuszczam,ze śliźnie sie w okolice stycznia-lutego, instytuty sa zawalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.10.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 To tą samą energią już byś zasilił klimatyzator kanałowy silnik podajnika w trybie letnim w skali doby pracuje ok. 10-15minut w sezonie zimowym zależy jaki dom, ale widełki od min.1h po jakieś 1h i 45min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 24.10.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 silnik podajnika w trybie letnim w skali doby pracuje ok. 10-15minut w sezonie zimowym zależy jaki dom, ale widełki od min.1h po jakieś 1h i 45min To tylko taki żarcik był z mojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 31.10.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Czy można ten piec podłączyć w układzie zamkniętym? Nie znalazłem nic na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 31.10.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Znowu mi przerzuciło trochę niespalonego opału do popielnika. Co mam zmienić w ustawieniach SPPv2 żeby się to nie powtórzyło? Obecnie mam podawanie 5, pauza 18, reszta ustawień jak z fabryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.11.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 (edytowane) Rozciągnij może 1-2sekundy pauzę albo spróbuj dać ze 2oczka wyżej nadmuch Ja przy dużym zapotrzebowaniu czasami godze się z lekkim niedopałem w popielniku (w mrozy jak spalanie jest >50kg/24h w mojej starej chacie) wiem,że w tym momencie mam najwyższa sprawność (kontrola z analizatorem spalin), więc czasami odrbina koksiku mnie nie przeraża Niedopał może też wynikać z jakości danego węgla Ja odpukując ostatnie dostawy węgla no-name z lokalnego składu miałem bardzo fajne, drobniutki popiół, fajnie wszystko wypalone i brak syfu na wymienniku Teraz odebrałem dostawe z innego źródła i mam część ekogroszku i część groszko-miału, niestety nie jest to suche a dzisiaj już musiałem do kosza wsypać, dojdzie na palenisko pewnie koło 1 w nocy Pracuje także na sofcie testowym w trybie liniowym - modulacja wydajności. Moje "nastawy" to max. moc 18kW i korekcja powietrza +4 i tyle, bo więcej nastaw w sofcie liniowym nie ma. Dzisiaj zmieniłem jeszcze próg odstawienia na 25% w menu kodowym Dotychczasowy opał po wejściu w fazę mocniejszego grzania (u mnie po godz.17-ej) spalał się tak: Edytowane 1 Listopada 2017 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.11.2017 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Nie wiem czy ktoś się już o to nie pytał ale.Ile % idzie zaoszczędzić na spalaniu? ten w V klasie jest sprawniejszy zwłaszcza na małej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 02.11.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Rozciągnij może 1-2sekundy pauzę albo spróbuj dać ze 2oczka wyżej nadmuch Ja przy dużym zapotrzebowaniu czasami godze się z lekkim niedopałem w popielniku (w mrozy jak spalanie jest >50kg/24h w mojej starej chacie) wiem,że w tym momencie mam najwyższa sprawność (kontrola z analizatorem spalin), więc czasami odrbina koksiku mnie nie przeraża Niedopał może też wynikać z jakości danego węgla Na razie nic nie zmieniałem, bo od przedwczoraj jest dobrze. Oczywiście się pomyliłem: podawanie mam 3, a nie 5. Zobaczymy jak będzie dalej. Boję się co będzie jak przyjdzie zima. W ciągu ostatnich czterech dni miałem spalanie dobowe ~27 kg. Chociaż wydaje mi się, że sterownik trochę je zawyża. Opał to podobno Jaret 21 MJ, ale mam też noname 26 MJ, który leży pod Jaretem. Widzę na Twoim filmie, że masz dość dużą szczelinę, którą bucha ogień z palnika. U mnie jest to tylko ok. 2 cm u góry. Wszystko poniżej zajmują produkty spalania opału. Możesz mi odpowiedzieć na jedno pytanie, które zadałem na forum Boleckiego, ale nie doczekałem się odpowiedzi: Czy zmiana kaloryczności opału w nastawach sterownika wpływa jakoś na pracę kotła, czy służy to tylko do prawidłowej realizacji funkcji ciepłomierza? Tzn., czy jeżeli wprowadzę nieprawidłową wartość kaloryczności, to może to skutkować nieprawidłowym spalaniem, itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.11.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Ja mam sv-200n, ogrzewam starszej chaty prawie 280m2 (270 i haczyk)bodajże 2dni temu dobowe miałem w okolicy 38kg dla węgla chyba 26MJ teraz mam eko no-name z innego źródła, w komorze spalania zrobiło się gorzej SV-200 tak ma pracować, tj wylot tylko skosem na górze co do kaloryczności, to chodzi w oficjalnym sofcie o przeliczenia i spalanie godzinowe,dobowe, właściwe sugestie mocy suflera, źle Ci też będzie szacował dobowy koszt grzania w testowym, który ja używam podanie właściwej kaloryczności i właściwego przesypu jest ważne dla pracy automatycznego algorytmu spalania, te dane są brane pod uwagę, gdy wbijam moc kotła 17 czy 18kW jako max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts