Pawel . 25.09.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Witam Zadałem to pytanie w moim poście dotyczącym ogrzewania, jednak nie uzyskałem odpowiedzi. Zrobiłem projekt położenia kolektora pionowego, tak mniej więcej dla zobrazowania sytuacji. Od razu mówię, nie jestem grafikiem komputerowym więc jakość kiepska. 3 pętle po 200 metrów każda, rura PE40. Czy w tym przypadku studzienka to najlepsze wyjście czy bezpośrednie podłączenie w kotłowni? Zaznaczam, że dolne odcinki są najdłuższe z tego powodu iż ta część działki jest wilgotna i najdłuższa. Jakie powinny być optymalne odstępy pomiędzy poszczególnymi rurami w pętli oraz pomiędzy pętlami? Ja wcześniej wspominałem, gleba to wilgotna glina. Czerwoną linią zaznaczyłem granice obszaru gdzie ewentualnie mogę umieścić kolektor. Powierzchnia około 6 arów Mam zamiar wykopać 3 rowy koparką z łyżką 90cm i układać w jednym rowie rurę tam i z powrotem. Wydaje mi się, że będzie to optymalne. Nachylenie terenu około 10-12 stopnie w dół w położenia domu. Dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.09.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Zrób wymiennik spiralny ... Znacznie prościej a działa tak samo .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 25.09.2016 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Zrób wymiennik spiralny ... [ATTACH=CONFIG]368391[/ATTACH] Znacznie prościej a działa tak samo .. Z tego co czytałem, to spiralny poleca się przy ograniczonej powierzchni. Ja mam dużo miejsca, dlatego myślę, że takie 3 pętle będą bardziej wydajne od spiralnego. Poza tym grunt powinien się szybciej regenerować, ale to tylko moja teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.09.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Z tego co czytałem, to spiralny poleca się przy ograniczonej powierzchni. Ja mam dużo miejsca, dlatego myślę, że takie 3 pętle będą bardziej wydajne od spiralnego. Poza tym grunt powinien się szybciej regenerować, ale to tylko moja teoria. Jako powierzchnię przyjmujesz sobie 3x powierzchnia domu po podłogach, na tej powierzchni kopiesz kilka rowów głębokich " na chłopa" i układasz w nich wymienniki spiralne... Wszystkie obwody łączysz w studzience koło chałupy a z niej do "kotłowni" wprowadzasz tylko dwie rury ... Ilość obwodów zależna od wielkości domu i mocy pompy ... Wymiennik na cztery obwody po200mb zrobiony na gotowo czyli koparka, rury, rozdzielacze, krąg betonowy z pokrywą, płyn, zawory, robocizna to koszt ok 10k ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 25.09.2016 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 jasiek71 - dlatego właśnie zdecydowałem się na poziomy, wychodzi ponad 10k taniej niż odwierty. Z tego co widzę to spiralny w moim przypadku się nie sprawdzi, bo chcę maksymalnie wykorzystać długi teren w południowej części działki, będzie dodatkowo nawodniony przez odprowadzenie wody z rynien. Dla spiralnego było by za daleko, skoro wykopy są po około 18 metrów, a ja chcę wkopać rury w teren oddalony do 70 metrów.Na początku chciałem kopać rowy wąską koparką na około 45cm i robić pojedynczą rurę w takim rowie. Jednak w kilku postach ludzie mieli problemy z zawalaniem się rowów przy wysokiej wodzie gruntowej, a u mnie taka sytuacja będzie na 100%. Wody jest sporo. Także lepiej będzie wykopać jeden rów na 90cm i kłaść w nim jeden obieg. Czy takie ułożenie liniowe będzie dużo efektywniejsze od spiralnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.09.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 A kto ci broni rozciągnąć spiralny w długich rowach ...Liczy się tylko powierzchnia gruntu, nie ma znaczenia czy blisko czy daleko od chałupy bo nawet rury dobiegowe są wymiennikiem ...Spiralny działa dokładnie tak samo jak meandrowy a znacznie prościej go ułożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 25.09.2016 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 A kto ci broni rozciągnąć spiralny w długich rowach ... Liczy się tylko powierzchnia gruntu, nie ma znaczenia czy blisko czy daleko od chałupy bo nawet rury dobiegowe są wymiennikiem ... Spiralny działa dokładnie tak samo jak meandrowy a znacznie prościej go ułożyć... Właśnie chodzi mi o te odległości od domu i długie sekcje rur dobiegowych. W moim schemacie dałem 3 takie same układy, tej samej długości, żeby opory były identyczne. Nie wiem na ile ma to znaczenie, staram się wybrać najbardziej efektywną opcję dla poziomego w moim przypadku. Tak jak pisałem, działka jest spora i problemu z zagospodarowaniem terenu nie będzie. Z drugiej strony, skoro spiralny ma taką samą wydajność, to po co płacić więcej za koparkę? Dałeś mi do myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 25.09.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Ponieważ chodzi tylko o 3 obiegi, doprowadziłbym końce np. do garażu i tam zrobił skrzynkę z rozdzielaczem i dalej do pompy ciepła, zamiast robić studzienkę rozdzielaczową na zewnątrz.Liniowy czy meandrowy? W meandrowym pakujemy jedynie duże ilości rury. U mnie działa liniowy o długości 200m i pompa ciepła o mocy 6,2KW. Do tego samego rowu mogłem wpakować nawet 400m rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 25.09.2016 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Ponieważ chodzi tylko o 3 obiegi, doprowadziłbym końce np. do garażu i tam zrobił skrzynkę z rozdzielaczem i dalej do pompy ciepła, zamiast robić studzienkę rozdzielaczową na zewnątrz. Liniowy czy meandrowy? W meandrowym pakujemy jedynie duże ilości rury. U mnie działa liniowy o długości 200m i pompa ciepła o mocy 6,2KW. Do tego samego rowu mogłem wpakować nawet 400m rury. Bardzo ciekawe rozwiązanie z tą skrzynką w garażu. Zawsze to bezpieczniej mieć rozdzielacz w środku, nikt niepowołany przy nim nie będzie grzebać. Do tego mniej kosztów ( brak studzienki ). U Ciebie jest tylko jedna rura 200m ? Musisz mieć dobre warunki jeśli chodzi o ziemię. Jakiej szerokości rowy kopałeś? Robiłeś w jednym rowie powrót? Dzięki za pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 25.09.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 ...3 pętle po 200 metrów każda, rura PE40. Czy w tym przypadku studzienka to najlepsze wyjście czy bezpośrednie podłączenie w kotłowni? Zaznaczam, że dolne odcinki są najdłuższe z tego powodu iż ta część działki jest wilgotna i najdłuższa. Jakie powinny być optymalne odstępy pomiędzy poszczególnymi rurami w pętli oraz pomiędzy pętlami? Ja wcześniej wspominałem, gleba to wilgotna glina. Czerwoną linią zaznaczyłem granice obszaru gdzie ewentualnie mogę umieścić kolektor. Powierzchnia około 6 arów Mam zamiar wykopać 3 rowy koparką z łyżką 90cm i układać w jednym rowie rurę tam i z powrotem. Wydaje mi się, że będzie to optymalne... [ATTACH=CONFIG]368386[/ATTACH] Studzienka tylko tam, gdzie istnieje taka konieczność. Przy trzech sekcjach PE40 ja bym jej nie robił i dał rozdzielacz w kotłowni. Zalecane odstępy: Liniowy - 1m pomiędzy rurami Spiralny - 5m pomiędzy osiami rowów. Minimalny promień gięcia dla PE40 to 800mm (przy 20*C). Sekcje jednakowej długości. Przy liniowym i spiralnym istotna jest powierzchnia czynna. Jaka moc PC? Jeśli pas ziemi do wykorzystania jest wąski, długi i zasilanie z jednej strony, to raczej pozostaje liniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.09.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Bardzo ciekawe rozwiązanie z tą skrzynką w garażu. Zawsze to bezpieczniej mieć rozdzielacz w środku, nikt niepowołany przy nim nie będzie grzebać. Do tego mniej kosztów ( brak studzienki ). U Ciebie jest tylko jedna rura 200m ? Musisz mieć dobre warunki jeśli chodzi o ziemię. Jakiej szerokości rowy kopałeś? Robiłeś w jednym rowie powrót? Dzięki za pomysły I jeszcze łatwiej serwisować . Wymieniałem już rozdzielacz .I regulacja też pod nadzorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 25.09.2016 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Zigobar - kotłownia jest w garażu, tyle że nie od strony zewnętrznej ściany wschodniej a od północnej, ale myślę, że da się to jakoś przejść od tyłu domu.Czyli dla liniowego, jeśli łyżka koparki na 90cm to da się od biedy dać rurę tam i z powrotem, czy raczej nie ryzykować? Pompa 8kw, gleba to wilgotna glina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 26.09.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 ...Czyli dla liniowego, jeśli łyżka koparki na 90cm to da się od biedy dać rurę tam i z powrotem, czy raczej nie ryzykować? Pompa 8kw, gleba to wilgotna glina Odstęp jest dobry, to nie apteka. Tylko na końcu wykopu trzeba poszerzyć, by uzyskać wystarczająco duży promień gięcia. Przy tej mocy i tym gruncie planowany liniowy będzie ze sporym zapasem. Dla porównania - gdyby go wykonać jako spiralny, to dla przykładowych trzech rowów 30m x 2m wychodzi 22W/m2. I to już jest niezły wynik. W Twoim liniowym będzie mniejsze obciążenie. Ile wyniesie łączna długość rowów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 26.09.2016 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Ile wyniesie łączna długość rowów? 3 rowy po około 90 metrów + podłączenie do kotłowni. Rury PE40 200metrów każda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 26.09.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 3 rowy po około 90 metrów... Zatem wychodzi 12W/m2. Aby zredukować koszt wykopów można jeszcze rozważyć układ mieszany (spiralno - liniowy) i np. jedną sekcję ułożyć jako spiralny. Pozostałe dwie będą czerpać energię z odległej, bardziej wilgotnej części działki. Tak, czy inaczej będziesz miał solidne DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 26.09.2016 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 A czy w takim mieszanym układzie, różne opory na pętlach, nie będą mieć niekorzystnego wpływu na pracę całego układu? Szczerze takie rozwiązanie było by dla mnie optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 27.09.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 A czy w takim mieszanym układzie, różne opory na pętlach, nie będą mieć niekorzystnego wpływu na pracę całego układu? Szczerze takie rozwiązanie było by dla mnie optymalne. Jeśli w układzie znajdzie się element powodujący zaburzenie przepływu cieczy w rurze, to będzie on żródłem oporów miejscowych. Ale koło z PE40 o promieniu 800mm chyba do takich elementów nie należy. Może któryś z użytkowników biegłych w temacie coś rzeknie i rozwieje wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts