sony87 25.09.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 chciałbym poddasze (skosy i sufity) ocieplić 30 cm warstwą wełny, z tym że krokiew u mnie ma 16 cm także chciałem użyć 2 warstw wełny po 15 cm.Mój przyszły wykonawca twierdzi że ta druga warstwa to za grubo i wełna może wypychać płyty przez co ulegną wygięciu lub będą pęknięcia.wg niego są dwa rozwiązania:1.opcja: nadbić krokwie i jętki np łatą (5x4cm) (wtedy uzyskam 20 cm) i użyć dwóch warstw wełny tzn między krokiew 20 a w poprzek 10 cm na normalnym stelażu2. opcja: 15cm między krokwie + 15 w poprzek ale na to zastosować płytę OSB i dopiero potem płytę k-g lub podwójną płytę K-G jak myślicie, czy wykonawca ma rację> tradycyjny stelaż nie utrzyma 15 cm wełny w poprzek krokwi ?chciałbym mieć to zrobione dobrze, ale żeby nie wchodzić w niepotrzebne koszty (jeśli chodzi o koszt drewna to dla mnie pomijalny bo mam mnóstwo desek półtorówek, ale koszt robocizny rośnie a sam nie jestem w stanie tego wykonać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 26.09.2016 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Wykonawca nie ma racji. Przyjmuje się obciążenie użytkowe na jeden wieszak do poddaszy typu „grzybkowy” http://www.metpol.pl/pl,wieszak-do-poddaszy,28,41,p.html na poziomie 40 kg. Jeżeli zostaną przykręcone dobrymi wkrętami do drewna w rozstawie co 40 cm to spokojnie przeniosą ciężar dolnej warstwy wełny. Tak zamocowana dolna płyta K-G również nie powinna ulec wypchnięciu prze ocieplenie. Warto obejrzeć film, w którym w dolnej warstwie układana jest 15 cm wełny https://youtu.be/0OBdfQngh_M Nabijanie listew na krokwie najczęściej wykonuje się przy nierównych krokwiach https://youtu.be/0hl2LoV2PwA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.09.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 chciałbym poddasze (skosy i sufity) ocieplić 30 cm warstwą wełny, z tym że krokiew u mnie ma 16 cm także chciałem użyć 2 warstw wełny po 15 cm. Mój przyszły wykonawca twierdzi że ta druga warstwa to za grubo i wełna może wypychać płyty przez co ulegną wygięciu lub będą pęknięcia. wg niego są dwa rozwiązania: 1.opcja: nadbić krokwie i jętki np łatą (5x4cm) (wtedy uzyskam 20 cm) i użyć dwóch warstw wełny tzn między krokiew 20 a w poprzek 10 cm na normalnym stelażu 2. opcja: 15cm między krokwie + 15 w poprzek ale na to zastosować płytę OSB i dopiero potem płytę k-g lub podwójną płytę K-G jak myślicie, czy wykonawca ma rację> tradycyjny stelaż nie utrzyma 15 cm wełny w poprzek krokwi ? chciałbym mieć to zrobione dobrze, ale żeby nie wchodzić w niepotrzebne koszty (jeśli chodzi o koszt drewna to dla mnie pomijalny bo mam mnóstwo desek półtorówek, ale koszt robocizny rośnie a sam nie jestem w stanie tego wykonać) Ja Ci skomentuje to tak: Zmień wykonawce ocieplenia! Bo ten chce Ci je tak zrobić że dolna warstwa się bedzie osuwać i nie bedzie sie trzymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 26.09.2016 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Dziękuję za odpowiedzi, Kolego Jastrząb, możesz rozwinąć ta myśl ? Tzn jakiś inny sposób mocowania masz na myśli że miałaby ta wełna się osuwac ? W sumie mam obawy co do tego wykonawcy bo rozmawialem z kilkoma u żaden nie widział problemu w tych dwóch warstwach po 15 a ten ma jakiś dziwny kłopot i już zwatpilem czy chłop chce dobrze czy boi się bo nie wie jak zrobić, ogólnie ekipa z doświadczeniem w wykończeniach i polecana.Powiedzcie mi proszę jak ma to wyglądać żebym wiedział czego wymagać .Ją to widzę tak: wełna między krokwie na wcisk + sznurowanie,Wcześniej oczywiście przykręcone wieszaki grzybkowe i te listwy poprzeczne na nie zamontowane ale co ile ? 40 cm ? Mają one przetrzymywać druga warstwe wełny , na to folia ( jakiej użyć ?) I płyta dopiero pojedyncza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.09.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Dziękuję za odpowiedzi, Kolego Jastrząb, możesz rozwinąć ta myśl ? Tzn jakiś inny sposób mocowania masz na myśli że miałaby ta wełna się osuwac ? W sumie mam obawy co do tego wykonawcy bo rozmawialem z kilkoma u żaden nie widział problemu w tych dwóch warstwach po 15 a ten ma jakiś dziwny kłopot i już zwatpilem czy chłop chce dobrze czy boi się bo nie wie jak zrobić, ogólnie ekipa z doświadczeniem w wykończeniach i polecana. Powiedzcie mi proszę jak ma to wyglądać żebym wiedział czego wymagać . Ją to widzę tak: wełna między krokwie na wcisk + sznurowanie, Wcześniej oczywiście przykręcone wieszaki grzybkowe i te listwy poprzeczne na nie zamontowane ale co ile ? 40 cm ? Mają one przetrzymywać druga warstwe wełny , na to folia ( jakiej użyć ?) I płyta dopiero pojedyncza A co tu rozwijac. Ekipa Ci mowi ze sie bedzie obsuwac. Czy tak se wymyslili (a nigdy tak nie robili) czy już robili i tak im wyszlo jest bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts