Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pleśniawki pod GK, zerwana suprema - co dalej

nightsmilee

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Miałem wywalić tylko podłogę, a wyszło że muszę sięgnąć dalej. W rogach na łączeniu ściany z podłogą zauważyłem wilgoć. Z jednej ze ścian zerwałem płyty GK - jak się okazało, były na nich ślady jakby zacieków razem z pleśniawkami i podobnymi. Wszystko to do wysokości metra od posadzki betonowej. Zacząłem skuwać tynk i wyszło, że na ścianie do wspomnianego metra, jest suprema. Wywaliłem ją, teraz suszę pokój - najbardziej mokry w rogu ścian wschodniej i północnej. Teraz pytania... 1. Czy skuwać resztę tynku aż do góry? 2. Czy uzupełnić brak supremy (wyrównać ścianę) - ytongiem czy czymś innym? 3. Chcę teraz zrobić wylewkę zamiast wkładania legarów. W betonie są ubytki, pod pomieszczeniem nie ma piwnicy. Czym uzupełnić te ubytki? Na beton pójdzie jakiś dysper, papa albo folia, styro, folia i wylewka. 4. Ściany nie mają izolacji pionowej, czy warto zrobić iniekcję?

Jeśli na ścianie pojawią się kłopotliwe wykwity, trzeba jak najszybciej przystąpić do działania, nim ich obecność odbije się na zdrowiu domowników.

Można zacząć od metod naturalnych, szczególnie, jeśli w domu przebywają dzieci. Zaczynamy od zeskrobania ze ściany wierzchniej warstwy pleśni. Można do tego użyć szczotki i wody z mydłem lub detergentem. Kolejnym krokiem, koniecznym dla powodzenia misji będzie niestety skucie tynku z powierzchni występowania grzyba i wokół niego. W następnej kolejności weźmiemy się za usunięcie grzybni. Jeśli nie zrobimy tego skutecznie, grzyb będzie się odnawiał. Dostępnym w większości domów środkiem, który może okazać się skutecznym antidotum jest ocet rozrobiony z wodą w proporcji 4:1 (cztery porcje wody na jedną porcję octu).

1. skuwanie tynku z grzybem

2. chemia na grzyba aby go wymordować

3. wietrzenie pomieszczenia

4. grzanie pomieszczenia

To na teraz. A między czasie to zobacz skąd ta wilgoć na ścianie bo nigdy nie pozbędziesz się problemu. GK ograniczy przepływ powietrza i znowu będziesz miał to samo. Teraz albo za rok czasu.