Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciekawostka kanalizacyjna

Gość

Recommended Posts

Wowka, u mnie po każdym deszczu na działce jest jezioro, że samochód zostawiam przed działką, aby się nie utopił. O wsiąknięciu wody w glinę nie mam co marzyć, muszę czekać na pogodę, żeby odparowało. Kanalizacji jakiejkolwiek brak. W planach mam wykopanie rowu na moim terenie, ale za płotem i wykorzystam naturalną pochyłość terenu.

Z twojej wypowiedzi wynika, że masz zarówno niekorzystne warunki glebowe jak i miewyprofilowany teren na samej działce w graniczach ogrodzenia (być może jest to skutek planowania ziemi po wykopach fundamentów ?).

Ale zdaje się, że sam dałeś sobie odpowiedź co zrobić. :p

Pozdrawiam

Odprowadzać deszczówki do kanalizy nie można. Rozumiem i zgadzam się. Tylko dlaczego gdy wodociągi robiły deszczówkę w ulicy to nie zrobiły studni burzowej przed działką? (Działka była nie moja ja kupiłem ją już po utwardzeniu nawierzchni). Gdyby ktoś myślał to byłoby o wiele łatwiej. A tak musiałem wykopać dwie studnie chłonne jedną do drenażu a drugą do deszczówki (dobrze że miałem gdzie i jak). Przepis zabraniający najłatwiej wprowadzić, a może by tak nakazowy aby wodociągi musiały budować studnie umożliwiające podłączenie deszczówki przed działkami obojętnie czy już zabudowanymi czy też nie przed utwardzeniem nawierzchni. :evil: