Pyciek87 25.09.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Witam, Dzisiaj kiedy kułem chudziak, żeby troszeczkę poprawić odpływ kanalizacyjny przekułem chudziak na wylot, do gruntu. Okazało się, że chudziak wisi w powietrzu, między gruntem a chudziakiem jest kilka cm wolnej przestrzeni, Co mogę z tym zrobić, jak naprawić ten problem najlepiej bez kucia całości.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 25.09.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Obawiam się, że nic innego jak skucie starego, pogłębienie wykopów o jakieś 20 cm i zalanie porządnie na nowo. Miałem podobny przypadek, a dla spokojności skończyło się tak jak na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.09.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Witam, Dzisiaj kiedy kułem chudziak, żeby troszeczkę poprawić odpływ kanalizacyjny przekułem chudziak na wylot, do gruntu. Okazało się, że chudziak wisi w powietrzu, między gruntem a chudziakiem jest kilka cm wolnej przestrzeni, Co mogę z tym zrobić, jak naprawić ten problem najlepiej bez kucia całości.? Nie wiem jak można inaczej, przed kilkoma laty był ten sam problem - chudziak to nie trudność niewielki koszt jak pamiętam "zarwali" całość i wylali na gruzie od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 25.09.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 U mnie kierbud w ogóle nie dyskutował, albo zrywam chudziak, albo on się nie podpisze pod dalszymi pracami. Niestety mimo, że to tylko chudziak roboty było dla 4 ludzi i koparki na 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.09.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 A jaka jest przyczyna takiego zachowania chudziaka. Nieodpowiednie zagęszczenie ? nasyp pod chudziaka ze świeżego gruntu ? czy może nieodpowiedni grunt ? pytam bo niebawem też będę zalewał i chciałbym uniknąć takich problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.09.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 A jaka jest przyczyna takiego zachowania chudziaka. Nieodpowiednie zagęszczenie ? nasyp pod chudziaka ze świeżego gruntu ? czy może nieodpowiedni grunt ? pytam bo niebawem też będę zalewał i chciałbym uniknąć takich problemów Nieodpowiednie zagęszczenie, niewłaściwy piach użyty do zagęszczenia pomijam - chyba, że toś używa czegoś innego niż piasku(np materiału izolacyjnego). Ale 98 % wiąże się to z niewłaściwym zagęszczeniem niż z użytym materiałem pod chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyciek87 25.09.2016 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Przyczyną jest zapewne złe zagęszczenie, bo wykop został zasypany piachem. Problem z chudziakiem wyszedł przy okazji pracy nad kanalizacją. W domu są już postawione ściany działowe, dach i wstawione okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.09.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Nawiercanie i lanie rzadkiego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 26.09.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Myślałem że chudziak nawet byle jaki będzie pomocny w wylewaniu ław i stawianiu fundamentów, a tu jednak można spartolić robotę na samym początku. Trzeba w takim razie dobrze przypilnować podbudowy i zagęszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 26.09.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Ja swojemu majstrowi powiedziałem, że przed wylaniem chudziaka będę badał stopień zagęszczenia (są metody i urządzenia do tego). Jak spartoli, to będzie płacił za opóźnienie wylewania. Koniec końców, nie sprawdzałem, ale majster przynajmniej zwrócił na tę część roboty większą uwagę. Fakt, potem spitolił co innego ale z zagęszczaniem się postarał. Generalnie chudziak jest często uważany za mniej istotny element budowy, który można zrobić byle jak. Bo jak się go zrobi źle, wyjdzie to dopiero przy dalszych etapach budowy, albo nawet już po zamieszkaniu. Wtedy murarzy już dawno na budowie nie będzie. Złe wykonanie chudziaka może powodować przykre konsekwencje: ściany działowe stojące na nim mogą pękać, przy robieniu podłogi trzeba się gimnastykować, jeśli chudziak jest krzywy. Pilnujcie swoich majstrów przy wylewaniu chudziaka! Większość patrzy na ściany, czy są proste, ale to po czym chodzimy też jest b. ważne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 26.09.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 U mnie barany wylały chudziak do wody podskórnej, która wybiła do wykopów fundamentowych. Pod tą pseudo wylewką,miałem mieszankę błotno - betonową. Jak ja to zobaczyłem to myślałem, że ich pozabijam. Rozstałem się z tymi panami w nerwowej atmosferze. Na szczęście teraz mam fachowców z prawdziwego zdarzenia. Fotka poniżej przedstawia wylanie betonu do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 26.09.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 U mnie barany wylały chudziak do wody podskórnej, która wybiła do wykopów fundamentowych. Pod tą pseudo wylewką,miałem mieszankę błotno - betonową. Jak ja to zobaczyłem to myślałem, że ich pozabijam. Rozstałem się z tymi panami w nerwowej atmosferze. Na szczęście teraz mam fachowców z prawdziwego zdarzenia. Fotka poniżej przedstawia wylanie betonu do wody. Mądry Polak po szkodzie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?265404-Wylany-chudziak-do-wody&p=7189723#post7189723 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 27.09.2016 02:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 1. Opinia geologiczna (wskaże czy wymieniono odpowiednio grunt i/lub odpowiednio go zagęśzczono) 2. Poinformowanie KB 3. Zgłoszenie do ubezpieczalni KB 4. Skucie chudziaka 5. Odpowiednie zagęszczenie 6. badanie geologiczne To tak w skrócie i uwierz mi jest to jedyna metoda. Ja robiłem dokładnie tak samo a miałem już kafelki na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.09.2016 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Koszt badania sondą ręczną to było u mnie 160 złotych ! Czyli nic! Majster jak się dowiedział, że będę sondował, to bardzo solidnie zagęszczał - 2 dni jeździł zagęszczarką. Ciągle się dziwię, że mimo takiej szerokiej edukacji i dostępu do wiedzy inwestorzy nie interesują się swoją budową i swoimi pieniędzmi ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anax 27.09.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Koszt badania sondą ręczną to było u mnie 160 złotych ! Czyli nic! Majster jak się dowiedział, że będę sondował, to bardzo solidnie zagęszczał - 2 dni jeździł zagęszczarką. Ciągle się dziwię, że mimo takiej szerokiej edukacji i dostępu do wiedzy inwestorzy nie interesują się swoją budową i swoimi pieniędzmi ?! [ATTACH=CONFIG]368553[/ATTACH] A takie badanie to kto może zrobić, geolog ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poontos 28.09.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Witam! U mnie też nie zagęszczono. Zostaje tylko kucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaB1975 10.10.2019 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 (edytowane) Witam, Rozwiązaniem są geopolimery Edytowane 10 Października 2019 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeksup 29.10.2019 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2019 A takie badanie to kto może zrobić, geolog ? Każdy , np fryzjer. Zależy czy sprawdzisz kompetencje. Badanie proste na pierwszy rzut oka. Jednak interpretacja wyników już nie. Osobiście widziałem debili opowiadających bzdury o wynikach z takich badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaB1975 01.11.2019 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Taka sytuacja, bez kucia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 01.11.2019 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Te geopolimery podniosły opadniętą podłogę? Ciekaw jestem co z izolacją przeciwwilgociową zerwana na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts