Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzwi 140cm do domu energo

Recommended Posts

Witam. Jakie polecicie drzwi gdzie skrzydło ma mieć 100cm. Dodam, że żonie podobają się przeszklenia jednak w przypadku domu energooszczędnego raczej będzie trzeba wyperswadować chyba, że jest coś o czym nie wiem co zresztą całkiem możliwe. Drzwi będą się otwierać na wiatrołap, który jest jednocześnie łącznikiem stanowiącym przejście między budynkiem a garażem.

Tylko nie rozumiem o co chodzi z tytułem tematu o drzwiach 140? Tyle masz światła w otworze czy chcesz skrzydło 100cm+10-15 na ościeżnicę?

Różnicy szalonej nie ma w drzwiach energooszczędnych z szybą lub bez niej. Dla pełnych Ud około 0,85, a dla przeszklonych około 1,0. Realnie patrząc samo Ud nieodczuwalne dla Ciebie. Patrz też na inne parametry drzwi, ale o to pytaj tych którzy zajmują się typowo zewnętrznymi drzwiami - finlandia, theme.

W tym temacie wyszczególnione konkrety są mało "konkretne":)

Drzwi ze skrzydłem "setka"? Po co takie szerokie? Czy następne drzwi (zwykle wiatrołap) też są takie szerokie?

Niemal każda firma robi drzwi ze skrzydłem 100. Często za dopłatą rzędu 100-200zł. Dopłata jest raczej z powodów strategicznych - by zniechęcić, a jak juz to mieć więcej kasy na ew. naprawę gwarancyjną. Znam firmy które robią to bez dopłat i nie mam problemów u użytkowników.

O marki będzie ciężko. Po prostu nie wszytkim wypada tak często coś poleceć..

Drzwi we wiatrołapie to jedna na budynek drugie na garaż i są to 90-tki. Czemu takie szerokie? W sumie nie wiem. Tak przyjął architekt. Podejrzewam, że może lepiej to wygląda w tych proporcjach przy takim świetle niż powiedzmy 90-50. 100-200 dopłaty to nie tak źle przy wydatku rzędu podejrzewam 2-3 tysięcy.

Też wielkość drzwi trochę się gryzie z Twoją koncepcją domu energooszczędnego. Wiadomo, że drzwi nie będą takich samych parametrów jak mur obok. Logiczne jest, że im większe drzwi czy też okna, tym większa utrata ciepła. Straty pomiędzy 90ką, a 100ką pewnie żadne ale skoro tak mocno idziesz w energooszczęgność, że nawet szyb nie chcesz, to pewnie jest to istotne dla Ciebie.

No i to co powiedział finlandia - po co 100ki skoro dalej są 90ki. Nie jest to praktyczniejsze, a na pewno 100ki gorzej wyglądają od 90-ek.

Co racja to racja. Muszę zobaczyć jak to wygląda. Ja tu przyjmuję, że wiatrołap to będzie pomieszczenie chłodniejsze niż reszta budynku a dalej garaż jeszcze chłodniejszy stąd może i te duże drzwi, które chyba nie muszą jednak być takie ciepłe. Ważniejsze żeby pomiędzy budynkiem a wiatrołapem zastosować odpowiednie drzwi o ile nie okaże się że muszą mieć jakąś kratkę w/g przepisów :)

2-3 tysiące? Ale chyba mówimy o euro.. ale to i tak mało na wypasione aluminiaki z dobrym wwypełnieniem. To że ALuprof wyrósł na lidera nie znaczy, że jest jedyny na rynku.

Za 2-3 zł. można kupić zwykłe drzwi jednoskrzydłowe. Dobre - znacznie więcej.

• 3 weeks później...