lukaszpien 25.09.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 (edytowane) Witam jak w temacie martwi mnie jedna rzecz , ponieważ będę robił dwa stropy żelbetowe (stropodach) i pytanie moje jest takie czy ściany nośne utrzymają ciężar tych dwóch stropów czy nie ma za mało ścian nośnych w tym projekcie, są tylko słupy chciałbym wiedzieć co o tym myślicie z waszego punktu widzenia . Dołączam rzuty ścian nośnych parteru i poddasza i jeszcze dodam że projekt po adaptacji Z góry dziękuję za odpowiedz. Edytowane 26 Września 2016 przez lukaszpien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 27.09.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 A na czym się będzie opierała konstrukcja? Tzn. co masz jako ściany zewnętrzne? Tutaj kluczowe są parametry Mpa ścian zewnętrznych - jeśli będzie to silikat albo Porotherm (czyli Mpa na poziomie minimum 15) to problemu nie ma. Jak beton komórkowy to trzeba by było porobić wstawki ze słupów żelbetowych, a ich ilość i rozmieszczenie musiałby podać konstruktor po przeliczeniu obciążeń. U mnie w okolicy stoi taki dom parterowy ze stropodachem i jeszcze chyba od góry jest zasypany żwirem rzecznym. Waga tego jest więc potężna. Płyty stropowe leżą na ścianach nośnych z Porothermu, chyba bez dodatkowego żelbetu w pionie. Plus jest taki, że w domu nie ma ścian nośnych wewnętrznych, więc można wtedy projektować sobie duże przestrzenie. Fajne, nowoczesne myślenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszpien 28.09.2016 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) A na czym się będzie opierała konstrukcja? Tzn. co masz jako ściany zewnętrzne? Tutaj kluczowe są parametry Mpa ścian zewnętrznych - jeśli będzie to silikat albo Porotherm (czyli Mpa na poziomie minimum 15) to problemu nie ma. Jak beton komórkowy to trzeba by było porobić wstawki ze słupów żelbetowych, a ich ilość i rozmieszczenie musiałby podać konstruktor po przeliczeniu obciążeń. U mnie w okolicy stoi taki dom parterowy ze stropodachem i jeszcze chyba od góry jest zasypany żwirem rzecznym. Waga tego jest więc potężna. Płyty stropowe leżą na ścianach nośnych z Porothermu, chyba bez dodatkowego żelbetu w pionie. Plus jest taki, że w domu nie ma ścian nośnych wewnętrznych, więc można wtedy projektować sobie duże przestrzenie. Fajne, nowoczesne myślenie. Ściany zewnętrzne Porotherm 25 , wydaje mi się że w projekcie są podciągi zbrojone z prętów między ścianą nośną zewnętrzną a słupami . Edytowane 28 Września 2016 przez lukaszpien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 29.09.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Trzymaj się projektu i wszystko będzie w porządku Podciągi to na pewno dobry pomysł, chociaż ceramika przy swoich 15 Mpa powinna to spokojnie utrzymać. Jednak przy takich projektach w grę wchodzą już niuanse, więc opinię musiałby wydać spec od konstrukcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts