Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany nośne a Stropy

Recommended Posts

Witam jak w temacie martwi mnie jedna rzecz , ponieważ będę robił dwa stropy żelbetowe (stropodach) i pytanie moje jest takie czy ściany nośne utrzymają ciężar tych dwóch stropów czy nie ma za mało ścian nośnych w tym projekcie, są tylko słupy chciałbym wiedzieć co o tym myślicie z waszego punktu widzenia . Dołączam rzuty ścian nośnych parteru i poddasza i jeszcze dodam że projekt po adaptacji Z góry dziękuję za odpowiedz.

ssxs.jpg

14489532_1273478916025340_1148273011_o.jpg

Edytowane przez lukaszpien

A na czym się będzie opierała konstrukcja? Tzn. co masz jako ściany zewnętrzne? Tutaj kluczowe są parametry Mpa ścian zewnętrznych - jeśli będzie to silikat albo Porotherm (czyli Mpa na poziomie minimum 15) to problemu nie ma. Jak beton komórkowy to trzeba by było porobić wstawki ze słupów żelbetowych, a ich ilość i rozmieszczenie musiałby podać konstruktor po przeliczeniu obciążeń. U mnie w okolicy stoi taki dom parterowy ze stropodachem i jeszcze chyba od góry jest zasypany żwirem rzecznym. Waga tego jest więc potężna. Płyty stropowe leżą na ścianach nośnych z Porothermu, chyba bez dodatkowego żelbetu w pionie. Plus jest taki, że w domu nie ma ścian nośnych wewnętrznych, więc można wtedy projektować sobie duże przestrzenie. Fajne, nowoczesne myślenie.

A na czym się będzie opierała konstrukcja? Tzn. co masz jako ściany zewnętrzne? Tutaj kluczowe są parametry Mpa ścian zewnętrznych - jeśli będzie to silikat albo Porotherm (czyli Mpa na poziomie minimum 15) to problemu nie ma. Jak beton komórkowy to trzeba by było porobić wstawki ze słupów żelbetowych, a ich ilość i rozmieszczenie musiałby podać konstruktor po przeliczeniu obciążeń. U mnie w okolicy stoi taki dom parterowy ze stropodachem i jeszcze chyba od góry jest zasypany żwirem rzecznym. Waga tego jest więc potężna. Płyty stropowe leżą na ścianach nośnych z Porothermu, chyba bez dodatkowego żelbetu w pionie. Plus jest taki, że w domu nie ma ścian nośnych wewnętrznych, więc można wtedy projektować sobie duże przestrzenie. Fajne, nowoczesne myślenie.

Ściany zewnętrzne Porotherm 25 , wydaje mi się że w projekcie są podciągi zbrojone z prętów między ścianą nośną zewnętrzną a słupami .

Edytowane przez lukaszpien