Master007 26.09.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Witam Mam pytanie jaka metode polecacie do ocieplenia starego domu.Dom jest zbudowany w takiej technologi- drewniany stelaż i ten stelaż jest otynkowany ( przekrój scian od wewnatrz wyglada tak tynk wew- trzcina+siatka- powietrze - trzcina+siatka- tynk zewnętrznyZastanawiam się czy można uzyc do takiego ocieplenia styropianu czy lepiej wełne mineralna. A może w takich budynkach uzywa sie jeszcze jakiejs innej metody?? pozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.09.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Witam Mam pytanie jaka metode polecacie do ocieplenia starego domu. Dom jest zbudowany w takiej technologi- drewniany stelaż i ten stelaż jest otynkowany ( przekrój scian od wewnatrz wyglada tak tynk wew- trzcina+siatka- powietrze - trzcina+siatka- tynk zewnętrzny Zastanawiam się czy można uzyc do takiego ocieplenia styropianu czy lepiej wełne mineralna. A może w takich budynkach uzywa sie jeszcze jakiejs innej metody?? pozdrawiam Michał Jesli dolozysz warstwe ocieplenia (czy to od zewnatrz, czy od wewnatrrz) musisz tam zrobic 1 warstwe tynku/wykonczenia. Nie lepiej rozwalic zupelnie z jednej strony, pozbyc sie trzciny i zastapic normalnym ociepleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master007 26.09.2016 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Jesli dolozysz warstwe ocieplenia (czy to od zewnatrz, czy od wewnatrrz) musisz tam zrobic 1 warstwe tynku/wykonczenia. Nie lepiej rozwalic zupelnie z jednej strony, pozbyc sie trzciny i zastapic normalnym ociepleniem? Wiem, że to było by najlepsze ale wiąże się z dużą rujnacją a tego chciałbym teraz uniknąć. Myślałem by dać styropian a potem klej i siatka i to zagruntować. Tylko zastanawiam się czy jak dam styropian to nic się nie stanie z drewnem w środku "muru" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 26.09.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Wiem, że to było by najlepsze ale wiąże się z dużą rujnacją a tego chciałbym teraz uniknąć. Myślałem by dać styropian a potem klej i siatka i to zagruntować. Tylko zastanawiam się czy jak dam styropian to nic się nie stanie z drewnem w środku "muru" odpusc sobie styropiana a najlepiej skonsultuj sie z kims kto ma jakies pojecie o fizyce budowli. sprawdzi sie pewnie celuloza, o dziwo material dla biedoty sloma i pewnie pare innych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master007 26.09.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 odpusc sobie styropiana a najlepiej skonsultuj sie z kims kto ma jakies pojecie o fizyce budowli. sprawdzi sie pewnie celuloza, o dziwo material dla biedoty sloma i pewnie pare innych rzeczy. Troche poczytałem i faktycznie chyba odpuszczę styropian i dam wełne. Ale mam jeszcze dwa pytania. Czy konieczna jest folia paraizolacyjna/paraprzepuszczalna ? Czym ewentualnie montować wełnę do istniejącego tynku. W necie widziałem filmik gdzie radzą montaż tylko na kołki bez kleju Dodam, że ocieplenie chce zrobić sam więc wszystkie porady/sugestie sa mile widziane. Też nie chce by było to zrobione jak najtaniej czy na odwal tylko, by miało ręce i nogi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 26.09.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Spróbuj zagadać z Merkavą takie hebrajskie znaczki w nicu, wydaje mi się że ma wiedzę na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.09.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Troche poczytałem i faktycznie chyba odpuszczę styropian i dam wełne. Ale mam jeszcze dwa pytania. Czy konieczna jest folia paraizolacyjna/paraprzepuszczalna ? Czym ewentualnie montować wełnę do istniejącego tynku. W necie widziałem filmik gdzie radzą montaż tylko na kołki bez kleju Dodam, że ocieplenie chce zrobić sam więc wszystkie porady/sugestie sa mile widziane. Też nie chce by było to zrobione jak najtaniej czy na odwal tylko, by miało ręce i nogi pozdrawiam Jak klej dobry a nie o dobrym stosunku jakosci do ceny to kołkować nie trzeba. Chyba ze wysokość ocieplenia jest bardzo duza, co producent całego systemu powinien zacznaczyc. Lub inaczej, bedziesz kleił do starego tynku. Jesli klej bedzie dobry to od tynku nie odpadnie, ale czy nie odpadnie razem z tynkiem? No tego już nie wiadomo. Ocieplenie w nowych domach robisz do muru, wiec raczej nie odpada. Folia miałaby sens jakby była od strony cieplej i wilgotnej czyli od środka. Na zewnatrz wartswy nie mozesz jej dać. Na zewnatrz wełna która może wilgoć wchlonąc (chocby ze srodka, dom masz słomiano-drewniany) musi być wstanie ja oddac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master007 27.09.2016 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Wysokość nie jest duża - 260cm .Kolega Merkava radził by zrobić elewację na ruszcie. Zastanawiam się czy gdyby wełna była zaciągnięta tylko klejem to była by w stanie oddac wilgoć czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.09.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Wysokość nie jest duża - 260cm . Kolega Merkava radził by zrobić elewację na ruszcie. Zastanawiam się czy gdyby wełna była zaciągnięta tylko klejem to była by w stanie oddac wilgoć czy nie ? Na tzw chlopski rozum to chyba jednak zalezy od kleju i jego oporu dyfuzyjnego. Dlatego Cie wszyscy odsyłaja do kogoś (projektanta) który fizykę budowli umie policzyc. Nie chcesz chyba z grzybem skonczyc. Dlatego Ci polecam rozwalic od zewnatrz, zostawić szkielet, uzupelnic w tej kolejnosci: paroizolacja, wełna. Czyli zrobić jak w normalnych domach szkieletowych. Przynajmniej efekt bedzie przewidywalny, technologia znana i sprawdzona. Krzywdy se wtedy nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master007 27.09.2016 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Kurde myślałem, ze wyrobie się z tym jeszcze w tym roku ale widzę, że chyba grubsza demolka się szykuje z drugiej strony jeżeli rozkuje tynk będę mógł ocenić stan belek więc jest to kolejny plus. Jastrzab a na wełnę co najlepiej dać ewentualnie zamiast tynku?? np płyte osb + szalówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.09.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Kurde myślałem, ze wyrobie się z tym jeszcze w tym roku ale widzę, że chyba grubsza demolka się szykuje z drugiej strony jeżeli rozkuje tynk będę mógł ocenić stan belek więc jest to kolejny plus. Jastrzab a na wełnę co najlepiej dać ewentualnie zamiast tynku?? np płyte osb + szalówka? To jest moja opinia. Zrobić raz a dobrze. Belki mozesz ocenic, mozesz je odgrzybic/zakonserwowac, co tam bedzie potrzebne. Na welne dajesz to co lubisz i Ci sie podoba. Chyba jakichś strasznych ograniczenie nie ma. Ale sprawdz jakie się warstwy stusuje przy typowych domach szkieloetowych. Nigdy sie tym specjalnie nie interesowałem ale od srodka idzie pewnie cos w stylu, folia paroizolacyjna welna z zewnetrzenej strony byc moze jakas membrana paroprzepuszczalna, OSB, Ale zgaduje tylko. Poczytaj o szkieletorach to sie dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klonus87 01.10.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Witam.Jestem tu nowy i chciałbym podpiąć się pod temat. Jesli nie ten Dzial to prosze o przniesienie/wskazanie Podpowie Ktoś jak wykonać ruszt pod wełnę elewacyjna twardą zewnętrzną bo planuje ocieplić drewniaka z zewnatrz i wykończyć tynkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klonus87 03.10.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.10.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Broń Cie Panie Boże przed tynkiem - jeśli nie masz konkretnej paroizolacji.To tak jak by chytry właściciel kina wpuszczał ile wlezie osób do sali, ale nie było gdzie się pomieścić.Tak samo jest z parą wodną - wpuścić było komu- a wypuścić nie.Przecież tynk = jak jedna szyba w oknie ! do tego będzie wiecznie "zimna" przecież każdy z Was jeździ autem i widzi jak parują szyby.Nie mówię że tynk nie puści - pary wodnej, ale zrobi to z opóźnieniem. Rusz jest prosty - 2x10cm (#63x100mm łata np) na to wiatroizolacja + łaty pionowe (#38x63) jako pustka powietrzna ! wtedy nie będzie żadnych kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klonus87 03.10.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Dziękuje za odzew..Ale widzę że trochę sie nie rozumiemy...Więc zacznę od początku...Mam drewniak, chce go ocieplić i mieć elewacje jak klasyczny dom murowany....w jaki sposób to wykonać....?Jak konkretnie przymocować (wiem że nie na klej tylko ile tych kołków i gdzie tzn w polu płyty welny czy w łaczeniach płyt) wełne mając na uwadze te wszystkie paroizolacje i wiatroizolacje...?Jak wreszcie powinien wyglądać ten ruszt coby nie mieć później problemu z przymocowaniem wełny...? W internecie jest masa tematów,zdjęć,rys.poglądowych na ten temat ale wszystkie dotyczą elewacji wykończonej deską elewacyjną a nie metodą lekką mokrą... jedyne sensowne rozwiązanie jakie znalazłem to pokrótce mówiąc opierdzielić chałupę z zewnątrz OSB (wtedy kołki wbijam gdzie chce)i do tego mocować wełnę ale to są dodatkowe koszty i to spore jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klonus87 04.10.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.10.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Ja Cie rozumie, ale nie można sobie brać zasad fizyki budowli - nonszalancko.Rusz 2x100x63mm na to wiatroizolacja później łata 38x50/ 38x63 mm i wtedy płyta ...na płytę tynk i masz efekt murowanego i w dodatku to co wleci w ścianę (para wodna ) wyjdzie z niej swobodnie.Żeby zrobić pierwsze OSB i na to izolację - potrzeba jej więcej+ od wewnątrz paroizolację najwyższej próby. Pod płytą OSB musi być CIEPŁO ! inaczej będą wody odchodzić !Chyba tego nie chcesz ? "spece" w Kanadzie robią to metodą średniowieczą ..dają styropian "ryflowany" to jak upuszczanie krwi ..choremu na hemofilię. Edytowane 4 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klonus87 05.10.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Kurde chyba jestem tępakiem bo nie mogę sobie tego wyobrazić... wyskrobałem w paincie taki rys jak ja to widze (przepraszam za prostote) jeśli dobrze rozumuje twoją wypowiedz to powinno to wygadac tak Na koniec wyszystko zaciągnąć klejem uzbroić siatką .... Edytowane 5 Października 2016 przez klonus87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.10.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 http://static.e-izolacje.pl/articles/4378f_izolacje-zdjecia_1_gif_artykul-zdjecia-tomek-schemat.jpgpionowo mocujesz łaty 100x63( lub coś podobnego) między nie - dajesz wełnę..później poziomo dajesz łaty 100x63 .. między nie wełnę ..na to wiatroizolację i pionowe łaty pustki powietrznej, na to deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klonus87 05.10.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Ok wszystko rozumiem.... Tylko jak wcześniej pisałem chce mieć tynk a nie szalówke... A takich obrazków rusztu pod szalówkę lub siding to widziałem dużo, miliony postów i tematów czytałem na różnych forach, stronach producenckich ale nigdzie nie widziałem obrazka który mnie interesuje... Na ścianę murowaną wełnę kleisz na klej później możesz okołkować całość zbroisz robisz elewacje...Tak? A Jak zrobić to samo na ścianie drewnianej żeby miało ręce i nogi...? Na stronie jakiegoś producenta wełny znalazłem wzmiankę że na drewnianej ścianie wełne mocuje się tylko w sposób mechaniczny i nic więcej...i producent zaleca wykonanie tej czynności tylko osobie wykwalifikowanej....żadnej fotki,żadnego dokładnego opisu...wysłalem maila z zapytaniem....cisza... Edytowane 5 Października 2016 przez klonus87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts