brylekpl 29.09.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 o czyli jest szansa, że teriva nie będzie po kilku latach wyglądała jak pajęczyna po 4 latach strop gestozebrowy teriva z zebrami rozdzielczymi o rozpietosci 7,20 - nie widac zadnych pekniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 29.09.2016 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 po 4 latach strop gestozebrowy teriva z zebrami rozdzielczymi o rozpietosci 7,20 - nie widac zadnych pekniec dobrze wróży u nas rozpiętość to max 4,8m, więc niewiele jak na terivę może się uda, że pęknięć / rys nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 29.09.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 U mnie największa rozpiętość to 6,75 metra. Strop gęstożebrowy Porotherm (pustaki ceramiczne na belkach żelbetowych). Nie chcieliśmy punktów podparcia, więc mamy coś takiego Ugięcie stropu w połowie salonu jest symboliczne, rzędu 0,5 cm. Nijak tego nie widać i też nie przeszkadza przy użytkowaniu. Oczywiście nie ma też problemu pęknięć wzdłuż belek stropowych, strop się też nie klawiszuje... Mam akurat porównanie, bo w poprzednim mieszkaniu mieliśmy jako strop płyty kanałowe i prawie przy każdym łączeniu wychodziły nam pęknięcia. Na pewno jednak plusem tej technologii jest brak ścian wewnętrznych nośnych i można sobie robić większe przestrzenie. Tylko pytanie po co komu pomieszczenie większe niż 6-7 metrów długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 30.09.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 dobrze wróży u nas rozpiętość to max 4,8m, więc niewiele jak na terivę może się uda, że pęknięć / rys nie będzie to przy 4,8 to bym sie wogole nie martwil... ja te 7,2 mam nad garazem wiec nie obawialem sie specjalnie ewentualnych pekniec. Nad salonem mam podwieszany bo strop byl z roznych materialow laczony wiec ryzyko pekniec pomiedzy nimi duze, ale tam gdzie jest np 4m to kompletnie OK i zadnych ugiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 30.09.2016 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 to przy 4,8 to bym sie wogole nie martwil... ja te 7,2 mam nad garazem wiec nie obawialem sie specjalnie ewentualnych pekniec. Nad salonem mam podwieszany bo strop byl z roznych materialow laczony wiec ryzyko pekniec pomiedzy nimi duze, ale tam gdzie jest np 4m to kompletnie OK i zadnych ugiec. czyli rozumiem, że przy rozpiętości 4,7-4,8m mogę spokojnie brać terivę i nie przejmować się rysami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 30.09.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 U mnie największa rozpiętość to 6,75 metra. Strop gęstożebrowy Porotherm (pustaki ceramiczne na belkach żelbetowych). Nie chcieliśmy punktów podparcia, więc mamy coś takiego Ugięcie stropu w połowie salonu jest symboliczne, rzędu 0,5 cm. Nijak tego nie widać i też nie przeszkadza przy użytkowaniu. Oczywiście nie ma też problemu pęknięć wzdłuż belek stropowych, strop się też nie klawiszuje... Mam akurat porównanie, bo w poprzednim mieszkaniu mieliśmy jako strop płyty kanałowe i prawie przy każdym łączeniu wychodziły nam pęknięcia. Na pewno jednak plusem tej technologii jest brak ścian wewnętrznych nośnych i można sobie robić większe przestrzenie. Tylko pytanie po co komu pomieszczenie większe niż 6-7 metrów długości Też mam strop Porotherm (19 x 62,5) i jestem bardzo zadowolony. Jest przede wszystkim bardzo cichy i "ciepły". Ceramika to jednak dobre rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 30.09.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 czyli rozumiem, że przy rozpiętości 4,7-4,8m mogę spokojnie brać terivę i nie przejmować się rysami? ja bym tak zrobil. Wazne tylko aby konstruktor zaprojektowal zebra rozdzielcze to wtedy mala szansa aby cos pekalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi222 30.09.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 A ja mam panele SMART i tęż jest git. Dostawca wszystko wyliczył, zaprojektował ilość i rozmieszczenie. Ściana nośna 18 cm wystarcza na oparcie paneli. Ułożenie 105 m2 trwało 4 godz. Minus to wynajęcie dźwigu, ale to też załatwił dostawca. Koszt w 2014 r. ok 18 tys. Ekipa budowlana i inwestor super zadowoleni, a kier bud. pochwalił trafny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.09.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Dwa razy droższy od mojej teriivy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 30.09.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Mam strop SMART i jestem bardzo zadowolony. Płyty sprawiają wrażenie bardzo solidnych. Szybki montaż i relatywnie niska cena 120zł m2 . Niestety płyty nie są idealnie równe ale tragedii nie ma. Moje zdanie nie jest bardzo cenne bo nie mieszkam jeszcze w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.09.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 To cena całego stropu, czy tylko płyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 03.10.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Cena stropu z ułożeniem. Bez wieńca ale nie wiem ile on kosztował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 05.10.2016 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 ok czyli pozostaje wybór między terivą (wydaje się droższa) a smartem (wydaje się szybszy i łatwiejszy) - teraz kwestia WM - w którym stropie łatwiej będzie zrobić przejścia na przewody WM (przewody mają być rozłożone po stropie). Czytałam, że przy smarcie przesyła się producentowi projekt z naniesionymi otworami i od już na budowę przywozi ponumerowane belki z wywierconymi dziurami w odpowiednich miejscach? A jak to wygląda z terivą? Będziemy musili sami wiercić, wykuwać dziury? Czytałam, że teriva jest krucha i boję się, że strop popęka od robienia dziur pod WM :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 05.10.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Mam strop SMART i jestem bardzo zadowolony. Płyty sprawiają wrażenie bardzo solidnych. Szybki montaż i relatywnie niska cena 120zł m2 . U mnie wycenili sporo drożej. Może to ze względu na długości płyt (rozpiętość stropu), ale chyba m2 wychodził ponad 170 zł, doliczając pozostałe koszty wychodziło mi 2x drożej niż monolit. agao_83 prześlij projekt do producenta stropu, będziesz miała wycenę, niech gdzieś ci wycenią Terivę. Dodaj do tego dodatkowe koszty i dopiero wtedy z uwzględnieniem wad i zalet danego rozwiązania podejmij decyzję. Nie sugeruj się tylko tym kto co napisał, bo jak widzisz jedna osoba za SMART-a płaciła 120 zł ja bym musiał zapłacić ok 50% więcej, ktoś zapłaci za Terivę np 10 tys, a ktoś inny kupi gdzieś bez faktury za 7tys. Przy wycenie na pewno ma znaczenie bryła budynku, rozpiętości stropu, przenoszone obciążenia itp. W przypadku takich rozwiązań typu SMART, Teriva, może okazać się że dla Twojego domu i tak nie da się całości zrobić z gotowych elementów, tylko trzeba będzie część zaszalować i dolać monolit. Edytowane 5 Października 2016 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 06.10.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 U Mnie strop monolityczny, którego koszt samych materiałów jest najtańszy wg Mnie. Na strop 100 m2 poszło 2 tony stali i 20 m3 betonu (z wieńcem i nadprożami). Czyli około 8 500 PLN - 85 m2. Stemple do sprzedania, drewno do sprzedania lub wykorzystania (dach, strych). Fakt, że pracochłonny i samemu się nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.10.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 A Teriva u mnie 82zł/m2 materiały, plus robota samemu. Też stemple odsprzedałem, a deski z szalunku pociąłem na łaty i nie liczę. Ekipa wzięłaby z 4-5 tyś, czyli dodatkowo 25-30zł za metr kwadratowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 07.10.2016 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 A Teriva u mnie 82zł/m2 materiały, plus robota samemu. Też stemple odsprzedałem, a deski z szalunku pociąłem na łaty i nie liczę. Ekipa wzięłaby z 4-5 tyś, czyli dodatkowo 25-30zł za metr kwadratowy. nawet doliczając ekipę wychodzi niecałe 120zł/m, więc taniej niż smart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.10.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2016 nawet doliczając ekipę wychodzi niecałe 120zł/m, więc taniej niż smart A mnie strop ceramiczny Porotherm bez kiwnięcia palcem wyszedł 110 zł/m2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 08.10.2016 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Jestem w trakcie projektowania domu (etap koncepcyjny projektu indywidualnego zatem jeszcze wszystko do modyfikacji).Parterówka, ale z silnym wskazaniem na adaptację za 10-15 lat - dlatego strop solidny planuję.Ale do rzeczy. Dom w obecnym kształcie to prostokąt 9,3m x ~16m, fundament tylko po obwodzie, czyli przygotowane pod SMARTa o max. rozpiętości czyli 9,3m. Teraz zacząłem się zastanawiać czy takie ograniczenie możliwości jest dobre.Czy w takim projekcie będę skazany na smarta?Co innego w razie co mogę położyć na takie mury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 08.10.2016 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 my planujemy bardzo podobną parterówkę ok 9,5x16,5 ale przez środek wzdłuż dłuższej ściany będzie nośna - chcę mieć możliwość zrobienia np. terivy o rozpiętości 4,5m, żeby możliwie zminimalizować ewentualne ugięcia, pęknięcia, zarysowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts