Moshis 26.09.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Hej, Mój cieśla skończył więźbę i zamocował membranę. Dopiero dziś zauważyłem, że cieśla dach zrobił po swojemu i a nie według projektu. Chodzi oto, że projekt przewidywał tylko i wyłącznie jedną jętkę, natomiast cieśle zamontowali dwie (po obu stronach krokwi - do wszystkich krokwi na dachu). Załączam przykładowe zdjęcie. Teraz zastanawiam się, czy będzie to miało jakiś negatywny wpływ na sam dach? Czy obciążenie nie będzie za duże? Druga kwestia to jętki a główna płatew. Czy płatew powinna stykać się z jętkami, czy powinna być minimalna przerwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 26.09.2016 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Przede wszystkim to kota nie powinno być na więźbie bo komuś może na głowę narobić Dwie jętki to nawet i lepiej a przerwy pomiędzy płatwią a jętkami nie powinno być? A co na projekcie masz "minimalną przerwę"? odnośnie tytułu - to nie problem więc bez paniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.09.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 (edytowane) No oprócz tego, że cieśla zmienił ci konstrukcje i obciążenia dachu to nie problem. W tej chwili nie masz jetek a kleszcze. Obrazowo ujmując jetki służą rozpieraniu krokwi, a całe obciążenie jest przekazywane na ściany zewnętrzne. Kleszcze natomiast maja za zadanie ściaganie krokwi aby, że tak to ujme nie rozjechały się, dlatego pod płatwiami powinno być podparcie. Skonsultuj to z kierownikiem, wielu "nowych" ciesli nie odróżnia jetki od kleszczy ale jest to do uratowania Edytowane 26 Września 2016 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.09.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 No oprócz tego, że cieśla zmienił ci konstrukcje i obciążenia dachu to nie problem. W tej chwili nie masz jetek a kleszcze żadne kleszcze - to nadal jętki i tu należy się słowo uznania dla Cieśli !!! zrobił to prawie dobrze - brakuje jeszcze przewiązek. Tym razem cieśla zrobił jak trzeba - wstyd mi za kolegę po fachu... konstruktora:(. Jak najbardziej prawidłowo - postaw piwko cieśli że Ci taki porządny dach zrobi. A i ta płatew służ jako "podłużnica" gwoli ścisłości i ma spinać dach poprzecznie i poprawiać przy tym przekazanie rozporu na jętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.09.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 żadne kleszcze - to nadal jętki i tu należy się słowo uznania dla Cieśli !!! zrobił to prawie dobrze - brakuje jeszcze przewiązek. Tym razem cieśla zrobił jak trzeba - wstyd mi za kolegę po fachu... konstruktora:(. Jak najbardziej prawidłowo - postaw piwko cieśli że Ci taki porządny dach zrobi. A i ta płatew służ jako "podłużnica" gwoli ścisłości i ma spinać dach poprzecznie i poprawiać przy tym przekazanie rozporu na jętki. T nie sa jętki!!! Po oknie dachowym widać że na pewno nie sa zastosowane w stosunku 2:1. Jętka jest zazwyczaj zacięta, dzieki temu przeniesie większe obciążenie z naciskających na niąkrokwi. Nie sa potrzebne wowczas żadne płątwie bo krokwie przekazują obciążenie na ściany zewnętrzne. To jest więźba płatwiowo kleszczowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moshis 26.09.2016 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dla jasności, przesyłam rzut projektu więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.09.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 (edytowane) Nie jest płatwiowo- kleszczowa ! bo ta płatew nad jętkami pełni rolę podłużnicy.To jest właśnie takie kuromysło.Też się kiedyś dałem na to złapać - wydawało mi się iż "jętki" pod "płatwią" to już kleszcze. Edytowane 26 Września 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 26.09.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 (edytowane) T nie sa jętki!!! Po oknie dachowym widać że na pewno nie sa zastosowane w stosunku 2:1. Jętka jest zazwyczaj zacięta, dzieki temu przeniesie większe obciążenie z naciskających na niąkrokwi. Nie sa potrzebne wowczas żadne płątwie bo krokwie przekazują obciążenie na ściany zewnętrzne. To jest więźba płatwiowo kleszczowa O czym ty piszesz? Jeśli są jętki to nie ma potrzeb stosowania płatwi? Bo tak można wywnioskować z twojej wypowiedzi... postaw dach o kąsie powiedzmy 10 stopni, żeby dobrze Ci zobrazować twój błąd i przy długości powiedzmy 8m nie podeprzyj tego płatwią. Nie ugnie się? Przecież to nie konstrukcja wiązarowa, żeby przy takiej rozpiętości płatwi nie stosować. Namieszaj w głowie inwestorowi, że ma skopaną więźbę to w nocy spać nie będzie mógł. Cieśla mógł pokusić się o zacinanie ale w dzisiejszej dobie są rozwiązania przy których nie trzeba gniazd wycinać. ps. wiesz, że płatew pełni również funkcję łączenie razem poszczególnych par? chyba wiesz jakie obciązenie przejmuje "płatew" kalenicowa... przy takiej rozpiętości z wyjątkiem wiązarów nie ma możliwości zrobienia tego bez płatwi, żeby się nie ugięło po kilku latach... Edytowane 26 Września 2016 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 27.09.2016 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 O czym ty piszesz? Jeśli są jętki to nie ma potrzeb stosowania płatwi? Bo tak można wywnioskować z twojej wypowiedzi... postaw dach o kąsie powiedzmy 10 stopni, żeby dobrze Ci zobrazować twój błąd i przy długości powiedzmy 8m nie podeprzyj tego płatwią. Nie ugnie się? Przecież to nie konstrukcja wiązarowa, żeby przy takiej rozpiętości płatwi nie stosować. Namieszaj w głowie inwestorowi, że ma skopaną więźbę to w nocy spać nie będzie mógł. Cieśla mógł pokusić się o zacinanie ale w dzisiejszej dobie są rozwiązania przy których nie trzeba gniazd wycinać. ps. wiesz, że płatew pełni również funkcję łączenie razem poszczególnych par? chyba wiesz jakie obciązenie przejmuje "płatew" kalenicowa... przy takiej rozpiętości z wyjątkiem wiązarów nie ma możliwości zrobienia tego bez płatwi, żeby się nie ugięło po kilku latach... Dlatego wieźby jetkowe stosuje sie przy malych rozpietościach. Kiedy te rozpiętości sa wieksze stosuje sie płatwie, które przenoszą obciążenia z krokwi, a żeby to sie nie rozjechało trzeba to wszystko spiąc kleszczami. Idealnie jak ma tutaj inwestor. Nie czytasz ze zrozumieniem, ja nigdzie nie napisałem że to jest skopany dach. Ja napisałem że ma zmienioną konstrukcje, a to roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 27.09.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 T Jętka jest zazwyczaj zacięta, dzieki temu przeniesie większe obciążenie z naciskających na niąkrokwi. Nie sa potrzebne wowczas żadne płątwie bo krokwie przekazują obciążenie na ściany zewnętrzne. Jak inaczej mam przeczytać, żeby zrozumieć tą wypowiedź inaczej? "ze zrozumieniem" ?? dzięki temu, że jętka jest zacięta nie są potrzebne płatwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 27.09.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Jak inaczej mam przeczytać, żeby zrozumieć tą wypowiedź inaczej? "ze zrozumieniem" ?? dzięki temu, że jętka jest zacięta nie są potrzebne płatwie? odpowiedz jest kilka postow wyzej ale zacytuje sam siebie (...)wieźby jetkowe stosuje sie przy malych rozpietościach(...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts