Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pęcherze i nalot na ścianie/ futrynie

mustasj

Recommended Posts

Witam. Mam problem w domku jednorodzinnym. Dom ma 5 lat, parterowy bez podpiwniczenia , ogrzewanie pompa ciepła i podłogówka. Problem polega na tym,że zacząły sie pojawiać na ścianie pęcherze ,bąble i odchodzi farba, idzie to od dołu i na dole przy listwie podlogowej czuje opuszkiem palców jakby bylo mokre czy wilgotne. obok ściany idzie futryna i na futrynie jest nalot. Nie mam pojęcia co to może być. W kuchni niedaleko tej ściany wyskoczył od dołu grzyb w jednym miejscu ale nie wiem czy to ma znaczenie. dodaje zdjęcia

14424032_1034867639967668_1781350458_o.jpg14438770_1034867603301005_1644407504_o.jpg14456790_1034867699967662_1714752938_o.jpg14466396_1034867619967670_1975278112_o.jpg

Dzięki za rady. Muszę coś z tym zrobić . Myślę że będzie to podlogowka bo teraz myślę i wssyskto może mieć ręce i nogi. Mam również problem z pompą ciepła bo co jakiś czas wywala błąd o ile pamiętam przepływu. I gościu od gwarancji nie ogarnął tego . Mówił że może to być gdzieś pęcherzyk powietrza i wywala błąd jak obejdzie cały układ Ale ten pecherzyk musiał się skądś pojawić tak ? Do tego jak był błąd spadało ciśnienie .

Jeżeli to podlogowka to czy mogę uznać to za wadę ukryta i czy wydłuża się okres rękojmi , ponieważ problem z pompą zglaszalem bardzo długo co chwilę i dalej to samo .. Teraz pojawiło się to i okres gwarancji już minął Ale zgłaszane było wiele wiele razy i nic. A nie robili nic żeby jakiś wyciek sprawdzić ani nic. Sprawdzali tylko przy pompie , sterownik itd

• 1 month później...

Szanowny Panie,

polecam zlokalizować i wyeliminować problem zgodnie z poradami internautów. Po usunięciu przyczyny zawilgocenia ściany należy osuszyć. Łuszczące się fragmenty powłoki malarskiej trzeba usunąć, podłoże oczyścić i zagruntować. Rekomenduję wykorzystanie gruntu głęboko penetrującego ACRYL-PUTZ® GP 41. Jeśli konieczne będzie szpachlowanie, to można zastosować ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Do pomalowania ścian zalecam użycie farby Śnieżka Zacieki-plamy (jako podkład), a następnie wybranej farby nawierzchniowej.

Futryna również wymaga wysuszenia, oczyszczenia i zabezpieczenia przed zagrzybieniem. Najlepiej będzie ją zdemontować, wykonać powyższe kroki i ponownie zainstalować.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka