Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podejrzane dźwięki z drewna

Iro

Recommended Posts

Kupiłem na wiosnę drewno do kominka, porąbałem i leżało sobie parę miesięcy pod chmurką.

Ostatnio kilka metrów włożyłem do kotłowni. I po kilku dniach usłyszałem jakieś cichutkie trzaski. Słuchać praktycznie z całej pryzmy. Czy to aby nie korniki? A może drewno "pracuje" schnąc? Co to może być??? Jak korniki, to czy mogą dobrać się do innych drewien w domu?

no ja jak mialam korniki to bylo sluchac takie cichukie chrobotanie :o

no i towarzystwo mialo pole do popisu, boazeria w przedpokoju :x ale udalo sie zlokalizowac "trzeszczaca tedske" i wywalic :lol:

z ciekawosci rozlozulismy deche na dworzu na czesci i sie oakazalo ze to byly jednak korniki :-?

ale nigdzie dalej sie nie rozlazly chyba w miare szybko zareagowalismy :D mielismy farta

Kupiłem na wiosnę drewno do kominka, porąbałem i leżało sobie parę miesięcy pod chmurką.

Ostatnio kilka metrów włożyłem do kotłowni. I po kilku dniach usłyszałem jakieś cichutkie trzaski. Słuchać praktycznie z całej pryzmy. Czy to aby nie korniki? A może drewno "pracuje" schnąc? Co to może być??? Jak korniki, to czy mogą dobrać się do innych drewien w domu?

kolatek jak nic spal to albo wynies z domu

Kołatek to raczej nie jest. Kołątek obok spuszczela są to owady które preferują drewno powietrzno suche, czyli prędzej "rzuci" się na boazerię, drewno konstrukcyjne czy podłogę niż na opał.

Powodó do paniki nie ma. W każdym opale przywiezionym z lasu mamy jakieś owady. Jeśli opał jest z posuszu to tym bardziej ktoś w nim mieszka. Najlepsza metoda na rozpoznanie występowania owadó w drewnie są trocinki które gromadzą się pod drewnem.

• 1 year później...