Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy montaż okien połaciowych?

Recommended Posts

może Wy mi pomożecie podjąć decyzję? :smile:

budujemy dom z poddaszem użytkowym, którego na razie nie będziemy wykańczać; kryjemy blachą;

gdybyśmy teraz nie kupowali tych okien, byłaby to dla nas duża oszczędność - ale wstawianie ich później na pewno będzie kosztować więcej, a poza tym nie wiem, jak to wpłynie na blaszkę.

co sądzicie - szarpnąć się od razu z bólem serca na te okna, czy nie ma problemu?

Ja mam podobną sytuacje, tylko dach kryty dachówką. Nie wykańczam góry w pierwszym rzucie i okien nie robię. Potem nie jest problemem wycięcie kawałka izolacji. Byle tylko od razu przewidzieć wymiary okien z rozstawem krokwi, żeby nie mieć kłopotu.

Ale jak blacha przeżyje taką operację to nie wiem, z dachówką jest prosto :smile:, łatwo :smile::grin:

wstawienie okien po położeniu blachy jest trudne technicznie- problemy ze szczelnością obróbek, ponadto trzeba bardzo uważać żeby nie uszkodzić blachy - potrzebny fachowiec z głową i "jajami"

Witam!-zabudowałem 4 okna połaciowe w czasie montażu dachówki, chociaż nie wiem kiedy będę mieszkał.Zróććie uwagę przy montażu na folię -u mnie przy każdym oknie porozdzierali "fachowcy" folię w kilku miejscach. Nie tylko zreszta przy oknach, gdzie popadło.Jak czytam wypowiedzi o "fachowcach" to mnie mdli.Fachowców jeszcze nie spotkałem.. :sad: Ludzie, którzy zajmują sie budowlanką nie mają z reguły pojęcia o nowych rozwiązaniach technicznych, nie mają czasu na pogłębianie wiedzy, coś gdzieś widzieli i to naśladują- tylko nie zawsze dobrze.Dla nich nie ma znaczenia kolor rur kanalizacyjnych, grubość kleju prz betonie komórkowym,uzupełnianie szpar między styropianem klejem przy ocieplaniu,mocowanie dachówek skrajnych do łat,wykonanie drenażu z samej tylko rury, wlewanie dowolnej ilości wody do rozrabianego betonu...itp,itp.

Wracając do okien połaciowych- na pewno da się okna założyć później, ale przy montażu dachu jest to łatwiej zrobić. Jak coś sie sknoci w tracie można to łatwiej usunąć. Pozdrowienia Tad

Okna?- będą miały lepiej niż w niejednym magazynie, od zewnętrz przez całe swoje życie fizyczne i tak będą narażone na warunki atmosferyczne, od środka wilgoci nie powinno być w niezamieszkałym domu większej niż powietrzu, a taka jest równiez w magazynach.

My też mamy skończony dach a okna będą montowane dużo później (wydatek min 10 tys. odłożony na później).

Zrobiliśmy tak po rozmowach z ciślą, który trafnie stwierdził, że przecież często montuje się okna przy adaptacji poddaszy i to niezależnie od pokrycia. Jedyne co powinno sie zrobić wcześniej to przygotować konstrukcję dachu (rozstaw krokwi i belki nad/pod oknami), żeby potem nie rozbierać połowy ocieplenia.

Przy dachówkach jest łatwiej bo wyciąga się ich odpowiednią ilość. A przy blasze po prostu wytną ile trzeba a obróbki i tak trzeba zrobić.

W przyszłym tygodniu zaczynamy dach. Okna połaciowe będziemy wstawiać przed położeniem blachy - tak nam doradził majster. Wbrew obiegowym opiniom, są fachowcy którzy się dokszałcają, znają nowości rynku budowlanego, potrafią je zastosować a nawet służą radą takim niedouczonym inwestorom jak ja. Na dokształty mają całą długą zimę i korzystają z tego.