pjss 27.09.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Witam serdecznie i proszę o pomoc. W nowym domu zamontowaliśmy drzwi aluminiowe (kolor antracyt), miały być ciepłe, z przekładką termiczną, U=1. Pierwszy problem pojawił się latem, gdy słońce świeciło akurat na drzwi, nie mogliśmy ich otworzyć, przekręcić zamka, jakby puchły. Zgłosiliśmy reklamację na rozwiązanie której nadal czekamy (2 mc). Firma dwukrotnie coś regulowała, ale nic to nie dało, Teraz zaproponowali wymianę samego skrzydła drzwiowego. Niestety podczas ostatnich dni pojawił się inny problem. Gdy temp. na zewnątrz spadła do ok 7 st w nocy, zauważyliśmy, że pojawił się spory luz na drzwiach, między ościeżnicą a skrzydłem drzwiowym czuć powiew powietrza z zewnątrz a na framudze drzwiowej skrapla się woda w sporej ilości. Dodam że powierzchnia drzwi jest bardzo zimna. Boje się że zimą zacznie to zamarzać. Moje pytanie brzmi gdzie jest problem? Czy zły montaż, czy wymiana skrzydła w ogóle coś da, a może konieczna będzie wymiana drzwi? Co oczywiści nie uśmiecha mi się bo mam nową elewację. A może takie zachowanie aluminium to norma? Czy tak zachowują się drzwi o wspomnianym współczynniku U? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych w temacie niż ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 27.09.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Pierwsza część jest dość normalna. Zależy jak mocno się nagrzewały i jak mocno pracowały. Czy drzwi mają zadaszenie? Co to w ogóle są za drzwi?Powierzchnia drzwi jest zimna - a grzejesz w domu? Skąd ma być ciepła? Okna dotknij i też będzie zimne, bo na dworze jest już zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjss 27.09.2016 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Mam zadaszenie całkiem spore, nagrzewały się do tego stopnia że nie można było ich odkluczyć, po dosłownym położeniu się na drzwi udało się to ale potem nie można było ich zamknąć, jakby nie wskakiwały w framugę. W domu jeszcze nie grzejemy bo mamy ciepło, 22 stopnie, normalnie mieszkamy a okna z pakietem trzyszybowym są ciepłe, bez porównania ciepłe.Jeżeli chodzi o drzwi to robione na zamówienie bo mieliśmy nie typowy wymiar, profil aluminiowy ciepłyTriton producent Blyweert. Drzwi były regulowane ponad tydz temu, kiedy na zewnątrz było jeszcze cieplej i takich luzów między skrzydłem a framugą nie było, teraz jest chłodniej i pojawił się spory luz przez który wieje. Dodam ze górna część skrzydła jakby bardziej odstaje od framugi, środek przylega mocniej i tu słabiej wieje. Latem było na odwrót - środek odstawał (jakby brzuch) bardziej niz góra i dół drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 28.09.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Jeśli obawiasz się o wypaczenie skrzydła to przyłóż poziomicę o długości 2m. Możesz mieć odchylenie łącznie do 4mm. Norma mówi jasno - 2mm na każdy metr. Bada się to kładąc skrzydło na płasko i dodają podkładki dystansowe na końcach. W warunkach domowych przyłóż po prostu łatę do skrzydła i zmierz w największym odchyleniu czy nie masz 4mm odchyłu. Takie skrzydło nadaje się do wymiany. Co do pracy - drzwi pracują pod wpływem temperatury i/lub wilgotności powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts